torsdag 20 maj 2010

Västenbottenost och dillbröd

Här kommer ett super gott bröd som ska så i kylen i minst 12 timmar och mest 20 timmar. Helt oslagbart bröd till soppan eller kräftskivan eller varför inte till buffén? Här har jag rundrivit dem och sedan ska dom få vila i ca 10 minuter. Nu har dom fått sin plats i dom vackra skålarna från Gerbera. Och nu ska dom jäsa i 90 -120 minuter. Dom ska komma upp ur formen som svampar.
Nu har dom jäst klar och ska in i ugnen.
Klara!! Visst blev dom fina??
Receptet kommer här:
Original receptet är från Johan Sörberg.
Ingredienser:
450 g vatten
450 g vetemjöl special
300 g vetemjöl
40 g durumvetemjöl
40 g olivolja
15 g jäst
8 g ljus sirap
18 g salt
5 g färsk hackad dill
75 g grov riven västenbottenost
Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser förutom saltet och dillen och osten.
Kör degen först i 2 minuter på låg växel, öka sedan växel till mellan och kör i 5 minuter.
Tillsätt saltet och kör sedan i 4 minuter på mellanväxeln.
Tillsätt nu dillen och osten och kör i 1 minut. Plasta nu i bunken ordentligt och ställ den i kylen i 12 - 20 timmar.
Dagen efter:
Dela degen i 3 st delar och rundriv dem. Låt degämnena vila i 10 minuter. Olja i 3 st krukor eller ugnssäkra skålar. Lägg ner degämnena i skålarna och låt den jäsa i 90 - 120 minuter.
De ska komma upp som svampar över kanten.
Sätt ugnen på 250 grader.
Snitta ett kryss på toppen av degen. Sätt in skålarna/krukorna i ugnen och spraya in vatten.
Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda dem i ca 30 minuter.
Tips:
Tänk på att bröden går att grädda i vilken form som helst, men dessa krukor från Gerbera håller bröden varma längre!! Och skålarna/krukorna bör vara minst 14 cm i diametern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar