tisdag 13 juli 2010

Jordgubbs Focaccia

Nja, kan ju inte hålla mig från baket trots värmen.. Har bakat som en tok men inte haft orken att sitta vid datorn och skriva in recepten och bilderna på kvällen då det är lugnt i huset.. Jaa, jag erkänner jag har varit lite LAT!!! ;O) Men nu kommer ett smaskens recept! Jordgubbs Focaccia Här har jag plattat ut den i ca 3cm höga, 18 cm breda runda plattor! Vill man göra det i en långpanna så kan man göra det för att sedan skära focaccian i rutor! Här har jag fyllt dem med mandelkrämen och jordgubbarna. Strött på mandelspån och pärlsocker!

Sedan skjuts in i ugnen och sedan får den svalna på ett galler under bakduk medans kaffet kokas.

Här har jag skurit upp en bit så ni får se vad smaskens det ser ut!!
Och här kommer receptet:
Vetedegen 2 st focaccia.
50 g jäst
3 dl mjölk
150 g smör (rumsptempererat)
1 ½ dl strösocker
1 msk malda kardemummakärnor
1 ägg
½ tsk salt
1.2 l mjöl
Värm mjölken tills den blir max 30 grader varm, häll i kardemumman, saltet, sockret och ägget i mjölken. Rör om så allt löser sig. Rör nu ut jästen i lite av mjölken.
Häll i resten i degbunken och tillsätt smöret och häll i mjölet i omgångar så det blandar sig med smöret och degen blir blank och fin. Knåda degen i bunken minst 12 minuter.
Låt vila i 40 minuter.
När degen har jäst klart och sedan plattar/kavlar du ut 2 st plattor ca 3 cm höga och 18 cm i diametern.
Och låter den jäsa ytterligare 30 minuter.
Under tiden gör du fyllningarna som du ska fylla med fociccan med.
Mandelfyllning 150 g mandelmassa
75 g smör, rumstempererat 1,5 msk marsanpulver för kokning (eller gör en egen vaniljkräm)
Jordgubbsfyllning 200 g jordgubbar, färska 0,5 dl strösocker 1,5 msk maizena majsstärkelse
Pensling 1 st ägg
pärlsocker mandel, flagad
Foccacian är lätt att baka ut. Gör sedan små fördjupningar i kakan och fyll med mandelmassa och jordgubbar.
Sätt ugnen på 200°.
Mandelfyllning: Riv mandelmassa fint. Blanda den med, smör och marsánpulver med elvisp till en slät massa.
Jordgubbsfyllning: Mosa jordgubbarna och blanda med socker och majsstärkelse.
Gör fördjupningar ca 1 1/2 cm ner i brödet med jämna mellanrum. Tryck ner mandelfyllningen i hålen. Klicka ut jordgubbsfyllningen över mandelfyllningen.
Pensla med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker och mandel.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Hoppas det smakar!!!
Strösockret kommer ifrån Dansukker och flagade mandeln kommer ifrån Dr Oetker.
Försök att använda så mycket av det ekologiska produkterna som finns på markanden idag! Det märks i både smak och färg!!

5 kommentarer:

  1. Wow! Det där låter ju supersmaskigt. Tror allt att jag "måste" testa detta recept!

    Smaskig blogg du har!
    /Lisa - Sockerrus

    SvaraRadera
  2. Jag har nominerat dig till Beautifil blog award, kolla min blogg:
    http://cupcakesfluffan.blogspot.com/ eftersom jag gillar din blogg.
    Kram Linda

    SvaraRadera
  3. Här är direktlänken till Beutiful Blog Award inlägget i min blogg:
    http://cupcakesfluffan.blogspot.com/2010/07/beutiful-blog-award.html

    SvaraRadera
  4. Sockerrus>> Tack!! Det är ett recept som är ett måste i sommar med alla underbart goda jordgubbar...

    Cupcakesfluffan>> Tack för Awarden!! Vilken Ära!!! Min första utmärkelse Wow... Kram Milla

    SvaraRadera