onsdag 5 maj 2010

Lite lyxigare kanelbullar!

Mina barn ville ha Mammasgoda kanelbullar, så då bakade jag dom idag.. Och dom vackra formarna kommer från Kalasform och heter Oriental & sommar
Men idag gjorde jag dom lite annorlunda..
Fördeg:
250 g mjölk (ekologiskt)
250 g grädde (ekologiskt)
50 g jäst
500 g vetemjöl (ekologiskt)
Blanda alltsammans tills det blivit en slät smet. Låt jäsa cirka 1 timme(22-25grader).
Den ska bubbla upp ordentligt.
Deg:
500 g vetemjöl (ekologiskt)
8 g salt
12 g kardemumma
200 g smör (rumstempererat)
200 g råsocker (ekologiskt)
1 ägg (kan uteslutas vid allergi)
250 g kesella vanilj
5 g/1 msk nyponmjöl (kan uteslutas) 8 g/1msk kornmalt (kan uteslutas)
Mortla kardemumman, skiva smöret (rumstempererat) och blanda alla ingredienserna i degblandaren. Och låt den bearbetas i bunken i cirka 10 minuter.
Nu ska den jäsa igen. Ca 1½ timme, den ska ha jäst det dubbla.
Fyllning:
250 g rumsvarmt smör
100 g mörkt muscvadosocker
100 g rörsocker (ekologiskt)
20 g vaniljsocker
30 g kanel
12 g kardemumma
100 g mandelmassa (Kan uteslutas vid allergi av nötter)
Under tiden degen jäser gör man fyllningen.
Blanda ihop allt utom mandelmassan (den river jag över)och vispa det fluffigt med en elvisp.
Och nu, dags att baka ut bullarna. Dela degen i två lika stora bitar.
Kavla ut den ena till en rektangel, så jämn som möjligt.
Jag brukar vända på den då och då och mjöla lite så att den inte fastnar.
Bred på fyllningen och se till att det kommer hela vägen ut i kanterna.
Riv mandelmassa över fyllningen och vik den en gång så att formen blir mer lik en kvadrat och jämna till den så gott det går.
Eller rulla ihop den som vanligt, skär då ca 2 cm tjocka bullskivor och lägg i fina formar!Skär 1½ cm breda strimlor av degen, gärna med en sporre. Sen ska de snurras.
Då tar jag tag i ena ändan och håller fast den andra med undersidan av handflatan och sedan snurrar/vrider jag den på bordet och gör en knut.
Vill man så kan man ju rulla ihop degen som vanligt och skära som vanligt och lägga bullarna i fina formar!!
Lägg bullarna att jäsa på en plåt och sätt ugnen på någonstans mellan 225 grader.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 45–50 minuter.
Pensla med ägg, pyttelite vatten (1msk) och lite salt så går det lättare att pensla bullarna.
Är man äggallergiker så går det lika bra att pensla med bara vatten! Strö på råsocker istället för pärlsocker mycket godare!! Eller varför inte flagad mandel!
Gräddas i ca 10 -12 minuter.
Låt svalna på galler.. Ätes till en kopp nybryggt kaffe eller ett stort glas kall mjölk till barnen!!
Tack igen Kalasform för dom underbara formarna! Dom gör bullarna ännu lyxigare!
Strösockret och rörsockret kommer ifrån Dansukker och är helt och hållet ekologiskt!
Tack Dansukker & Kalasform för erat goda sammarbete!

4 kommentarer:

  1. nyponmjöl och kornmalt de två hade jag inte , är det ok om jag inte använda de.

    SvaraRadera
  2. Hej Sana!

    Helt OK!!! Dom kan man utesluta helt! Det har jag bara glömt att skriva!!

    SvaraRadera
  3. ok! så man använda vanlig mjöl istället för dem va? nu fattar jag ;) tack så mycket!!

    SvaraRadera
  4. HEj Sana!! Jag självklart kan du använda vanligt vetemjöl, det gäller dom andra produkterna också dom behöver inte vara ekologiska!!
    Det är bara jag som har en förkärlek till det ekologiska!!

    Köp det du brukar!!:O)

    Återkom gärna med ett omdöme vad du tyckte om bullarna!

    SvaraRadera