måndag 22 februari 2010

Olivbröd receptet!

Glömde bort att lägga in receptet på brödet.. Ber så mycket om ursäkt!! Kan bli så när man har sovit för lite.. Här kommer det: Mitt Olivbröd 4st Oliver är något av det godaste man kan ha i bröd. Testa detta och du kommer inte att bli besviken. 500 g vetesurdeg 700 g vassle/ vatten 20 g jäst 500 g vetemjöl/siktat dinkelmjöl 500 g durummjöl 150 g fint rågmjöl 100 g God olivolja 15 g havssalt 400 g Svarta oliver (Kalamata) Gör så här: 1. Blanda alla ingredienser utom saltet och oliverna. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Blanda i oliverna. Arbeta in dem så att de fördelas jämnt i degen. Låt degen vila i bunken i 30 minuter. 2. Forma degen till tre eller fyra runda bullar och låt dem vila i 10 minuter. 3. Platta till varje degbulle, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna bröd. Mjöla en bakduk och lägg på ett bröd med verket (skarven) nedåt. Vik upp en bit tyg som avskiljare och mjöla innan du lägger på nästa bröd osv. Låt bröden jäsa i 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten. 4. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen. 5. Stjälp upp bröden med verket uppåt på plåt täckt med bakplåtspapper. Ställ in plåten i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter. 6. Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. 7. Låt bröden svalna på galler. Originalrecept av Heléne Johansson känd med Boken "Bröd från Brunkebergs bageri" Receptet räcker till 3 eller 4 avlånga bröd. 400 g vatten 600 g vetesurdeg 15 g jäst 500 g vetemjöl med hög proteinhalt 400 g durummjöl 200 g fint rågmjöl 100 g olivolja 20 g havssalt 400 g svarta oliver av god kvalitet, urkärnade Gör så här: 1. Blanda alla ingredienser utom saltet och oliverna. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Blanda i oliverna. Arbeta in dem så att de fördelas jämnt i degen. Låt degen vila i bunken i 30 minuter. 2. Forma degen till tre eller fyra runda bullar och låt dem vila i 10 minuter. 3. Platta till varje degbulle, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna bröd. Mjöla en bakduk och lägg på ett bröd med verket (skarven) nedåt. Vik upp en bit tyg som avskiljare och mjöla innan du lägger på nästa bröd osv. Låt bröden jäsa i 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten. 4. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen. 5. Stjälp upp bröden med verket uppåt på plåt täckt med bakplåtspapper. Ställ in plåten i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter. 6. Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. 7. Låt bröden svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar