måndag 27 december 2010

God Jul!!!

Jaa, nu är Julen över!! Har haft en helt underbar Jul med god mat och klappar!! Lite jobbig Jul i år pga värken har varit mer än vanligt pga kyla som inte har varit av denna värld?! Vi har haft ända upp til 30 minus och det tycker inte min kropp om så i år har jag fått avstå från en massa bak och julpyntande.. Men det har gått ändå fast inte lika kul dock! Det tråkigaste hände dagen eller rättare sagt kvällen innan Jul då jag skulle baka på min vaniljexrakt.. Tar ut den ur skåpet där den stått nu i över 6 veckor.. Ska ställa ner den på köksbordet men det som inte får hända händer så klart!!! Jag tappar den och den rullar över bordet ... Jag hinner tänka att jag måste ta den och jag hinner bara nudda den så går den i golvet och all rom och alla vanlijstänger ligger nu på mitt köksgolv!! :O( Jag som väntat tålmodigt på denna extarkt och nu så får jag inte använda den... Jag var så arg att familjen trodde jag skulle spricka.. Skrek och grinade samtidigt var så ARG visste inte hur jag skulle ta vägen!! Min samob sa jag torkar upp!! Doften sperd sig i köket den var det ju inte någe fel på! MEn nu får jag vänta till jag köpt mera vanlijstänger och köpt rom på bolaget... Allt detta pga att man har en kropp som inte lyder överhuvudtaget!! Varför undrar man ska jag drabbas av detta?? Vet inte? Men annars har Julen flytit på utan större olyckor!! Jag hoppas ni har haft underbara Jul aftnar och fått se tomten! Jag fick min brödkniv från Global och kokböcker som jag önskat mig, lite underkläder och framför allt sett mina barns underbara miner när dom öppnat sina Julklappar! Det har nog varit mest till belåtenhet! Till alla Er från mig... En riktigt GOD JUL!!!

måndag 20 december 2010

Småvört!

Tänkte jag skulle göra vörtbröd till julen som vi ska fira med svärföräldrarna och deras familjer! Jag ska ta med matbröd och fikabröd! Tänkte göra lite barnvänliga vörtbröd! Här rullar jag dem till bollar..
Nu rullar jag dem lite så dom får spetsiga ändar.
Nu ligger dom för att jäsa i 30 minuter.
Färdig gräddade... Luktar sååå gott i köket!!
Så här kommer receptet:
Småvört
2dl julmust
3dl porter
50g jäst
2dl brödsirap
60g smör
1½tsk mald pomerans
2dl sultanrussin (kan uteslutas)
2tsk havsalt
165g/3dl grovt rågmjöl (ekologiskt)
780g/13dl vetemjöl eller lantvetemjöl (ekologiskt)
Gör så här:
Smält smöret på lågvärme, tillsätt russinen och pomeransen och blanda i sist julmust, porter, sirap.
Värm till max 30 grader! Arbeta in alltrågmjöl och nästan allt vetemjöl. Låt degen blir smidig ca 5 minuter.
Täck med plastfolie eller bakduk och låt den jäsa i ca 30 minuter.
Häll ut degen och dela 30st likavstora delar och rulla dem till runda bullar.
Rulla sedan dem lite så det blir två spetsar ute i hörnen på brödet.
Låt dem jäsa på bakplåtspapper under en bakduk i ca 30 minuter till!
Sätt ugnen på 225 grader.
Snitta dem sedan med 2 st snitt innan du ställer in dem i ugnen i mitten på 225 grader i ca 13 minuter.
Låt dem svalna på galler innan du skär i dem!!
Minsta sonen älskade dessa bröd...

torsdag 16 december 2010

41 år gammal!

Jaha, då har det gått ett år till?? Uha, vad fort det gick!!! Ja, då är man ett år äldre nu då och förhoppningsvis lite klokare?! Men vet ni vad jag känner mig inte som 41 år?? Hur kommer det sig tycket inte att jag känner mig äldre än jaaa, max 30 cirka!! Att dom sista åren ska gå så ofantligt fort fram, vem har brottom? Man har väl fått mera erfarenhet?? Nja, jag har försökt att fatta att kroppen inte vill när det stejkar. Men det verkar ju inte gå in så noge klokare har jag juj inte blitt! Men nu börjar det nya livet.... Utförsäkrad och arbetslös? Får se vad framtiden har till mig. Har en önskan att få prova jobba i ett bageri till och börja med 25% hoppas att kroppen orkar så jag kanske kan jobba 25% - 50%. Det skulle vara en dröm som går i uppfyllelse! Får se om hon som har bageriet vill ha mig? Hon på Arbetsförmedlingen sa att hon visste andra som vill ha mig om inte hon ville låta mig arbetsträna hon henne. Det låter ju positivt?!! Mitt gammla jobb klarar jag ju inte av lägre som jag hede innan olyckan. Drömjobbet hade jag: USK Undersköterksa på Kirurgakuten nattjänst! Oj, vad det var ett intresant jobb där hade man huvudet på skaft. Inte som nu man kommer inte ens ihåg vad man åt till lunch, glömmer en massa pga denkraftiga hjärnskakningen jag fick vid olyckan. Det tråkiga är att jag glömt en massa vänner, mycket allmänbildat och till och med när jag bakar så måste receptet ligga framme kommer inte ihåg annars hur eller vad jag ska göra! Men nu är det NYA kliv framåt jag tar med oviss framtid, en 41 årig gammal levnadsglad tjej i sina bästa år!! Så GOD JUL & GOTT NYTT ÅR på er alla! Ett råd: Ska ni ut på vägarna i Jul och Nyår så kör försiktigt!!!!!!! Kram Milla

tisdag 14 december 2010

29 September fick jag ett mail!
Hej, jag heter Tina Fallgren och har tillsammans med Niklas Ekstedt, Mat-Niklas, arbetat fram en ny matsajt som heter Matmolnet. Vi har valt ut dig som en av 50 bloggare som vi vill ska få tillgång till sajten först av alla.
Ok, tänkte jag får jag vara med?? KUL!!
Men jag kunde ju inte logga in pga TELIA!! Och nu så ska det äntligen fungera... Hoppas jag ju!!
Och i nästa brev stod det:
KÄRA MATÄLSKARE!
Under de senaste åren har jag sett stora recept och mat-nätverk växa fram och hela tiden känt att många kanske inte förmedlar just den glädje som jag önskar sprida kring mat och matlagning.
Därför har jag utvecklat ett sätt för mat-intresserade att enkelt hitta recept till alla måltider.
Matmolnet vill väcka lusten att laga god och nyttig mat hos svenska folket, och sprida den känslan genom att låta alla få tillgång till informationen som behövs. En sajt om mat som berör allas smak!
Matmolnet handlar om att inspirera och bli inspirerad! Därför hoppas jag hjälpa hemmakockar runt om i landet hitta nöjet i att laga nya spännande rätter till både vardag och fest.
Med hjälp av feedback från Beta-användare har vi lyckats utveckla och förbättra Matmolnet till en produkt som går hem hos alla. Vi är fortfarande intresserade av tankar kring Matmolnet och hoppas användare fortsätter hjälpa oss och ge oss idéer i framtiden.
Om du har frågor eller önskemål, så maila oss gärna på ideer@matmolnet.se
Gå till Matmolnet du med och bli medlem!!

Julklappar!!

Jag fick vara med och prova lite Julklappar från Coolstuff!! Det är något jag absolut inte ångar!!! Det fanns ju så mycket att välja på.... Jag tog hjälp av mina barn så blev det lite enklare! Jag valde: 1.En silikonformsom ser ut som glasstrutar 2.Pepparkaksgubbar och är avbitna redan??! 3.Och en kakstämpel Visst är som super häftiga!!
Jag provade silikonforman först!! Det gick inte bra.. Så läste jag mig till att man ska ha kallt vatten i först innan man häller i smeten och då gick det bättre!!
Har inte glaserat den än, men ska ha på lingon grädde tänkte jag.. Men dom blev uppätna inna dem blev klara!! ;O)
Kakstämpeln fungerade bra, på både pepparkaksdeg och vanlig deg! Super snygga blev dom! Och så till sist pepparkaksgubarna var nog de som barnen tycket om mest!!! Ska glasera dem med kristyr....
Så vill ni ha super häftiga Julklappar som garanterar ingen annan har,
så gå in på COOLSTUFF och gör någon glad på julafton!!!!
Det ska jag göra helt klart!!!! Finns massor till baren och roliga grejer till mannen i huset och till kvinnan finns det superhäftiga saker till köket vodooknivställ eller varför inte en varm och gosig filt att krypa ner i?
Missa inte att köpa lite udda och häftiga julklappar i år!!!
GOD JUL!!!!

onsdag 8 december 2010

Ännu en ofrivillig frånvaro!!

Jaha, då har man varit utan nätet ett bra tag igen i väntan på att få ett nytt modem som ska fungera.. Det är 4:e modemet jag byter från Telia. Har haft tekniker hos mig ett par ggr med dom hittar inte något fel. Allt bara lägger av och då har vi inte TV eller nät??!! Så nu håller vi tummarna att det ska fungera utan stul!!! Så det är därför jag inte kunnat svarat på kommentarer eller skrivit något nytt inlägg! Kan ju bara hoppas att ni saknat mig lite?!! ;O) Jag har saknat att inte kunna lägga ut mina bakverk och godis jag gjort, och att se alla som besöker mig och lämnat kommentarer har varit jobbigast tror jag!! Skönt att vara tillbaka!!!

fredag 19 november 2010

Två små bröd med sultanrussin och linfrön

Så här blev mitt bröd som jag gjorde..
Blev så sugen att baka Martins bröd med aprikoser och linfrön. Men jag ville ha durummjöl istället för rågmjöl..
Och jag bytte ut mjölet och aprikoserna mot sultanrussin(gula russin) pga mina aprikoser var slut!! Allt annat stämmer enligt Martins recept.
2 dl vetemjöl spec
2 dl durumvetemjöl
3 dl rågskikt
65 g Sultan russin (som jag lade i blöt ca 10 minuter innan jag tillsatte dem i degen). Lät lite vatten vara kvar.
Och så lät jag mina bröd jäsa lite längre än 1 timme pga vi hade så kalllt inne..
Låt smaka...

torsdag 18 november 2010

Risgrynsgröt

Vem vill inte koka sin egen tomtegröt(risgrynsgröt)?? Men man avstår pga att det blir ett sådant slit efteråt!! Jo, hela kastrullen är bränd i hela botten med mjölk... Det slipper ni nu om ni gör som jag gör!! Jag har kokat min gröt på samma sätt nu i över 20 år och på samma sätt aldrig har det bränt fast i botten!! Men nu undrar ni hur gör hon då?? Jo, jag kokar upp vatten och grötris precis som det står på grötrisförpackningen, låter det koka i ca 10 minuter. Häller sedan i mjölken och låter det koka upp.. Det är nu som jag gör min ändring jag kokar inte gröten på spisen!!! Utan i ugnen på 100-120 grader i ca 40 minuter... (i mitten) Rör om ca 2-3 ggr undertiden och tillsätter mera mjölk om det behövs.. OBS!! Endast rostfriakastuller inga med plastdetaljer på!!! Jag tar 1 delgrädde i min gröt resten mjölk.. Så ska jag ha totalt 15 dl mjölk så blir det 1 liter mjölk och 5 del grädde!! Och sedan lägger jag alltid i 1-2 kanelstänger som får koka med. Hoppas ni kokar gröt nu till julen, inget smakar så gott som hemmagjord tomtegröt!! Tala gärna om vad ni tyckte om mitt tips!!!

onsdag 17 november 2010

Tävling

Tävling på KakPrat! Gunilla Wall, tårtkonstnär, lottar ut pennor(med ätbar livsmedelsfärg) och kakformar på sin blogg. Klicka in HÄR och var med i tävlingen! Åhh, vad jag vill vinna dessa pennor och bakformar.. Pennorna är ju perfekta till min sons födelsedag och han fyller ju 18 år, skulle vara lite speciellt att kunna dekorera lite snygga kakor med dessa!! Och minsta pojken som älskar att baka skulle ju bakformarna vara perfekta han blir ju 2½ år nu till Jul!! Håll en tumme till mig!!

Utmaning!!!

Utmaning.. Ok, jag har fått en Utmaning av Stina som har bloggen Tulipans Bakverk. Ska göra mitt bästa för att svara på dessa frågor! 4 mat-tvprogram jag gärna ser: Nigella Lawson, Jamie Oliver, Per Morberg sist men inte minst Two Fat Ladies. 4 Saker jag ätit idag: Äggsmörgås, Laxburgare med bulgur, Pepparkakor och Hemmagjord risgrynsgröt 4 smaker jag längtar efter: Kaffe, Choklad, Lakrits och Saffran 4 saker på önskelistan: Mönsterkavel, modelleringsverktyg, En egen digitalkamera, Ny kropp som orkar baka mera... ;O) 4 smaker jag avskyr: Regn, Snö, (min kropp som värker som bara den vid väderomslag), Orättvisa och Fattidom De som jag i min tur vill utmana: Det var inte lätt att hitta några som inte redan har fått utmaningen så jag har letat och letat men jag tror jag har hittat några!! Dom kommer här! 1. Bakverk och fikastunder 2. Sarah bakar 3. Bakglädje 4. Baka baka liten kaka

tisdag 16 november 2010

Hur man gör eget Vaniljextrakt!!

Nu ska jag lära er något som är superenkelt och billigare än att köpa på affäreneller nätet och smaken ska vi inte tala om!!! Den är gudomlig!! Det ända negativa är att du måste vänta 6-8 veckor innan extraktet klart... Hittade på loppis!!
10st vaniljstänger av god kvalitet! Dela vaniljstängerna i 2 delar!
Och skrapa sedan ur fröna och häll den i flaskan.

Häll sedan på Rom , Brandy, Vodka. Jag använder Rom pga den innehåller lite socker så den blir lite sötare i smaken än vodkan. Brandy har jag inte provat än men ska!

Viktigt är dock att man täcker vaniljstängerna med drycken!

Så nu är det klart!

Nu är det bara att den ska skakas ett par ggr i veckan och låta den stå mörkt och svalt så ska du se att den blir mörkare i färgen för varje vecka som går!! Och om ca 6 -8 veckor är den klar att använda!!

Millas Vaniljextrakt!

Ingredienserna:

5dl Rom, Vodka, Brandy

8-10 vaniljstänger

en mörk flaska som går att försluta tät

Sedan delar du stängerna läggerner dem i flaskan och skrapar ur fröna häll i dem i flaskan. Tillsätt spriten så den täcker stängerna. Förslut, skaka om ordentligt..

Ställ den mörk och svalt och sedan är det bara att vänta!!

Du kan fylla på med mera sprit och stänger när det börjat sina i flaskan, så ditt vaniljextrakt tar aldrig mera slut!! Bara att fylla på med mera och så går det runt!!!

Lycka till!!

Tips!! Vill du inte ha det själv, så varför inte ge bort det i Julklapp?!!

lördag 13 november 2010

Chocolates Buttons all the way from London!!

Visste att en vän skulle på en Utlandresa till London!! Och jag frågade om hon hade lust att köpa chokladknappar till mig!! Självklar hon kunde!! Hon är ju en ÄNGEL!!
Dom är så behändiga att dekorera med och smälta för garnering..
Bra pris med 30 kr för 205g! Blandad choklad vit, ljus och mörk! Bara att välja!!
Dessa kom på posten i onsdags, har inte hunnit göra några kakor än. Tänkte baka i helgen massor för vi är ju själva mellanpojken och minstingen och jag.. Dom andra är på Hemvärnsövning!
Men minsta pojken ligger i förkylning, hög feber och snuvig som bara den!!
Så vet inte om det blir så mycket nu i helgen.... Hoppas vi kan baka något att lägga ut så får ni se...
Önskar att jag kunde skicka några nybakade kakor till dig Ann för att du tog dig tid att köpa dessa till mig! Vet bara inte hur jag ska paketera dem.. Någon har kanske förslag på hur man kan göra detta?!!
HA det så gott!!
Mvh Milla

torsdag 11 november 2010

Pepparkakor i mjölkkartong!!

Jag köpte mig en ny bok för ett tag sedan och hittade detta underbara recept som jag bara var tvungen att prova! Det blev massor av pepparkakor, men tro inte att dom fick stanna i burken så länge. Nää, dom var slut på 2 dagar! Så det var tummen upp för pepparkakorna och dom är så lätt att göra.
Här har jag lagt i mandlarna i kokande vatten för att skålla dem.
Här har vi kryddorna : kanel, ingefära, nejlikor, pomerans
Och sist bikarbonatet som jag blandar ut i mjölet.
Det smälta smöret.
I med sockret.
Och sedan i med sirapen..
Nu rullar jag mandlarna i en handduk så dom släpper sitt skal. Det går fort!
Hackar dem sedan i mindre bitar.. Det är nog det enda momentet som är lite jobbigt.
I med mjöl och nötter och bara att blanda runt.. Färdigt!!
Fyll på en 1l mjölkartong som är diskad och torkad torr! Sätt en fryspåse runt och ställ den i kylen över natten!!
Så nu kan du skära super tunna skivor, pga den är kall!
Se så fina tunna skivor det blir!
Här har jag lagt ut några av pepparkakorna på en plåt med bakplåtspapper..
Klara att svalna på galler.
Här är dom kalla, så då travar jag dem på varandra för att få plats på gallret innan jag lägger dem i en fin burk!
Boken jag köpte heter Farmors Godaste, den rekommenderas!!
Här kommer receptet:
300g smör
250g socker
250g sirap
600g vetemjöl
150g skållad hackad mandel
1 tsk mald pomerans
2 tsk mald kanel
2 tsk mald nejlikor
1 tsk mald ingefära
3 tsk bikarbonat
Gör så här:
Smält smöret, häll i sirap och socker och alla kryddor. Blanda vetemjöl och bikarbonat.
Tillsätt detta i smörblandingen.
Skär av den övredelen av en 1- liters mjölkartong. Tryck ner pepparkakssmeten i kartongen och förslut och låt degen ligga i kylen övernatten.
Klipp upp mjölkförpackningen, ta ut deglängden och skär i tunna skivor.
grädda i 200 grader i ca 5-8 minuter.
Låt svalna på galler.
Lägg sedan pepparkakorna i en fin plåtburk. Eller varför inte ge bort den till någon i julklapp?!
Jag använder i största möjliga mån ekologiska varor mycket pga av smaken men det är dax att börja tänka på miljön!
Sockret och sirapen kommer ifrån Dansukker och är ekologisk!
Bikarbonatet kommer i från Dr.Oetker

En smak av julen!

Jag har länge varit sugen på en kaka jag sett på Tv med Nigella, men i boken jag har så stämmer inte receptet!!?Så nu när hon kom på Tv så skrev jag av receptet samtidigt programmet gick!!
Här blandas allt!!
Här har ja lagt smör klickar ovan på muscavosockret!
Hmm, det ser inte mysigt ut men som Nigella säger: LITA PÅ MIG DET FUNGERAR så får man ju göra det då!!
Jaa, det gjorde det faktiskt!! Det blev en kaka.... Och så gott det luktar i hela huset!! JUL!!!
Serveras med grädde eller vanilj glass!!
Receptet kommer här:
150g mjöl 100g ljust muscovado socker, plus 200g extra 1 tsk bakpulver
2 tsk malen ingefära 2 tsk mixed spice (fyra kryddor: Kanel, muskot, ingefära, koriander, kummin) 125ml mjöl 60ml majsolja
1 ägg
80g smör 500ml/5dl kokande vatten
350ml vispad grädde eller glass till!!
Gör så här:
Värm ugnen till 220 grader och ställ in en bakplåt i ugnen. Sätt på en kastrull med vatten eller gör som jag vattenkokaren..
Blanda samman mjöl och 100g av muscavosockret, bakpulver, 1 tsk av den malda ingefäran,
1 tsk av kryddblandningen, mjölken och oljan och ägget.
Häll smeten i en form, som rymmer minst 1,5 l. Den sväller i ugnen det ser inte mycket ut i formen men den ökar markant!
Strö resten av muscadosockret över kakan och strö därefter ingefäran och kryddblandningen över muscvadosockert(strö så jämnt det går). Klicka sedan ut smöret i små klickar på sockerblandningen och häll över det kokande vattnet!!!
Låter inte riktigt med det är helt i sin ordning!!!
Grädda nu kakan i ca 30 minuter på en bakplåt ifall det rinner över!!! Låt sedan kakan stå minst 10 minuter innan den serveras pga den måste separera sig.. Häll sedan upp en bita kaka och häll över såsen som blivit i formen och lägg en stor klick grädde eller glass brevid!
Ät och njut!! Och dröm dig bort en stund!!

onsdag 10 november 2010

Skållad råg!

Provade ju Rågrussin förra veckan nu har jag provat Skållad råg, båda är oslagbart goda!! Han kan han Martin Johansson i sin nya bok. Enklare bröd!!! Nu har den jäst klart.. Stjälpt upp den på en bakhandduk i linne. Mjölat med både råg och vetemjöl..
Dragit ut den lite försiktigt och sedan för att vika ihop den!
Så nu är limpan klar! Men gör inte som jag dra inte ut den utan låt den vara lite mera som en rund bulle!!!
Låt den jäsa liggandes i handduken och lösa lite på handduken så den kan jäsa fritt!
Och nu in i ugnen... Glömde att jag skulle baka matbröd, så min baksten fick inte vara med , men det lösta jag genom att vända upp och ner på den vanliga platta plåten och låta den blir varm i ugnen innan jag lade brödet ovanpå plåten.. Gick nästan lika bra!!
Jag hade baka muffins innan med barnen och man ska ju inte lägga in bakstenen i varm ugn utan den ska med från början så den inte spricker!
Men det löste ju sig i alla fall!
Titta så fint det blev!! Nu ska det svalna innan vi skär upp det!
Uppskuret och smöret smälter.... Mmmm, det var en god limpa det!! Den tog slut i ett nafts! Här kommer receptet:
På kvällen
1½ dl/150g kokhett vatten
1 dl/60g rågmjöl
Gör skållningen. Häll det heta vattnet över mjölet och rör tills det blandats ordentligt. Täck med ett lock och låt det stå i rumstemperatur i 8-10 timmar.
På morgonen
skållningen från gårdagen
2 tsk/10g jäst
2 dl/200g kallt vatten
5 dl /300g vetemjöl special
1-1½ tsk/6-9g salt
Blanda degen.Blanda jäst och vatten med skållningen tillsätt därefter mjöl och salt. Rör kort tills allt blandats ordentligt. Låt degen vila i 30 minuter.
Vila och vika. Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen.Dra ut degen en aning och vik den in mot mitten. ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Fortsätt tills du kommit varvet runt. Det här momentet gör du totalt 3 gånger med 30 minuters mellanrum. När du sträckt degen för tredje och sista gången låter du den jäsa ungefär 1 timme.
Baka ut brödet. Mjöla en handuk rikligt med blandat råg och vetemjöl och skrapa ut degen på handuken. Drag ut degen till en kvadrat och vik den sedan in degens kanter mot mitten. Vänd degen så skarven hamnar nedåt. Vik ihop handduken till ett löst paket och låt jäsa ungefär 1 timme.
Sätt på ugnen på 250 grader i god tid innan degen jäst färdigt. Låt en plåt stå mitten av ugnen och en oöm plåt på nedre hyllan.
Baka av brödet. Vänd över degen på en bit bakplåtspapper så att skarven hamnar uppåt. Låt papperet med brödet glida in i ugnen på den heta plåten eller bakstenen, via en skärbräda eller brödspade eller bricka.Lägg några isbitar på den nedre plåten.
Efter 15 minuter så öppnar du luckan och vädrar lite. Fortsätt att vädra ungefär vart femte minut tills brödet har stått inne ungefär 30-35 minuter men håll koll på det och sänk temperaturen om det börjar få lite väl mycket färg.
Ta ut brödet och låt svalna på ett galler!!
En av familjens favorit bröd numera!!!