tisdag 18 maj 2010

Annolunda Toscakaka!

Vi älskar Tosca i våran familj, men jag har bara gjort samma gammla vanliga tosca och nu när jag fick en massa goda nötter från Exotic Snacks så måste jag prova det jag har funderat på länge...
Första gången jag provade så gjorde jag enligt receptet men den misslyckades totalt, när jag la på tosca smeten så vände sig kakna upp som en elak vulkan!! Och det blev en total flopp!!
Men god... ;O) Jag tyckte den var alldeles för söt för min smak..
Så då tänkte jag att då gör jag som jag brukar göra. Att göra mitt eget recept och gå på min magkänlsa och så här blev den då ... Super god tyckte alla!!
Bilden ovan är lite för mörk, men ni ser på bilden längre ner hur den ser ut.. Så här kommer receptet: Millas Toscakaka Botten: 3 dl vetemjöl ½ dl strösocker 100 g kylskåpskallt smör 1 st litet ägg Fyllning: 150 g sötmandel (mald) 75 g smör 2 dl strösocker 3 st ägg Toscasmet: 50 g macadaminötter 60 nötmix 50 g paranötter 50 g cashewnötter (rostade/saltade) 50 g sötmandel (mald) 100 g smör 1½ dl strösocker 3 msk vetemjöl ca 2 msk Flytande honung(som jag ringlar över kakan precis innan den ska in i ugnen!) Gör botten: Blanda mjöl och socker och bakpulver, tillsätt det kylskåpskallasmöret och blanda till en grynig massa (liknar smulpaj). Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop den till en deg! Ta ut degen ur skålen och forma den till en boll. Ta fram en springform och tryck ut degen i formen. Ställ kallt minst i 30 minuter! Sätt på ugnen på 200 grader. Gör fyllningen: Skålla och skala (200g) mandeln till både fyllningen och till tosca smeten. Mal sedan mandel i mandelkvarnen. Rör socker och smör poröst (elvisp) tillsätt mandeln (150 g) och tillsättä även äggen men ett i taget!! Häll i fyllningen i formen. Och ställ den i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Gör under tiden tosca smeten. Rosta nötterna som inte är rostade redan i en torr stekpanna. Smält smöret och sockret i en tjockbottnad kastrull. Tillsättt mjölet och mandeln (50 g) och alla nötterna. Rör runt så den blandas ordentligt! Fördela det på kakan försiktigt och grädda sedan i ugnen i mitten på 200 grader ca 12 minuter. Den ska få en gyllenefärgton!! Ät och njut!! Alla nötterna kan du köpa i din mataffär! Dom kommer från Exotic snacks! Jag använder Ekologiska produkter om jag får tag på det, det går givetvis att köpa vanlig socker! Nu har jag slut på den ekologiska sortimentet så nu måste jag ta mig till stora staden och köpa mera!! Hampus tyckte den såg ut som en Tårta!!! Han sa Tårta, tårta.... Och så smakade han så klart! MMmmmmm sa han... det är ett gott betyg!!

måndag 17 maj 2010

Tävling

Jag tävlar om två baguettplåtar och en silikonkavel från Bagaren och kocken hos Bagerskan. Var med och tävla här du också!

onsdag 12 maj 2010

Lisbeth Oboy Muffins!!!

Var inne på Lisbeths sida och kikade runt lite, hittade detta underbara recept på Oboymuffins! Mina barn fullkomligt älskar denna muffins!! Prova ni med! Receptet kommer här:
100 g rumstempurerat smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vanlijsocker
4 msk kakao
1½ tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
Gör så här:
Vispa smör och socker poröst tillsätt 1 ägg i taget. Vispa ordentligt. Blanda ner vaniljsockeret med kakaon. Blanda bakpulver och vetemjöl. Blanda allt. (ej elvisp)
Fördela i 10-12 mindre muffinsformar.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter på 200 grader. De ska sjunka ihop något...
Låt kallna.
Glasyr: 100 g rumstempurerat smör
1 dl oboy pulver
1 tsk vanlijsocker
2 dl florsocker
Blanda smör med boypulver, tillsätt vaniljsocker och florsocker. Rör ut ordentligt!
Fördela ut på de kalla muffinsarna.
Strö över hackad mjölkchoklad, mörk choklad eller strössel. Eller som jag har gjort garnerat bananchips som kommer från Exotic Snacks!!
Blanda ihop smeten och klicka ut dom i formarna..

gräddas i mitten av ugnen...

Låt svalan i muffinsformen och vänta.... Det blir hål!!

Japp, här kom hålen...... Nu är det bara att göra glasyren och smeta på den.... och äta... MUMS

En blid säger ALLT!

Och som Minsta sonen säger KLADDIG!!!!

Formarna kommer från KalasForm. Och heter muffinsform lagom Carmen röd!

Bananchipsen kommer från Exotic Snacks och dem kan du köpa i din lokala mataffär!

Sedan vill jag tacka Dansukker och Dr.Oetker för deras produkter till denna muffins och deras sortiment hittar du också i din lokala mataffär!

Snacks!!

Jag fick hem en massa nötter och torkad fruk från min samarbetspartner Exotic Snacks om jag skulle använda i baket. Kolla in alla dessa godsaker!!
Blåbärsmix, bananchips, en massa olika nötter rostade och saltade..
Olika mixer med torkad fruk...
Här ska bakas!!
Gå in på Exotic Snacks sida och hitta dina favoriter och kolla in alla goda nyheter!

tisdag 11 maj 2010

Sjuklingarna!

Idag så kom mellan sonen hem och var super sjuk, nu ligger han i 40 graders feber!! Minstingen låg ju förra veckan så nu är det dax för nästa barn... Det är ju bara Virus, så mycket mera än vätska och alvedon hjälper ju inte.. Så nu blir det lite lugnt på bak fronten i några dagar..... Ha det gott där ute och ta hand om er! Mvh Milla

Tävling!!

Jag tävlar om en fjärilsutstickare och mousse-pulver från Tårtpinglan hos Bagerskan. Var med och tävla här du också!

Tävling!

Jag tävlar om ett av två presentkort från Saltå - Min müsli hos Bagerskan. Var med och tävla här du också!

Vi du bli en av dom lyckliga 5 som får vara med att bygga upp Baka.se??

För en tid sedan blev jag inbjuden att få en förhandstitt på baka.se. Tanken med Baka.se är att den skall bli en mötesplats för alla slags bakintresserade personer. För tillfället kan enbart inbjudna personer ta del av innehållet på baka.se. Och jag har nu fått tillfället att få bjuda in fem stycken personer att få en förhandstitt! Vill du vara en av dem?! Sänd mig i sådana fall ett mail på surdegsmilla@hotmail.se För man behöver nämligen din mailadress för att kunna skicka en inbjudan, så bjuder jag in de fem första! Alla som laddar upp fem egna recept med bild på baka.se före den 31 maj får en överraskning hem skickad!!

måndag 10 maj 2010

Min nya favorit i köket!

Nu ska jag börja rensa mitt kök... Ut med all plast!! Och in med mera keramik!!
Jag har förälskat mig i IB Laursen skålar..
Jag fullkomlig älskar min Vispskål med hällpip.. Den är ju helt super!!
Har vipsat alla mina muffins m.m i den och inte ett märke syns från elvisparna!!!
Vill passa på att tacka min samarbetsparter FikaMera utan henna hade jag nog inte upptäck den!!
Så nu ska jag börja att samla till mitt kök keramik skålar som tål lite tuffare tag!

Surdegsbaguetter med Cashewnötter

Provade Surdegsbaguetter med olika fyllningar! En med färska päron och cashewnötter och en med bara casewnötter på!! Dom blev super goda båda två, dock flöt den med päronen ut lite för mycket så den jäste inte upp så mycket, men inkromet var perfekt.. Pga jag arbetade degen för hand, hade jag haft assistenten och arbetat degen ordentligt hade inte degen flytit ut!! Baguetten med cashewnötter på. Baguetten med färska päron och casewnötter..
Men den baguetten är ju perfekt till en fruktig sommarsallad.
Cashewnötterna var rostade och saltade passade perfekt på baguetterna!!
Nötterna kommer ifrån Exotic Snacks, som du kan köpa in din valiga Mataffär!

Frukostbulle med blåbärsmix

Jag fick hem en massa nötter och torkad fruk från min samarbetspartner Exotic Snacks om jag skulle använda i baket.. så en god smörgås med blåbärsmix på!! Måste ju testas.. Här har jag slagit upp brödet på ett mjölat bord.. Dragit ut det det till 10 cm på bredden och ca 40 cm på längden.. Sedan viker man den igen på bredden så den blir 5 cm X 40 på länden.. Här av vi blåbårsmixen den ser god ut eller hur?!!! Penslade med lite vatten och strödde på blåbärsmixen. Värmde en plåt och lade brödet direkt på plåten. Delade brödlängden i 8 st bitar. Super fina och goda bröd.... Men jag skulle og har haft blåbärsmixen i brödet...! För blåbären svällde upp som bollar och russinen blev torra.. Ingen fel på smaken!! Men som sagt man lär sig av sina misstag!! Åter kommer med ett nytt prov på Frukosbullarna ....

fredag 7 maj 2010

Christinas Enkla Mazariner

Detta recepet hittade jag i boken som är skriven av Christina Nilsson självaste ägaren till Kalasform!! När jag köpte boken så visste jag ju inte att jag skulle få äran att ha henne som samarbetsparter!

Så en liten hyllning till Kalasform och boken så är toppen den måste ni bara köpa!

Jag har använt mig av muffinsformen Lagom"viola", som jag köpte hos Casual Living.

Här kommer receptet.. Jag har lagt till extra mandelmassa och sedan hade jag i mandelessensen som jag fick med från Dr.Oetkers paket!

Enkla Mazariner 12st 150 gr smör 75 g mandelmassa (jag tog 100 gr finriven mandelmassa) 1 ägg 2½ dl strösocker (ekologiskt) 3 dl vetemjöl (ekologiskt) 1 msk vanlijsocker ½ bakpulver 1½ dl mjölk ½ tsk mandel essens (mitt påhitt, så det kan man utesluta om man vill följa orginalreceptet) Glasyr: 3 dl florsocker (ekologiskt) 1½ msk vatten Några droppar citronsaft Mitt tillägg: 2-3 droppar lila karamellfärg viol flakes vita pärlor Gör så här: Sätt ugnen på 200grader. Smält smöret. Riv mandelmassan fint på ett rivjärn. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt mandelmassan i äggsmeten. Blanda vetemjöl med vanlijsockret och bakpulver i en separat bunke. Tillsätt mjölblandningen i smeten omväxlande med det smälta smöret och mjölken. Häll smeten i pappersformar placerade i en muffinsplåt. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Låt kakorna svala i muffinsplåten. Blanda ihop ingredienserna till glasyren och bred över mazarinerna och gardera med pärlor eller strössel. Helt enkelt det du tycker är snyggt! Strösockret och florsockret jag använder till kakorna är från Dansukker och är ekologiskt. Gör att kakorna smakar mera och får finare färg! Bakpulvret, vanlijsockret, mandel essensen, och violströsslet är ifrån Dr.Oetker.

Fikonbullar

Ok, här kommer receptet på Fikonbullarna: Kvällen: 200 g torkade fikon 5 dl kokhett vatten Väg upp fikonen i en skål(gärna keramik). Koka vatten och häll på fikonen plasta in och låt stå till nästa dag! På morgonen: Gör man en fördeg. OBS!! vattnet från fikonen ska sparas det är degvästkan till degen!! Fördegen: 50 g smör (rumstempurerat) 50 g jäst 2 msk honung 2 msk dadelsirap (kan uteslutas) 1 msk havsalt 2 dl grahamsmjöl 3 dl rågmjöl 4 dl rågsikt Nu silar du av vattnet från fikonen över ett litermått, och fyller det sedan med varmt vatten så det blir 7 dl vatten i litermåttet. Häll sedan fikonvattnet i en degbunke och lös jästen i fikonvattnet(jag använder en visp). Häll sedan i honungen, saltet och mjölet i degbunken. Krama sönder fikonen och blanda runt dom i degen. tillsätt smöret i omgångar (klickar). Och bearbeta degen ordentligt i ca 10 minuter. Låt fördegen jäsa 40 minuter. Degen: 7 dl vetemjöl special Blanda i vetemjölet och arbeta degen ordentligt ca 5 minuter. Låt degen sedan jäsa igen i ca 20 minuter. Sätt ugnen på 275 grader och sätt en långpanna eller form på botten av ugnen. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela den i 2 lika stora delar. Rulla ut bara den ena degen till en lång rulle och dela den sedan i 8 bitar. Runddriv dom till små bollar och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Låt sedan bullarna jäsa i ca 25 minuter. Sätt in den första plåten i ugnen och häll ca ½ dl kallt vatten i långpanna på botten och stäng snabbt. AKTA DIG FÖR ÅNGAN. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda bullarna i ca 20 minuter. När det är 5 minuter kvar hög då värmen till 250 grader. Nu är det dags för plåt nr 2. Gör som plåt nr 1. Rulla ut en långrulle och dela den i 8 st bitar. Runddriv dom och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Se till att ugnen är varm, 250 grader minst innan du sätter in plåt nr 2!!! Häll i ca ½ dl kallt vatten i långpanna på botten och stäng snabbt. AKTA DIG FÖR ÅNGAN. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda bullarna i ca 20 minuter. När det är 5 minuter kvar hög då värmen till 250 grader. Låt bullarna kallna på galler innan dom skärs upp för att avnjutas!!

Fikoknbröd!

Just nu i denna stund så håller jag på att baka Fikonbullar!! Min Kitchen Aid som ni vet, har ju gett upp och vill inte vara med i köket längre!! Så nu kavlar jag upp ärmarna och bakar för hand!! Så surdegen får vänta.... Har lite abstinens av att inte få baka Surdeg, men snart så kommer jag igång med det igen... Recept & bilder kommer under dagen att läggas upp!! Här har jag lagt fikonen i blöt under natten!!

torsdag 6 maj 2010

Jag har fått en till Samarbetspartner!

Jag har fått en till Samarbetspartner den fantastiska företaget med dom många nötterna, naturgodiset eller dom olika mixarna ris-, majs- och ärtsnacks m.m Exotic Snacks.
Det som är super bra är att dom ha även ekologiska produkter!!
Här kommer lite information: Exotic Snacks sortiment av naturgodis erbjuder något för alla och mycket för många. Det är svårt att motstå något så gott som godis från naturen! Den härliga smaken av nötter kombineras med livsviktiga närings-ämnen från naturen; nyttiga fetter, mineraler, proteiner och vitaminer. Samtidigt innehåller de flesta nötter inte kolhydrater, transfetter och skadligt kolesterol. Kan det bli bättre? Jag är så glad att få denna möjlighet!

onsdag 5 maj 2010

Millas Hallongrottor!

Detta är mitt egna recept på hallongrottor.. Smakar precis som på konditoriet!! Du kan lätt byta ut sylten mot din favorit eller tex blåbärsylt, hjortonsylt! Hallongrottor ca 14-40 st Ingredienser 250 gr smör 1 dl socker (ekologiskt) 1 dl marsanpulver (ej kokmarsan) 1 tsk bakpulver 4,5 dl vetemjöl Garnering hallonsylt Gör så här: Sätt på ugnen på 200 grader. Ta fram smöret så det är rumstempurerat, tillsätt sockret och rör om lite. Häll i marsanpulvret och blanda bakpulvret med vetemjölet och häll ner det i smörblandingen. rör om tills det är den deg som är smidig. Rulla till bollar vill man ha stora så tar man muffinsformar, vill man ha flera små hallongrottor tar man småkaksformar eller tryffelformar. Min familj vill ha allting så stort det bara går när jag bakar. Medans mina vänner föredrar dom små hallongrottorna, smaken är som baken.. Delad! ;O) Tryck sedan ett hål i varje bulle så det blir ett fint hål att stoppa hallonsylten i. Gräddas i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter. Låt svala och ta en tugga och dröm dig bort! Formarna Muffinsformarna Lagom kommer ifrån min samarbetspartner Kalasform! Just denna form jag använde heter "vallmo" Sockret (ekologiskt) kommer ifrån Dansukker. Och bakpulvret kommer ifrån Dr.Oetker.

Lite lyxigare kanelbullar!

Mina barn ville ha Mammasgoda kanelbullar, så då bakade jag dom idag.. Och dom vackra formarna kommer från Kalasform och heter Oriental & sommar
Men idag gjorde jag dom lite annorlunda..
Fördeg:
250 g mjölk (ekologiskt)
250 g grädde (ekologiskt)
50 g jäst
500 g vetemjöl (ekologiskt)
Blanda alltsammans tills det blivit en slät smet. Låt jäsa cirka 1 timme(22-25grader).
Den ska bubbla upp ordentligt.
Deg:
500 g vetemjöl (ekologiskt)
8 g salt
12 g kardemumma
200 g smör (rumstempererat)
200 g råsocker (ekologiskt)
1 ägg (kan uteslutas vid allergi)
250 g kesella vanilj
5 g/1 msk nyponmjöl (kan uteslutas) 8 g/1msk kornmalt (kan uteslutas)
Mortla kardemumman, skiva smöret (rumstempererat) och blanda alla ingredienserna i degblandaren. Och låt den bearbetas i bunken i cirka 10 minuter.
Nu ska den jäsa igen. Ca 1½ timme, den ska ha jäst det dubbla.
Fyllning:
250 g rumsvarmt smör
100 g mörkt muscvadosocker
100 g rörsocker (ekologiskt)
20 g vaniljsocker
30 g kanel
12 g kardemumma
100 g mandelmassa (Kan uteslutas vid allergi av nötter)
Under tiden degen jäser gör man fyllningen.
Blanda ihop allt utom mandelmassan (den river jag över)och vispa det fluffigt med en elvisp.
Och nu, dags att baka ut bullarna. Dela degen i två lika stora bitar.
Kavla ut den ena till en rektangel, så jämn som möjligt.
Jag brukar vända på den då och då och mjöla lite så att den inte fastnar.
Bred på fyllningen och se till att det kommer hela vägen ut i kanterna.
Riv mandelmassa över fyllningen och vik den en gång så att formen blir mer lik en kvadrat och jämna till den så gott det går.
Eller rulla ihop den som vanligt, skär då ca 2 cm tjocka bullskivor och lägg i fina formar!Skär 1½ cm breda strimlor av degen, gärna med en sporre. Sen ska de snurras.
Då tar jag tag i ena ändan och håller fast den andra med undersidan av handflatan och sedan snurrar/vrider jag den på bordet och gör en knut.
Vill man så kan man ju rulla ihop degen som vanligt och skära som vanligt och lägga bullarna i fina formar!!
Lägg bullarna att jäsa på en plåt och sätt ugnen på någonstans mellan 225 grader.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 45–50 minuter.
Pensla med ägg, pyttelite vatten (1msk) och lite salt så går det lättare att pensla bullarna.
Är man äggallergiker så går det lika bra att pensla med bara vatten! Strö på råsocker istället för pärlsocker mycket godare!! Eller varför inte flagad mandel!
Gräddas i ca 10 -12 minuter.
Låt svalna på galler.. Ätes till en kopp nybryggt kaffe eller ett stort glas kall mjölk till barnen!!
Tack igen Kalasform för dom underbara formarna! Dom gör bullarna ännu lyxigare!
Strösockret och rörsockret kommer ifrån Dansukker och är helt och hållet ekologiskt!
Tack Dansukker & Kalasform för erat goda sammarbete!

tisdag 4 maj 2010

Rena rama Julafton!!

Idag har jag haft fullt upp med att öppna paket!! ;O) Så roligt att det nästan kändes som Julafton!!
Jag har fått ett till av min samarbetsparter Dr.Oetker Kolla in vilka bra bakgrejer jag fick!! Perfekt nu till det stundande storbaket!! ;O)

Det var allt ifrån Dr.Oetkers Bakpulver,vanlijsocker, gelantinpuler, bikarbonat, strössel, essenser, vanlijstång, pyntgelé, chokladlöv, chokladbokstäver.. och myckert mera som ni ser!!

Jaa, allt som man behöver till att baka cupcakes eller tårtor.. Får se vad jag hittar på!!

Tack Dr.Oetker så mycket för det otroligt fina paket och för ett fortsatt gott samarbete!

Glöm inte att kika in på Dr.Oetkers hemsida för en massa idéer och tips till olika recept!!

I paketet!!

Dessa fick jag av min samarbetspartner Casual Living, dom låg i mitt paket jag hämtade ut!!
Tusen tack för dessa underbara formar!!
Det var 2 st av Carmen Kanelbulleform & Tryffelformarna, och så var den 2 st Oriental
Kanelbulleform & Tryffelformarna.
Så nu blir det till att göra storbak!!!
Visst är dom vackra!!
Just nu hos Casual Living så är det REA på Formarna!! Så skynda dig dit och köp, innan dom tar slut!!

Min Beställning har kommit!!

Jag har beställt några saker från Casual Living som jag hämtade ut idag! Casual Living är en också en utav mina samarbetspartners. Jag hade beställ en Bakform Bavaria 2,4 L Bundt Pan (Nordic Ware) Lite info om den:Bakform från Nordic Ware i kraftig teflonbelagd aluminium som går i arv i generationer. Kan användas till allt från att fysa glass i till att baka ett fyllt matbröd. Har alltid önskat mig en sådan form, så nu köpte jag mig en! Sedan beställde jag 3st av min älsklings form "Viola"och 1st "Camen Röd". Och sedan blev jag sugen på boken om Kalasgoda Muffins!! Så då köpte jag den med!! Och det roliga med en är att den är skriven av en av mina Samarbetspartners, det visste jag ju inte innan!! ;O) Det är ju Självaste Christina från Kalasform!! Allt detta som jag har köpt kan du också köpa, på Casual Livings nätshop!