torsdag 21 oktober 2010

Finska rågrutor +recept

En mörk bild tyvärr.. Men ni kanske förstår vilken super goda bröd jag menar?? Fazers fyrkanter...... Nu kan ni baka dom själva!!
Delade degen i 4 delar, här en ena delen!
Gör runda eller rektangulära rågbitar, det bestämmer du själv!
Jag gjorde rektangulära!!
Här lyfter jag den till plåten!
Här ligger dom på rad och väntar på ugnen!
Färdiga!! Visst ser dom goda ut!! Dagen efter är dom godast!! Varma är dom lite degiga, men dagen efter sega och goda...
Minstingen äter upp nästa alla Mera, mera säger han!!
Och jag håller med honom, dom är super goda!! Frys in resten annars äter familjen upp brödet!
Och här kommer receptet ca 40 st
300 g surdeg (jag tog dinkel) Du väljer själv!
800g/8 dl vatten
50 g jäst
8 g salt
4 msk kinesisk soja
880g/16 dl grovt rågmjöl
550g/10 dl rågsikt
Gör så här:
Häll ljummet vatten i en bunke och blanda i surdegen, rör om ordentligt.
Smula ner jästen så den löser sig i vatten och surdegsblandingen!
Tillsätt saltet och sojan och allt rågmjöl, tillsätt bara 8 dl av rågsikten och bearbeta degen så den blir smidig.
Tillsätt mera av mjölet om det behövs, du har ju 2 dl kvar!!
Låt degen jäsa i ca 60 minuter.
Sätt på ugnen på 275 grader så den är färdig eftersom degen inte ska jäsa igen utan bakas ut direkt!!
Dela degen i 4 delar och sedan varje del i 10 delar. Rulla varje till en bulle och platta sedan ut den i valfri form (runda, kvadrater)!
Dom ska vara ca 1 cm tjocka, lägg sedan bröden på bakplåtspapper coh nagga dem.
Obs!! Ingen jäsning utan direkt in i ugnen!!
Gräddas i 15 minuter på 275 grader i mitten. Låt svalan på galler under bakduk!
Sedan bara att vänta tills dom svalnat!! Ät och njut!!
Orginal receptet kommer jag inte ihåg vart jag hittade det någonstans, har haft det i flera år men inte bakat från det.. Men det är inte jag som kommit på det tyvärr!! Men det är super gott!!

7 kommentarer:

  1. mmmmmmmmmmmmm... mina finska rutor :) Man kanske skulle testa en sats någon dag :)

    SvaraRadera
  2. Stina>> Jaa, du har säkert ett ännu bättre recept än det jag har!! Måste få testa ditt oxå!! fullkomligt älskar dessa bröd!

    Kram Milla

    SvaraRadera
  3. Soja!

    Det var nytt för mig. Men det är gott då, förmodar jag.

    /Martin
    martinbakar.se

    SvaraRadera
  4. Martin>> Sojan är istället för ättika som många använder för att få den där sega gummiga tuggmotståndet när man äter finskt bröd.

    Och så blir det en god sälta i brödet!

    SvaraRadera
  5. Detta var ett snabbt och smidigt bröd. Det måste man j absolut testa någon gång.

    SvaraRadera
  6. Vilken härlig blogg du har!! Ska kolla runt lite mer här någon dag när mina ögon inte är så trötta ;) Detta bröd känns som något för mig, måste ta och testa det, men är lite feg när det kommer till surdegar...

    SvaraRadera