fredag 9 april 2010

Millas Focaccia!!!

Här kommer en lite beskrivning hur man går till väga när man gör en Focaccia... Efter man har gjort degen och den fått jäsa i ca 30 minuter (i bunken) den ska jäsa upp dubbelt så ta ut den på bakbordet (köksbordet) och tryck ur luften ur degen och kavla sedan ut den till en rektangulär platta... Se nedan... Man kavlar ut den så den får plats i en långpanna. Här har jag hällt på örtoljan som innehåller strimlad vitlök, rosmarin och olivolja... Sedan får man börja "kladda" stick ner fingrarna och gör små gropar i degen, så oljan tränger in överallt och vitlöken och rosmarinen blir jämnt fördelad.. Låt nu degen vila i ca 30 miuter igen, den ska bli dubbels så stor.. Jäsa upp ordentligt!! Så ser duen ut när den är klar!! Uppskuren i bitar till soppan eller spagetti och köttfärsås... Här kommer mitt recept: Millas Focaccia: 50 g jäst 6 dl vatten (30 gradigt) 30 g strösocker 30 g salt (havssalt) 500 g vetemjöl special (saltåkvarn) 500 g durumvetemjöl (saltåkvarn) Örtoljan: 1 dl olivolja Färsk Rosmarin (repad) 5 st vitlöksklyftor eller 2 st Solo vitlökar (hela runda vitlökar som heter Solo) 10 g Havsalt Gör så här: Smula ner jästen häll på lite av vattnet och lös upp jästen. Häll på resten av vattnet och tillsätt sockret. Lät stå en stund. (Jag använder en visp så allt löser sig fortare..) Blanda vetemjölet med durummjölet och tillsätt sedan saltet. Häll i lite i taget. Knåda rejält tills degen är mjuk och elastisk. Låt degen vila i ca 30 miunter (den ska ha jäst det dubbla). Sätt på ugnen på 200grader. Slå upp degen på bordet och tryck ut luften ur degen och kavla den sedan till en rektangel. Mjöla en långpanna lätt och lägg i degen i den. Degen ska vara lika tjock överallt!! Blanda Örtolja: Jag skivar eller strimlar vitlöken man kan också krossa den. Repa dm färska bladen och lägg dom i en skål tillsammans med vitläken. Häll på olivoljan och blanda runt!! Häll det sedan över degen och tryck sedan med fingrarna gropar i degen överallt så oljan och vitläken oc rosmarinen blandas i groparna se bild!! Låt brödet jäsa i ca 30 minuter eller tills den har jäst dubbelt så stort. Sätt in långpannan försiktigt mitt i ugnen. Gräddas i ca 25 - 30 miunter. Låt den svalna och skär sedan upp lagom stora bitar!! Ät och njut!! Lämna gärna en kommentar om vad ni tyckte om brödet!! Mvh Milla

1 kommentar:

  1. Tänk att jag har varit sååååå trög *haha*
    Nu vet jag juh vem du är åxå... *skratt*

    å du... det där såg riktigt smarrigt ut :)

    SvaraRadera