måndag 26 april 2010

Min Kitchen Aid börjar strejka!!

Till min stora förvåning börjar min Älskade Kitchen Aid att inte hålla måttet?!! Den vill inte jobba med dom tunga degarna som Surdegen har?? Den låter illa och börjar hoppa över kuggarna i motorn när jag kör mina degar?! Så jag måste se mig efter ny ny Assistent i köket!! Då är fråga vilken ska man ha?? Funderar på en Ankarsrum Assistent Original ! Den Rosa är ju super häftig?!! Vad tycker ni?? Är någon intresserad av att sponsra??? Är i stort behov av en Assistent!!

Nyhet! Assistent orginal i härliga retrofärger Detta är en assistent som tål att stå framme och imponera på köksbänken Assistent din hjälpreda i köket Detta är den senaste modellen av klassiska assistent med flera nya smarta funktioner och förbättringar. Tack vare den nya starkare motorn (800 Watt) kan du blanda ännu tungre degar. Bunke på hela 7 liter gör att detta är maskinen för dig som vill ha möjligheten att sätta riktigt stora degar, klarar 1,5 liter degvätska och 5 kg deg utan problem En nyhet är att assitenten har motoråterkoppling som innebär att maskinen själv automatiskt reglerar varvtalet beroende på hur hårt belastad den är Assistenten har snygg diskret design, låg ljudnivå och står stadigt på arbetsbänken. Även när du använder den i sidoläge med kvarnar eller mixer. Specifikation: Färg:Svart Timer Steglös hastighetsreglering Medföljande tillbehör: 7 liters rostfri skål Degrulle, degkniv, spatula, jäslock, degkrok Dubbelvisp med 3,5 liters plastskål Nordisk receptbok Volt:220-240 Effekt:800W Höjd:36 cm, Bredd:26,8 cm, Djup:40 cm Vikt: 8,3 Kg

Russinjäst!!

Har satt igång en russinjäst igår kväll klockan 20.20... Och bliden ovan är tagen idag klockan 10.40. Det brukar inte hända speciellt mycket förrän dag 3 då den tar fart och bubblar och luktar lite "likör". Men den ska stå minst 4 dagar. Bara att vänta tålmodigt på att den ska mogna. Sedan ska vi baka ett gott bröd på russinjästen! Så här gjorde jag orginalrecept från Jan Hedh som jag halverade! 500 g vatten (35 gradigt) 250 g kaliforniska russin 125 g strösocker 50 g svensk honung Mät upp allt i en glasburk, blanda allt tillsammans och skaka burken tills sockret och honungen har smält. Ställ burken på en varm plats (26-30 grader). Ovanför kylen kan vara en bara plats! Jag har min i badrummet där är det varmt och gott.. Annars kan man ställa burken i varmt bad några ggr om dagen så den får fart! Burken ska skakas en gång om dagen. Låt den jäsa i 4 - 6 dagar. Det ska nästan smälla till i locket när man öppnar det! Och så bubblar den och lukar lite alkohol.. Då är den klar! Häll russinen i en sil och pressa ur dem med baksidan av en slev. Ta vara på vätskan(russinjästen). Förvara den i en burk i kylskåpet så håller den sig i flera månader!!

Sockerkaka med ricotta, apelsin, kokos!!

En helt ljuvlig sockerkaka frisk, syrlig och söt på samma gång! Receptet kommer från Buffé nr4 2010. Ingredienser 1 ask ricottaost (250 g) 100 g smör 4 ägg 3 dl socker 2 1/2 dl färskpressad apelsinjuice rivet skal av 1 apelsin 3 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 tsk bakpulver 1 msk vanlijsokcer 4 dl kokos Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt ricotta, smält smör, apelsinjuice och skal. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kokos. Rör ner det i äggvispet. (Använd ej elvisp för då är det risk för att kakan blir gummiaktig!!) Smörj en sockerkaksform som rymmer ca 2 liter och ströa den med kokos. Häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. OBS!! Låt kakan svalna innan den stjälps upp. Pudra över florsocker strax före servering.

söndag 25 april 2010

Min Sponsor

Denna nystartade Webshopen FikaMera får ni bara inte missa!! Kika in så förstår ni vad jag menar!!! Hon har massa roliga saker.... Elisabet som äger Webshopen -FikaMera är super mysig tjej som vill få oss att baka & fika mera.. Och det har hon i alla fall fått mig att göra!! Hon har även en blogg kolla in den också, den kan ni inte missa!!

lördag 24 april 2010

Jag har fått en sponsor!!!

Återkommer mera när jag har fått godkännade att använda hennes Företagslogga.. Men jag kan säga så mycket att den är en ny öppnad Webshop för oss baktokiga!! En helt fantastisk shop!!! Hon har super bra priser och hon har inte bara bakredskap utan bakböcker, kaffe, förkläden. Ja, hon har också jättefina bakskålar, vispskålar.. Du måste bara se det själv!! Länken kommer inom några dagar! Är sååå lycklig att jag fått denna chans!! Här ska bakas!! ;O)

fredag 23 april 2010

Super goda Kanelbullar

Kanelbullarna!! Jag varierar mjölet i dessa beroende på vilket humör jag är på!! Eller vad som finns hemma i skåpen! Fördeg 250 g vatten 250 g mjölk/grädde 50 g jäst 500 g mjöl/siktat dinkelmjöl Blanda alltsammans tills det blivit en slät smet. Låt jäsa cirka 1 timme(22-25grader). Den ska bubbla upp ordentligt. Deg 500 g vetemjöl/siktat dinkelmjöl/special vetemjöl 8 g salt 12 g kardemumma 200 g smör (rumstempererat) 200 g råsocker 1 ägg (kan uteslutas vid allergi) Mortla kardemumman, skiva smöret (rumstempererat) och blanda alltsammans i degblandare cirka 10 minuter. Nu ska den jäsa igen. Nu ställer jag den i kylen!! Där får den jäsa klart till jag har lust att baka.. Kan vara allt mellan 1 -4 timmar senare! Fyllning 250 g rumsvarmt smör 200 g Mörkt muscvadosocker 20 g vaniljsocker 30 g kanel 12 g kardemumma 100 g mandelmassa (Kan uteslutas vid allergi av nötter) Under tiden degen jäser gör man fyllningen. Blanda ihop allt utom mandelmassan (den river jag över)och vispa det fluffigt med en elvisp. Och nu, dags att baka ut bullarna. Dela degen i två lika stora bitar. Kavla ut den ena till en rektangel, så jämn som möjligt. Jag brukar vända på den då och då och mjöla lite så att den inte fastnar. Bred på fyllningen och se till att det kommer hela vägen ut i kanterna. Riv mandelmassa över fyllningen och vik den en gång så att formen blir mer lik en kvadrat och jämna till den så gott det går. Eller rulla ihop den som vanligt, skär då ca 2 cm tjocka bullskivor och lägg i fina formar! Skär 1½ cm breda strimlor av degen, gärna med en sporre. Sen ska de snurras. Då tar ag tag i ena ändan och håller fast den andra med undersidan av handflatan och sedan snurrar/vrider jag den på bordet och gör en knut. Vill man så kan man ju rulla ihop degen som vanligt och skära som vanligt och lägga bullarna i fina formar!! Lägg bullarna att jäsa på en plåt och sätt ugnen på någonstans mellan 225 grader. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 45–50 minuter. Pensla med ägg, pyttelite vatten och lite salt så går det lättare att pensla bullarna. Är man äggallergiker så går det lika bra att pensla med bara vatten! Strö på råsocker istället för pärlsocker mycket godare!! Eller varför inte flagad mandel! Gräddas i ca 10 -12 minuter. Låt svalan på galler.. Ätes till en kopp nybryggt kaffe eller ett stort glas kall mjölk till barnen!!

Tävling!

Tävling hos Tulipans Bakverk det vill ni inte missa!!!! Hon firar att hon har haft mera än 20000 st besökare!!! Det man kan vinna är ett av dessa otroligt fina priser!! Kommer då från den ny öppnade butiken Strössel & annat. Det man vinner är det som finns på på vardera bild. Ett paket av varje "färg" En fin ask med fina muffins formar En burk strössel Mini hjärtan Blandad påse choklad chip Strössel & annat har allt och lite till!! Kika in så får ni se!

Mormors Chokladsnittar & Choklad biscotti

En lite hyllning till min Mormor som inte finns bland oss längre!!
Hennes chokladsnittar är super goda och lätta att göra!
Och ett annat super gott recept Choklad biscotti från Linnea (Tasteline) Chokladboken nr 17 som man kunde samla på via Aftonbladet!!
Receptet kommer här:
Mormors Chockladsnittar.
Ingredienser
200 g smör 2 dl strösocker 2 st ägg gulor 2 msk kakao ½ tsk hjorthornssalt 5 dl vetemjöl Till pensling: äggvita och hackad mandel och pärlsocker Rör smör och sockret luftigt, tillsätt ett ägg i taget. Blanda hjorthornsaltet med vetemjölet. Och blanda i kakaon sist. Sikta ner mjölblandningen. Arbeta degen till en smidig deg och lägg den sedan i en plastpåse och låt degen vila i ca 2 timmar. Sätt på ugnen på 200 grader. Tag ut degen och del den i 6 st delar. Rulla ut till fingerlånga rullar som sedanlägges på en bakplåt med bakplåtspapper på. Tryck lite lätt på rullarna med fingrarna så dom plattas ut till ca ½ cm i höjd. Pensla på äggvitan och pärlsockret och om man vill även hackad mandel! In i ugnen i mitten ca 10 -12 minuter. Choklad Biscotti
Ingredienser
125 gram smör 1,5 dl ljust muscvadosocker eller vanlig socker
3 st ägg 7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver 2 tsk vanlijsocker 100 gram hasselnötter 100 gram mörk choklad
Vispa smör och socker poröst, tillsätt äggen, ett i taget. Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ned dem. Grovhacka nötterna och 100 g av chokladen, spar resten till dekor.
Blanda i nötter och choklad, rör smeten slät. Rulla till tre längder och lägg dem på en plåt, platta till dem något. Grädda längderna i mitten av ugnen i 175 grader i ca 20 minuter.Tag plåten ur ugnen och skär längderna diagonalt i två cm breda bitar.
Ställ tillbaka plåten och grädda ytterligare 15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt dem stå i eftervärmen tills de är genomtorra.
Smält det som är kvar av den mörka chokladen och ringla överkakorna.
Jag kommer inte att ha smält choklad på biscottin pga det blir väldigt kladdigt!
OrginalRecept: Linnéa Seidel
Fotot är taget av min som som är 10 år!!

Vildjäst bullar!!

Gjorde ett prov på Vildjäst bullar.. Alla tyckte dom var goda utan jag själv!! Tycket inte om den syrliga smaken .. Nää, där är jag nog lite gammalmodig.. Kanelbullar är nog bäst!! Och jag hade turen att få tag på dom sista vackra formarna på Åhlens.. Orginal recept från Pain de Martin = Martin Johansons bok Surdegsbröd!! KANELBULLAR PÅ VILDJÄST, 20 bullar Levain: Dag 1, kväll – steg 1 30 g vetemjöl special 20 g vildjäst 10 g ljummet/varmt vatten (ca 40°) Blanda alltsammans i en liten skål och sätt på plastfolie. Den ser inte mycket ut för världen, men det tycks vara viktigt att börja försiktigt. Låt stå lite lagom varmt över natten. Jag ställer min i skåpet ovan kylen, där är det ca 22°. Dag 2, morgon – steg 2 30 g vetemjöl special 25 g ljummet/varmt vatten blandningen från dag 1 Klicken från gårdagen bör ha vuxit ordentligt och bubbla lite. Blanda i det nya mjölet och vattnet, plasta in och låt stå till kvällen. Dag 2, kväll – steg 3 525 g vetemjöl special 350 g ljummet/varmt vatten blandningen från morgonen Nu är det läge att ta fram en större bunke, det ska växa ordentligt. Blanda alltsammans och låt stå över natten, dock inte en alltför lång natt. Min erfarenhet är att om den står för länge i det här läget tappar den sin spänst. Den blir liksom slapp. Någon skrev en kommentar om att spänsten bryts ner när det bildas för mycket ättiksyra. Det låter troligt. Står den för kort tid får den dock ingen jäskraft, så det gäller att pricka rätt på ett ungefär. På Morgonen ska du göra detta om det ska bli kanelbullar!! 600 g levain (se steg 1–3 i det här receptet) 600 g vetemjöl 150 g smör 120 g sirap 1 msk kardemumma 1 ägg 300 g mjölk 1/2 tsk salt 1. Smält smöret, mortla kardemumman och blanda sedan alltsamman i en bunke. Arbeta degen tills den är smidig och fin. Jag blandade för hand i cirka 5 minuter. Sätt plast på bunken och låt jäsa tills degen uppnått dubbel storlek, på ett ungefär. Min deg stod i cirka 4 timmar. 2. Gör valfri fyllning. Jag blandade alla goda grejer: 150 g rumsvarmt smör 2 dl socker 2 tsk vaniljsocker 2 msk kanel 2 tsk kardemumma 5o g mandelmassa 3. Baka ut på valfritt manér. Jag rullade ihop 20 stycken ganska stora bullar. Låt jäsa 1–2 timmar på plåten under en handduk. Det ska inte vara någon tvekan om att de har jäst. 4. Pensla med Riddarbageriet-Johans äggstrykning (1 ägg, 2 msk vatten och 1 tsk salt) och strö på pärlsocker mandel eller annat. 5. Skjuts in i ugnen! 250°, 10–15 minuter. Detta är Orginal recepet från Martin Johansson Känd som Pain de Martin med boken Surdegsbröd..

tisdag 20 april 2010

Rågsiktsbitar på Rågsur

Är lite trött på att bara äta vitt bröd, så jag har haft detta receptet i mitt huvud ett tag innan jag vågade prov baka... Blev super gott lite mera färg vill jag ha så det blir nog att ha i mera rågsikt?!
Smaken påminner lite om finsk rågbröd men mitt är inte full så syrligt! Och så är det inte lika platt utan mitt är högre i formen.
Så här kommer receptet:
Millas Rågsiktsbitar på Rågsur! Ca 18 -20 bitar När jag hittade på detta recept så ville jag ha lite mera rågsikt i brödet…. Kvällen: 1 dl/100 g rågsur 3 dl/ 300 g vatten (60gradigt) 3 dl/ 180 g rågmjöl Blanda ingredienserna i en stor bunke och plasta in noga och låt sedan den stå i rumstemperatur (22 -25 grader) över natten. Morgonen efter: 550 g/5½ dl vatten (30gradigt) 5 g jäst 50 g bagerimalt/brödsirap 20 g havssalt 600 g rågsikt 200 g durumvetemjöl 250 g vetemjöl special Blanda ingredienserna från kvällen innan med nästan allt vatten. Spara lite vatten att blanda ut jästen med. Rör om ordentligt så att den blir en jämn smet!! Blanda sedan i resten av ingredienserna och arbeta degen i ca 10 minuter. Låt den sedan tills den jäst till dubbel storlek. Det kan ta ca 4 timmar. Sätt på ugnen 275 grader och sätt en tomlångpanna i botten på ugnen. Häll den sedan upp på mjölat bord och platta försiktigt ut den till en rektangel med mjölade händer. Skär eller sporra ut fyrkanter ca 18 st. Lyft över dem till en plåt med bakplåtspapper på! Låt degen jäsa igen ca 1 -1½ timmer. När du trycker med fingret ska den fjädra tillbaka, då är den färdig jäst! Sätt in plåten i mitten av ugnen eller grädda bröden på bakplåtspappret direkt på bakstenen och häll 1 dl vatten i långpannan och stäng snabbt luckan! AKTA DIG FÖR ÅNGAN!!! Sänk temperaturen till 200 grader efter ca 10 minuter och grädda bröder ytterliggare i ca 20 minuter. Låt svalan på galler!!

Millas Rågsikts Ciabatta!

Ville ha lite mera grova Ciabattan så här blev receptet! Rågsikts Ciabatta 6st Dag 1 : Fördeg: 25 g jäst 300 g/3 dl vatten 195 g/3 dl durumvetemjöl Dag 2: 200 g/dl vatten 400g rågsikt 150 g durumvetemjöl 1 msk havssalt 3 msk Dadelsirap (kan uteslutas) Gör så här: Dag 1: Vispa ihop alla ingredienserna till fördegen, täck med plastfolie och låt stå tills nästa dag i ca 8 timmar. Kan stå upp till 24 timmar. Jag låter min stå i kylen minst 8 timmar, sedan låter jag den stå framme i rumstemperatur tills jag ska baka. (rör om när den kommer från kylen den kan ha siktat sig inget att oroa sig för!!) Dag 2: Blanda i vattnet och mjölet, arbeta degen kraftigt tills den släpper bunkens kanter. Det tar ca 5 minuter. Låt degen sedan vila i ca 30 minuter! Strö salt över degen och arbeta återigen kraftigt degen tills den blir blank och bildar långa fint sega, glutentrådar detta tar ca 5 minuter. Plasta in noga bunken i en stor plastpåse. Låt nu degen jäsa igen ca 4 -5 timmar. Sätt ugnen på 275 grader. Sätt in en långpanna i botten på ugnen. Mjöla eller lägg bakplåtspapper på plåtarna. Mjöla bordet generöst med rågsikt. Häll ut degen ovanpåmjölet och platta ut den försiktigt till en rektangel med mjölade händer. Dela sedan den i hälften på längden, och sedan i 6 delar på bredden. Lyft försiktigt över degbitarna till plåten med hjälp av en metall degskrapa eller metall stekspade. Sätt in plåten i mitten av ugnen eller lägg bakplåtspappret direkt på baksten (mitten) Häll 1 dl vatten i långpanna och stäng snabbt luckan. AKTA DIG FÖR ÅNGAN!! Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i ca 20 minuter. Låt bröden svalan på galler. Äta som bröd till soppan eller ha med den som ett mellanmål eller till picknicken!! Super gott med ost och skinka och sallad med tomat m.m Bara fantasin sätter gränser!!

måndag 19 april 2010

Saltå Baguette 8 st

Här kommer receptet på Saltå Baguette 8st
Receptet hittar du på baksidan av Specialvetemjöl påsen!!
Dag 1
500 g vetemjöl special
5 dl kallt vatten
30 g jäst
Vispa ihop ingredienserna till en trögflytande smet och låt fördegen stå i kylen över natten ca 12 timmar. Dag 2
500 g vetemjöl special
2 dl vatten (45 gradigt)
1,5 tsk havssalt
1 msk honung
Tag fördegen från dag 1 och tillsätt vetemjöl, vatten, salt och honung. Blanda till en medelfast deg. Den ska vara blank, elastisk och luftig. Optimal degtemeratur är 26 grader. Låt degen vila i rumstemeratur i 30 - 60 minuter (degen ska ha jäst).
Vik försiktigt ihop degen 2 -3 gångern under jäsningen. Dela sedan degen i 8 st bitar och forma till baguetter, lite kortare än bakplåten. Lägg baguetterna på bakplåtspapper, eller baguettplåt. Låt nu jästa i 30 - 60 minuter.
Sätt under tiden ugnen på 250 grader och ställ en tom långpanna längst ner i ugnen. Gör ett lätt tryck med fyra fingrar på brödet. När avtrycket snabbt reser sig igen så har brödet jäst färdigt.
När bröden är klara, snitta dem och sedan in i ugen på nedersta falsen ugnen och häll 1 dl kallt vatten i den upphettade långpannan. AKTA DIG FÖR ÅNGAN!!! Sänk nu värmen till 200 grader och grädda i ca 20 minuter till bröden har en gyllenefärg och fin kraftig skorpa!!
Låt svala på galler!
Här kommer lite bilder på hur jag har gjort!!
Jag delade min deg så här!! 8 st lika stora bitar..
Nu ska dom jäsa ica 30 - 60 minuter under en bakduk.
Färdig jästa....
Snittade och klara för ugnen...

fredag 9 april 2010

Millas Focaccia!!!

Här kommer en lite beskrivning hur man går till väga när man gör en Focaccia... Efter man har gjort degen och den fått jäsa i ca 30 minuter (i bunken) den ska jäsa upp dubbelt så ta ut den på bakbordet (köksbordet) och tryck ur luften ur degen och kavla sedan ut den till en rektangulär platta... Se nedan... Man kavlar ut den så den får plats i en långpanna. Här har jag hällt på örtoljan som innehåller strimlad vitlök, rosmarin och olivolja... Sedan får man börja "kladda" stick ner fingrarna och gör små gropar i degen, så oljan tränger in överallt och vitlöken och rosmarinen blir jämnt fördelad.. Låt nu degen vila i ca 30 miuter igen, den ska bli dubbels så stor.. Jäsa upp ordentligt!! Så ser duen ut när den är klar!! Uppskuren i bitar till soppan eller spagetti och köttfärsås... Här kommer mitt recept: Millas Focaccia: 50 g jäst 6 dl vatten (30 gradigt) 30 g strösocker 30 g salt (havssalt) 500 g vetemjöl special (saltåkvarn) 500 g durumvetemjöl (saltåkvarn) Örtoljan: 1 dl olivolja Färsk Rosmarin (repad) 5 st vitlöksklyftor eller 2 st Solo vitlökar (hela runda vitlökar som heter Solo) 10 g Havsalt Gör så här: Smula ner jästen häll på lite av vattnet och lös upp jästen. Häll på resten av vattnet och tillsätt sockret. Lät stå en stund. (Jag använder en visp så allt löser sig fortare..) Blanda vetemjölet med durummjölet och tillsätt sedan saltet. Häll i lite i taget. Knåda rejält tills degen är mjuk och elastisk. Låt degen vila i ca 30 miunter (den ska ha jäst det dubbla). Sätt på ugnen på 200grader. Slå upp degen på bordet och tryck ut luften ur degen och kavla den sedan till en rektangel. Mjöla en långpanna lätt och lägg i degen i den. Degen ska vara lika tjock överallt!! Blanda Örtolja: Jag skivar eller strimlar vitlöken man kan också krossa den. Repa dm färska bladen och lägg dom i en skål tillsammans med vitläken. Häll på olivoljan och blanda runt!! Häll det sedan över degen och tryck sedan med fingrarna gropar i degen överallt så oljan och vitläken oc rosmarinen blandas i groparna se bild!! Låt brödet jäsa i ca 30 minuter eller tills den har jäst dubbelt så stort. Sätt in långpannan försiktigt mitt i ugnen. Gräddas i ca 25 - 30 miunter. Låt den svalna och skär sedan upp lagom stora bitar!! Ät och njut!! Lämna gärna en kommentar om vad ni tyckte om brödet!! Mvh Milla

torsdag 1 april 2010

Vinn boken Småkakor!

Gör som jag och var med och tävla om en super fin kakbok!!
Klicka på länken här: pysselochdesign och delta!!!

Världens Godaste Banankaka!!!

Hittade ett Banakake recept med kaffe och nötter i, och tänkte att det måste jag ju prova ..
Receptet hittade jag inne hos Lisbeth - Bagarstugan
Hade 2 st gamla bananer så låg och ville bli bakade på.. Kaffet var sedan frukost. Istället för att kasa det så ja, varför inte baka på det?
Ni måste bara prova.. Minstingen åt på kakan innan vi ens hade hunnit skurit upp den och sa MMMMmmm... Och jag måste säga det Banankaka receptet jag har från min Mormor är också gott!
"Förlåt" mig Mormor!! Men jag måste säga att Lisbeths Banankaka är Godare!!! Så tack Lisbeth för att du delade med dig av detta underbara Recept!!!
Våran nya favorit kaka!!! Här kommer Receptet:
Banankaka med kaffe och nötter.
150g smör
2,5 dl socker
3 ägg 2st bananer
1 dl Kaffe (kallt)
1 msk vaniljsocker
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl hasselnötter
½ dl fin hackade Hasselnötter till formen!

onsdag 31 mars 2010

Vinn en muffinsform!

Jag tävlar om muffinsplåt från Tindra - bosättningsaffären hos Bagerskan. Var med och tävla här du också!
Då kan jag äntligen baka fina muffins!!!! Så håll tummarna att jag vinner!!!

Tävling!

I samband med Maries HobbyCorner utlyser Tårtspecialisten nu en tävling där man har chans att vinna denna fina kakburk i form utav en Cupcake. Det är den gula burken man ser på bilden. Den vill man ju självklart vinna!! Klicka på länkarna så kommer du dit!!

fredag 26 mars 2010

Mannagrynsskorpor

Hade tappat bort receptet till dessa urgoda skorpor!! Skrev till AXA och talade om att jag tappat bort mitt recept och vips så fanns det i mailboxen!! Så tusen tack till AXA!!!
Receptet fanns nämligen på sidan av kartongen för mannagryn, men det har dom tagit bort!!
Lite synd!!
Men här kommer det:
Mannagrynsskorpor 100st
50g jäst
1 dl fingervarmt vatten
1 ägg
1 dl socker
3 dl AXA Mannagryn
50 g matfett
1 dl mjölk
2 tsk hjorthornssalt
1 tsk kardemumma
300g /5dl Kungsörnen Vetemjöl
Gör så här:
Smula ner jästen i en degskål. Häll över vattnet och rör om tills jästen löst sig.
Vispa ner ägg, socker och mannagryn i jästblandningen. Blanda mjölet med hjorthornssalt och kardemumma.
Tillsätt mjölblandningen i skålen.Koka upp matfett och mjölk, låt svalna till ca30 grader.
Rör ner den i degskålen, arbeta samman degen.
Låt jäsa ca 15 min under bakduk.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord.Dela i 2 delar och rulla till smala längder.Platta till dem något och skär ca 25 bitar av varje längd.
Sätt på ugnen 225 grader.
Ställ dem ganska tätt på smorda plåtar. Låt jäsa ca 30 min under bakduk.
Grädda i 225°C, ca 8 min.
Dela bullarna med gaffel medan de är varma.
Lägg med snittytan uppåt och låt dem få färg i 250° C ca 5 min.
Torka dem sedan i 100°C under 1-1½ tim.

torsdag 25 mars 2010

Baguetter 9st

Detta är ett recept på baguetter med fördeg. Jag gör så att fördegen får stå i kylen över natten och det får även baguetterna göra så det tar lite tid innan dom är klara men dom är värd all väntan!!
Orginal recept från Heléne Johanssons bok "Bröd från Brunkebergs bageri" Steg 1
Fördeg:
5 g jäst
200 g vatten
200 g vetemjöl med hög proteinhalt
5 g havssalt
Steg 2
fördegen från steg 1:
1000 g vatten
20 g jäst
1400 g vetemjöl med hög proteinhalt
40 g havssalt Gör så här: Steg 1: Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Blanda i mjölet och saltet och arbeta degen smidig. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i minst 4 timmar eller i kylen över natten.
Steg 2: Blanda fördegen med övriga ingredienser utom saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
Dela degen i nio bitar. Platta till varje bit, vik upp en kant av degen mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Låt degbitarna vila i 5–10 minuter.
Rulla degbitarna till långa baguetter. Lägg dem på baguetteplåt eller mjöla en kökshandduk och lägg på en baguette. Vik upp en bit tyg som avskiljare, mjöla och lägg på en baguette till osv. Låt jäsa i ca 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.
Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen.
Mjöla och snitta baguetterna. Har du jäst dem i handduk flyttar du försiktigt över dem till plåt med bakplåtspapper. Du får plats med tre baguetter på varje plåt. Ställ in en plåt i ugnen i taget och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk genast temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 15 minuter.
Grädda baguetterna i 20–25 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna på galler.

Beas kakor!

Dessa kakor är gudomliga. Receptet kommer från min sons gamla extra dagmamma Bea. Därav namnet på kakorna!. Hon är faster till en av mina bästa kompisar! Invecklat??
Dessa är en av mina barns favoriter inte ett kalas utan dessa på bordet!!
Bea´s Kakor! Ugnen 175 grader 4 ägg 4½ dl socker 6 dl vetemjöl 3 tsk bakpulver 3 tsk vanlijsocker 2½ dl mjölk 200 g smält smör Topping: 200 g smör (rumstemp) 4 dl florsocker 4 tsk vaniljsocker Riven mandelmassa Gör så här: Sätt på ugnen på 175 grader. Smält smör och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsockret. Sikta i mjölblandningen. Häll i mjölk och smöret i omgångar. Häll i smeten i en långpanna som du har lagt bakplåtspapper i. Om du vill så kan du smöra och bröa formen. Gräddas i ugnen i mitten 20-25 minuter. Lät kakan svalna innan du brer på toppingen! Rör smöret och florsockret till en jämn smet, bred på den på kakan och riv mandelmassa över. Ställ kallt.
Tips: Den är godast när den har varit i frysen och inte hunnit tina helt!!

onsdag 17 mars 2010

Sirapslimpan!!

Här kommer världens godaste limpa att bara ha smör och ost på!!!
Jättegod Sirapslimpa!!! 1 sats blir 2 bröd 50 g smör 5 dl filmjölk 50 g färsk jäst 2 dl mörk sirap (jag har 1½ dl bröd sirap & ½ dl mörk sirap) 2 tsk salt 6 dl vetemjöl special (jag tar 5 dl) 6 dl rågsikt (jag tar 7 dl) 1- 2 msk malda bröd kryddor. Eller 1 tsk anis 1 tsk färnkål 1 tsk kummin 1 tsk koriander Gör så här: 1. Smält smöret och blanda med filmjölken. Lägg i kryddorna i smör blandningen. Värm till max 30 grader. 2. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt. 3. Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Knåda in det sista mjölet för hand. 4. Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek. Ca 40 minuter 5. Sätt ugnen på 200 grader. 6. Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar alt. på en plåt med bakplåtspapper, jäs under bakduk till dubbel storlek. Ca 30 minuter. 7. Grädda bröden i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden så att de inte blir för mörka. Jag har lagt mina bröd i en form så blir dom lite högre. Dom flyter inte ut lika mycket då! Orginal recept från Leila. Men jag har ändrat lite..

lördag 13 mars 2010

Mjukbulla!

Mjukbulla/Tjockbulla

Jag kunde inte sova ikväll pga värk i kroppen och som alla vet vid detta laget blir jag rastlös av värken... Då passade jag på att baka när alla ligger och sover.. 

Färsk mjukbulla till frukost säger inte barnen Nej till!! Vad är nu Mjukbulla kallas även för Tjockbulla?? Jo, det är ett bröd som bakas mycket i Dalarna/Gästrikland där jag kommer ifrån! 

 Detta bröd bakar jag alltid när jag fått mycket potatis över! 

Då bakar jag det dagen efter, potatisen får ej vara nykokt!!! Måste vara gammal potatis som legat i kylen en till ett par dagar! Ni måste prova, den är beroende framkallande!! Så god med en ostskiva och färska grönsaker på. Man trycker ut degen till runda kakor med hjälp av händerna, ca 18-20cm i diametern. Läggs på en plåt med bakplåtspapper och naggas med gaffeln. Sedan ska dom jäsa i ca 30 minuter.  Sätt då på ugnen på 200 grader under tiden. 

 Här kommer receptet:

Mjukbulla/Tjockbulla ger 5 st kakor! 
25 g jäst 
75 g smör 
5 dl/500 g mjölk 
2 tsk/8 g havssalt 
tsk /3 g nystött hel anis 
2 tsk/5 g nystött hel fänkål (Går att byta ut anis &fänk ål mot 1 msk/8 g torkade brödkryddor) 
140 g kokt potatis (ca 2 potatisar medelstora) 
1 dl ljus bröd sirap 
ca 9 dl/530 g rågskikt(saltåkvarns
ca 6dl/390 g vetemjöl (saltåkvarns eller änglamark) 

 Pensling: 1 dl vatten 1 msk sirap 

 Smula jästen i en bunke, smält smöret. Häll i mjölken i det smälta smöret och värm tills ca 26 grader max 30 grader. 

Lös upp jästen i lite av mjölkblandningen. 

Tillsätt resten av mjölken. 

Ha i resten av ingredienserna, mosa eller pressa potatisen ,sirapen, saltetoch kryddorna. 

Arbeta in rågsikten och det mesta av vetemjölet med maskin eller för hand tills degen släpper från bunken. 

Låt degen vila i 40 minuter. 
Tag upp degen på ett lättmjölat bord och arbeta in resten av vetemjölet. 

 Dela degen i 5 st lika stora delar. Platta ut dem till runda kakor ca 18-20 cm i diameter. 
Lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med gaffeln, låt sedan vila under duk i 30 minuter. 

Grädda kakorna i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15 minuter. 

I varmluftsugn på 175 grader i ca 18 minuter. Pensla kakorna med lite sirapsblandat vatten precis innan dom tas ur ugnen så får dom en blank yta.

Låt svalna på ett galler under en bakduk. Låt svalna innan du skär i bröden! Lägg i plastpåsar och frys in det du inte äter upp.. Hållbarhet i frysen ca 6 månader! 

Dela med dig av detta recepet så det inte dör ut!!

Philadelphiabomb!

Detta är nog världens enklaste och godaste förrätter. Philadelphiabomb till ca 6-8 pers 400 g philadelphia ost 1 st rödlök (fint hackad) röd eller svart kaviar (den svarta ger mera sälta) Jag använder den röda när vi äter med barnen annars gör jag den på den svarta kaviaren! 600 g färdig skalade räkor (ca 1200g färska)
1 st citron i skivor Rostade brödskivor så många man vill ha ;o) Skala räkorna och lägg dem i en egen skål. Fin hacka löken, häll sedan den i en bunke och tillsätt philadelphia osten blanda väl och försök att forma den redan nu till en rund boll! Låt stå i kylen ca 30 minuter. Lägg bollen på en tallrik.Täck bollen med kaviaren. Ställ kallt en stund. Rosta bröden dom måste svalna innan man kan bre på bomben!! Sedan skär man i bomben som man skär en tårtbit och lägger den på brödet bred ut slarvigt. Lägg på räkor och pressa lite citron över. Sedan är det bara att ta en tugga och njuta med ett gott vin eller cider till!!

fredag 12 mars 2010

Äkta vanlijsocker!!

För mig är det viktigt att använda äkta råvaror när jag bakar eller lagar mat. Jag köper inte halv eller helfabrikat om jag kan undvika det!
Men alla kanske inte vet hur lätt man gör eget vanlijsocker!?
Då ska jag visa er hur lätt det är, ni kommer aldrig att köpa vaniljsocker mera!!
1. Man kanske har kokat vaniljstången i mjölk eller tagit ur fröna, när man ska baka??
2. Har vaniljstången torkat pga den är gammal eller legat framme??
3. Har vaniljstången varit blöt så torka den först!
4. Är fröna urskrapade?? Kasta den inte!!
Så här gör jag:
Stor sats:
5vaniljstänger
1 kg socker
Liten sats:
2 -3 stänger
500 g socker
Tag fram en matberedare och häll i sockret skär vaniljstängerna i mindre bitar( Jag brukar dela den på 3- 4 bitar)
Kör i gång matberedaren och kör så länge att du ser att den knappt finns några bitar kvar av stängerna!
Sila nu sockret i en skål, kvar i silen finns bitar av vaniljstängerna.
Ta lite av sockret och kör nu småbitarna som är kvar igen.. Upprepa tills det inte finns något kvar att sila!
Sockret tar sig en gråaktig ton, inget att oroa sig för! Det är ju vaniljen som gör sockret lite gråare!!(det vita sockret blandar sig med det svarta från vaniljen lika med grått!!)
Nu häller du upp på burkar!! Klart att använda.. Håller upp till 1 år! Låt stå mörkt.
Tips: Perfekta julklappar eller gå bort present!
För vem vill inte ha hemmagjort vaniljsocker?? Förstå vilken succé du kommer att göra!!

Tävling!

Vem vill inte vinna den underbara form från RICE?!! Jag som älskar lila.. Håll tummarna att man har en liten chans!! Tävla du med!!! Klicka på länken här Nordljus

Morot och dinkelgröts bröd

Här kommer ett super gott bröd. Ska jäsas i 12 timmar i rumstempratur så man behöver inte plocka bort en massa saker ur kylen!! Hur jag kokar min dinkel gröt till brödet: Häll 8 dl vatten i en kastrull som kokas upp, häller sedan ner 3 dl dinkleflingor som kokas i ca 10 minuter saltar mot slutet. Låt svalna. Detta blir ca 7 dl gröt av dinkel. Kokar sedan en gröt till på havregryn 2 dl vatten och 1 dl havregryn. Då blir det totalt 1liter gröt!! 10 g jäst 5 dl kallt vatten 3 tsk havsalt 1 l gröt av dinkelflingor (se ovan) Eller använd bara havregryn eller rågflingor 2 st stora morötter fint rivna 2 dl grahamsmjöl 2 - 2½ l vetemjölspecial (Jag använder Saltåkvarns specialmjöl) Gör så här: Häll gröten i en stor bunke och låt den svalna helt!! Riv morötterna fint och häll i dom ovanpå gröten. Blanda jäst och vatten. Rör ner detta i den av svalnade gröten. Rör ner resten av ingredienserna Degen ska bli ganska kompakt!!! Plasta in bunken och låt stå i 12 timmar.Häll ut degen på mjölnat bord den är väldigt kladdig. Forma till limpor och lägg på plåtar och där ska den vila i 1 timme. Gräddas i mitten i ugnen på 200 grader i 20 minuter, sänk sedan till 175 grader i 15 minuter! Ta ur plåten och lägg bröden på galler låt dem svalna helt innan du skär i dem annars blir dom degiga! Alla i familjen älskar detta bröd!! Ett tips!!! Jag ställer den 2:a plåten i kylen när det första brödet gräddas!!

måndag 8 mars 2010

Brunkans ljusa!

Degen som har jäst i kylen över natten!
Den har ökat med det dubbla!
Bara dela degen i 2 st limpor...
Färdiga!!!
Se så vackra!!
Brunkans ljusa 2 bröd. Original recept av Heléne Johansson med Boken "Bröd från Brunkebergsbageri".
Ingredienser 500 g vatten
100 g vetesurdeg
150 g rågsurdeg
5 g jäst
800 g vetemjöl med hög proteinhalt
20 g honung
30 g havssalt
Gör så här:
Dag 1:
Blanda alla ingredienser utom saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet. Arbeta degen ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken 30 minuter.
Lägg degen i en oljad platslåda med lock. Vik försiktigt - utan att trycka - ena sidan av degen mitten, därefter den andra sidan för att slutligen vända på hela degen såatt undersidan hamnar uppåt (treslag på bagarspråk). Låt degen jäsa 30 minuter och gör sedan om vik- och vändningsproceduren. Ställ in degen i kylen och lät jäsa under natten.
Dag 2:
Sätt ugnen på 250 grader.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och skär den i två delar med vass kniv på längen. Lägg försiktigt upp de två degbitarna på plåt täckt med bakplåtspapper. De får plats bredvid varandra på samma plåt.
Ställ in bröden i ugnen, stäng ugnsluckan och sänk genast temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter. Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.
Låt bröden svalna på galler.

Grytbröd av Martin Johansson!

Fina bubblor blev det i brödet ... Gott och segt bröd!
Så här blev slutresultatet efter ett par timmars väntan!
Receptet kommer ifrån Martin Johanssons bok.
1 stort bröd
Morgon
100 g (1dl) vetesurdegsgrund
300 g (3dl) vatten
10 g (1/4 pkt) jäst
350 g (6dl) vetemjöl special
6 g salt (jag använder havsalt)
Blanda surdegsgrund, vatten och jäst i en bunke och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt mjöl och rör om med en träslev tills mjölet blandats sig med vätskan. Täck med plast och låt vila i ca 30 min. Tillsätt saltet och blanda med träslev någon minut. Låt degen vila ca 1 timme.
Spänn degen genom att vända den runt i bunken. ta tag i degens ytterkant och vik den mot mitten några ggr.
Det är inte så noga hur man gör bara att man känner att degen spänns. Fukta händerna så fastnar inte degen på händerna!
Upprepa ovanstående moment med 1 timmes mellanrum. Efter sista vikningen så låter du degen vila ca 30minuter.
Lägg en bakduk i ett durkslag som du pudrar med mjöl (jag använde rågmjöl).
Häll ut den lösa degen på ett mjölat bakbord och dra försiktigt i den tills den bildar en kvadrat.
Vik degen till ett paket och lägg den med skarven nedåt i bakduken! Låt den vila i ca 30 minuter
Värm ugnen till 250 grader med en gryta i på ett galler strax under mitten.
Ta ut den heta grytan och ställ den på ett underlag och häll försiktigt ur degen från durkslaget.
Skaka försiktigt på grytan så att degen ligger jämnt mot kanten i grytan. Sätt på locket och ställ in grytan i ugnen.
När det gått 15 minuter så tar du av locket och gräddar ca 25-30 minuter till. Tag ut grytan och vänd ur brödet låt det sedan svalna på ett galler!
Bara att äta och njuta av detta sega och goda bröd till en god soppa eller en god pasta rätt!!

fredag 5 mars 2010

Lite frånvaro!!

Har inte haft så mycket tid till att baka pga Minstingen har haft Krupp och sedan blev jag förkyld och har legat dålig.. Typiskt också när man håller på med inskolning till minstingen!! Men inget att göra bara att ta nya tag!!! Men i helgen kommer jag att baka vad...?? Vet inte än, men något gott blir det!! Så håll utkik!! ;O) Ha det så gott och jag hoppas att alla där ute får vara friska!