torsdag 16 september 2010

Surdegsbröd på dinkelsur!

Så här blev brödet!!!! Visst ser det gott ut?? Tummen upp från familjen.... ;O) Min ROSA Trotjänare i köket... Nu ska degen jäsa i 2 timmar.
Bakade ut 2 st runda bröd, som ska jäsa i 1 timme.
Så här såg dom ut efter 1 timmes jäsning.. Hmm, flytit ut en massa.. Så jag gjorde ett test!!!
Jag formade om dem till 2 st runda bolla igen och lät dem jäsa i ca 20 minuter.... Se nedan hur dom ser ut!!
Se så fina!!!! Så skårade jag dem med min kniv.. Och skjuts in ugnen på 275 grader.. In med vattnet i plåten på ugns botten.. Sänk värmen efter ca 5 minuter till 200 grader och grädda vidare ca 25 minuter..
30 minuter totalt i ugnen...
Så såg brödet ut innan jag skar upp det....
Inkråmet mjukt och oregelbundna hål.. Perfekt enligt mig och min familj!
Receptet
1dl vetekross
1dl rågkross
5dl vatten
Detta ska skållas med vattnet.. Koka upp 5 dl vatten och häll över krosset och låt stå minst 1 timme.
Tips:
Vill man ha det mjuk och inte känna den hårda krosset när man tuggar så rekommenderar jag att skållningen täcks in med plast och låt stå över natten!!
Tag krosset och häll det in degbunken tillsammans med:
2dl/200g dinkelsur
1msk olivolja
10g jäst
1msk salt
610g vetemjöl special
Blanda ihop det med krosset och bearbeta degen i minst 10 minuter...
Plasta in bunken och låt degen jäsa i 2 timmar. Tag ur degen och stjälp upp den på degbordet, dela den i 2 st lika delar.
Knåda den så lite så det bra går, forma degen till runda bollar och låt degen jäsa ytterligare 1 timme.
Ställ in plåten i mitten av ugnen på 275 grader, häll på ca 1-2 dl vatten i plåten som du har ställt in i ugnen tidigare så den är varm. Låt det gå ca 5 minuter innan du sänker värmen till 200 grader och grädda bröden färdigt i ca 25 minuter till.. Totalt inne i ugnen ca 30 minuter..
Färdigt.. låt svala helt innan du skär i brödet!!
Mvh Milla

7 kommentarer:

  1. hej milla!
    tack för din kommentar i min blogg :) jag såg att det var en ny följare men jag kom inte åt din blogg då. kul att du gillar min blogg.

    vilken härlig blogg du har och vilka vackra kreationer du gör :) hit kommer jag igen.

    ta hand om dig milla! kram

    SvaraRadera
  2. Vad gott det ser ut. Det borde väl funka att vyta ut dinkelsurdegen mot rågsug? Jag har rågsur och vetesur i kylskåpet, men det var ett tag sen jag bakade med dem. Har bara matat ett bra tag. Men det är ju så gott med surdegsbröd.

    SvaraRadera
  3. Molly>> Tack själv för dina fina ord!!
    Återkommer till dig för lite nyttiga bröd, och bönröror... Ha det gott! Kram Milla

    Erika>> Jaa,absolut att du kan använda vetesur eler rågsur.. Jag får inte igång min rågsur så därför bakades detta brödet på dinkel!!

    Det är det godaste brödet man kan äta och nyttigt för kroppen!!

    SvaraRadera
  4. blir så avis på dina underbart fina bröd du gör hela tiden. Runda och helt otroligt vackra :)

    Här får man juh fuska med maskin om det ska bli till något :P

    Kram

    SvaraRadera
  5. Stina>> Tack, vad du är snäll... Jaa, ibland så lyckas man få dom fina och runda.. Men du är ju proffs på tårtor och muffins m.m Det kommer jag aldrig att lyckas med!!

    Men du håller ju på att flytta inte hinner man baka bröd då inte!!!

    Kram Milla

    SvaraRadera
  6. Vilken fin blogg du har. Tittar ofta in för att följa din bak. Kul!! Brödet ser mycket gott ut. Har dock inte provat dinkelsur, bara vete och råg. Tänk vilken glädje man får av att baka :)!!
    /Sara

    SvaraRadera
  7. Sara>> Tusen tack!!!
    Kul att du tycker om min blogg, hoppas du provar några av receptet och återkommer med kritik!! Bra eller dålig.. Jaaa, bakning är min terapi!!!

    SvaraRadera