söndag 7 februari 2010

Det ryska brödet

Så här kommer receptet från Saltå Kvarn på Ryskt lantbröd!
Dag 1:
450 gram Vatten (45 gradigt)
300 gram Rågmjöl
20 gram Surdegsgrund (Rågsur)
Blanda väl, låt jäsa i minst 12 timmar.
Dag 2:
Rågsurdegen ska vara väljäsande och mild i smaken.
750 gram Rågsurdegen
300 gram Vatten ( 50 grader)
600 gram Vetemjöl (jag använde Dinkelsikt)
100 gram Grahamsmjöl
20 gram Havsalt
2 gram Jäst
Rör i hop degen i bunken låt vila ca 20 min, rör igen (som i en spiralformad rörelse med en stor slickepott eller en stor slev.) Rör igen efter ca 20 min. Låt degen vila ca 1 timme.
Slå upp brödet på bordet, driv den rund som en boll och låt vila ca 10 min. Slå upp brödet till en avlång rulle (lev), med skarven uppåt. Låt jäsa i mjölad korg eller duk.. Låt den jäsa i ca 1 timme(jäst i dubbelstorlek).
Vänd nu brödet med skarven neråt och snitta brödet, med en vass kniv!
Sätt gärna in en långpanna som du kan hälla vatten i när du har satt in bröden i ugnen!
I den häller du 2 dl vatten.
Gräddas i 5 minuter på 250 grader, sänk sedan till 180 grader och grädda i ca 40 minuter till!!
Klart!!
Låt svalna helt innnan du skär i brödet!!
Du kan byta ut vetemjölet mot Dinkelsikt eller Lantvetemjöl eller Siktat Grahamsmjöl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar