lördag 11 september 2010

Potatiskubb i långpanna

Nu har degen jäst färdigt!
Jag använder en hög långpanna (Köpt min på IKEA) Klä in den i bakplåtspapper!
Forma bröden till avlånga kubbar och pensla med med olja runt om, så är det lättare att ta isär dem efter gräddningen!
Pensla med vatten eller ägg och strö på frön efter tycke och smak!
Gräddas på nedre delen av ugnen i ca 50 minuter.
OBS!! Komihåg att ställa in plåten i KALL ugn!!!! Så jäser dom samtidigt som dom gräddas.
Låt kallna på galler och sedan är det bara att äta och njuta!
Se så vackra dom blev!
Tips!!
Dom går utmärkt att frysa!
Här kommer receptet:
Potatiskubb i långpanna 8 st kubbar
100 g jäst
7 dl fil
5 dl vatten
1 msk salt
2-3 msk brödkryddor(anis, fänkål, korinader)
3/4 dl mörksirap
75 g smör (rumstempurerat)
260 g/3 dl finriven potatis (kall kokt)
90 g/3 dl vetekli
1000 g/18 dl rågsikt
640 g/12 dl vetemjöl
olja att pensla mellan bröden
ägg till att pensla på brödet innan fröna strösslas
Gör så här:
Värm filen och vattnet till max 30 grader,smula ner jästen i blandingen och vispa med en visp till den löst sig helt!
Häll ner i degbunken, tillsätt sedan sirap, salt och smöret.
Blanda ner potatisen.
Häll sedan ner vetekli, rågskikten och vetemjölet och arbeta degen sedan i minst 8 minuter tills den är blank och smidig.. Låt den jäsa i ca 40 minuter!
Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela den i 8 st lika bitar och forma sedan dem till avlånga kubbar. Lägg ner bröden i en form med höga kanter 30X40 (långpanna)med bakplåtspapper i botten!
Pensla lite olja emellan bröden för att lättare kunna dela dem efter gräddningen.
Pricka bröden med en gaffel, pensla sedan med ägg eller vatten och strö över frön efter tyckeoch smak!
Ställ in formen i nedre delen av den KALLA ugnen och sätt sedan på ugnen på 200 grader.
Bröden både jäser och gräddas medan ugnsvärmen stiger. Gräddas i 50 minuter.
Dra i bakplåtspappret så du får bröden ur formen. Låt svalan på galler!
Lycka till!!
Detta är en av de godaste bröden min minsta son Älskar!
Och nu så är han sjuk, så bakade jag detta bröd igår!
Och då åt han som bara den... Skönt att veta att han får i sig något fast han hade så hög feber!!

2 kommentarer:

  1. Ser spännande ut! Det ska jag nog prova att göra :) Du har en jättefin blogg med massa tips som jag behöver. Jag tänker börja baka surdegsbröd och har en grund som står o bubblar just nu :)
    / Nettan

    SvaraRadera
  2. Det där såg riktigt gott ut!
    Och vilken deg, såg ut som om den höll på att smita från bunken. :-)

    SvaraRadera