tisdag 13 juli 2010

Jordgubbs Focaccia

Nja, kan ju inte hålla mig från baket trots värmen.. Har bakat som en tok men inte haft orken att sitta vid datorn och skriva in recepten och bilderna på kvällen då det är lugnt i huset.. Jaa, jag erkänner jag har varit lite LAT!!! ;O) Men nu kommer ett smaskens recept! Jordgubbs Focaccia Här har jag plattat ut den i ca 3cm höga, 18 cm breda runda plattor! Vill man göra det i en långpanna så kan man göra det för att sedan skära focaccian i rutor! Här har jag fyllt dem med mandelkrämen och jordgubbarna. Strött på mandelspån och pärlsocker!

Sedan skjuts in i ugnen och sedan får den svalna på ett galler under bakduk medans kaffet kokas.

Här har jag skurit upp en bit så ni får se vad smaskens det ser ut!!
Och här kommer receptet:
Vetedegen 2 st focaccia.
50 g jäst
3 dl mjölk
150 g smör (rumsptempererat)
1 ½ dl strösocker
1 msk malda kardemummakärnor
1 ägg
½ tsk salt
1.2 l mjöl
Värm mjölken tills den blir max 30 grader varm, häll i kardemumman, saltet, sockret och ägget i mjölken. Rör om så allt löser sig. Rör nu ut jästen i lite av mjölken.
Häll i resten i degbunken och tillsätt smöret och häll i mjölet i omgångar så det blandar sig med smöret och degen blir blank och fin. Knåda degen i bunken minst 12 minuter.
Låt vila i 40 minuter.
När degen har jäst klart och sedan plattar/kavlar du ut 2 st plattor ca 3 cm höga och 18 cm i diametern.
Och låter den jäsa ytterligare 30 minuter.
Under tiden gör du fyllningarna som du ska fylla med fociccan med.
Mandelfyllning 150 g mandelmassa
75 g smör, rumstempererat 1,5 msk marsanpulver för kokning (eller gör en egen vaniljkräm)
Jordgubbsfyllning 200 g jordgubbar, färska 0,5 dl strösocker 1,5 msk maizena majsstärkelse
Pensling 1 st ägg
pärlsocker mandel, flagad
Foccacian är lätt att baka ut. Gör sedan små fördjupningar i kakan och fyll med mandelmassa och jordgubbar.
Sätt ugnen på 200°.
Mandelfyllning: Riv mandelmassa fint. Blanda den med, smör och marsánpulver med elvisp till en slät massa.
Jordgubbsfyllning: Mosa jordgubbarna och blanda med socker och majsstärkelse.
Gör fördjupningar ca 1 1/2 cm ner i brödet med jämna mellanrum. Tryck ner mandelfyllningen i hålen. Klicka ut jordgubbsfyllningen över mandelfyllningen.
Pensla med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker och mandel.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Hoppas det smakar!!!
Strösockret kommer ifrån Dansukker och flagade mandeln kommer ifrån Dr Oetker.
Försök att använda så mycket av det ekologiska produkterna som finns på markanden idag! Det märks i både smak och färg!!

onsdag 7 juli 2010

Vinn en kokbok!!

Var med i utlottningen av ett signerat exemplar av "Den Rockande Kocken - Favoriter" . Klicka HÄR så kommer du till Tävlingen!! Missa inte det!! Jag älskar kokböcker så jag är med så klart! Ett litet begär jag har att jag måste ha kokböcker har dom överallt hemma till och med under sängen samlar jag på dom.. En vacker dag så kanske jag får en bokhylla att ställa dem i!! Måste då ha ett större hus dock!!

tisdag 6 juli 2010

Lite frånvaro!!

Mor & Son myser efter Hampus bad.....
Hampus med sina flytkuddar....
Lite uppdatering:
Har inte haft ork att sitta vid datorn i denna värme.. Och så har min gubbe haft semester i 2 veckor så vi bara har umgåtts och njutit av både varandra och av värmen. Vi har badat och grillat och bakat trots värmen...(kan inte hålla mig trots värmen) Hampus är så duktig han är som en badgud i vattnet trots att han bara är 2 år... Fullkomlig älskar att bada.. Simma: säger han och så simmar han med sina flytkuddar på amarna.. Och så har vi firat våran 6 års dag!!! ;OD Men jag har inte laggt upp något men det kommer.. Nu har han börjat jobba så då har jag lite mera tid för Er! Vill inte sitta vi datorn och skriva när man kan umgås med familjen i denna underbara värme.. Har En massa bilder och bak på bild och i huvudet som måste få komma ut... Så snart så kommer det en massa gott!! Hoppas ni också har det gott i denna underbara sommar som vi har fått efter alla års regniga sommrar!! Vi måste ta vara på varandra och njuta av sommaren.. blogga kan vi göra när et regnar!! ;O) Nu ska gubben jobba i 5 veckor sedan får vi 3 veckor av semester tillsammans.... Ta nu hand om varandra!! Så höres vi snart.... Nu är jag så trött att jag somnar i soffan på kvällen så datorn får snällt vänta...

torsdag 24 juni 2010

Havre rutor!

Här kommer ett jätte gott bröd som är lätt att baka, hittade den en kväll när jag inte kunde sova!! Receptet fann jag hos Ann.
Tack för att du delade med dig av detta underbara recept!! Ni måste bara prova detta bröd, så underbart gott slår Pågens sub, och skogaholms bröd alla gånger!!
Lite bilder på hur jag gjorde!
Här sväller havregrynen med mjölken!
Smäler smöret..
Gröten blandas i...
Nu har degen jäst fördigt, nu ska här bakas!!
Tar ut kokorna med mitt rivjärn, du tar vad du vill!
Jäsas.....
Färdig jästa och nu ska dom in i ugnen!
Tekakor med havregryn och linfrö ca 24 st
Ingredienser:
5 dl havregryn
6 dl mjölk
½ dl linfrö
100 gr smör
50 gr jäst
2 msk strösocker
1 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl (se nedan hur jag blandade mitt mjöl)
Jag tog:
1 dl dinkel fullkorn
3 dl siktat dinkel
4½ dl vetemjöl (ekologiskt) Gör så här:
Blanda mjölk och havregryn i en skål och låt grynen svälla i ett par timmar.
Tillsätt linfröna när havregrynen har svällt färdigt. Smält matfettet i en kastrull och blanda i havreblandningen. Värm på svag värme under omrörning tills gröten blivit fingervarm (37º).
Smula ner jästen i en degbunke och häll på lite av värmda gröten. Blanda om väl och tillsätt sedan socker, salt och resten av gröten. Blanda i mjölet och kör med degkrokar eller i hushållsassistent. Mjölmängden beror hur länge havregrynen har svällt så ta inte i allt mjöl direkt. Arbeta degen väl tills den släpper bunkens kanter och inte klibbar, ca 10 minuter.
Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter. Ta sedan upp den på mjölat bakbord och knåda den ordentligt. Tillsätt mer mjöl om den verkar klibbig.
Kavla ut degen till en platta ca 1 cm tjock. Om man inte vill ha så tjocka tekakor kan man kavla ut degen ännu tunnare. Ta ut en form som du vill ha på dina kakor, och lägg på bakplåt med bakplåtspapper.
Jag använder undersida på mitt rivjärn för att stansa ut kakorna.
Nagga kakorna och låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225º i ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk. Njut!
Slut resultatet:

Sååå goda!!! Ätes till en god kopp kaffe eller te med ost och lite grönt på. Eller ta med några mackor på utflykten!!

Jag anväder mig av ekologiska produkter i så stor utstäckning det bara går. Sockret kommer ifrån Dansukker och är ekologiskt!

Keramik skålen fyrkantig är Lime färgad och kommer ifrån Gerbera.

Tävling!

Nu har du chansen att vinna ett förekläde från Carolyn´s Kitchen, hela vägen från LA. Du har bla kunnat se deras förekläder i "Svenska Hollywood Fruar".
Gå in hos Maddesmumms och tävla du med!!
Jag älskar detta förkläde Daisy Apron Aqua !!

måndag 21 juni 2010

Äpplehavre kubb med vetesur

Ett helt underbart bröd!! Så gott saftigt och smakrikt bröd, perfekt till frukost eller kvällsfikat! Häll på vattnet och låt stå för att havrekrosset ska svälla! Rulla ihop frotté handukar och lägg en bakduk i , mjöla rikligt.. Lägg i en degbulle i varje och klä in bullen med handuken! Nu har dom jäst färdigt!!

Nu är dom färdigt gräddade!! Ingredienser:

Fördeg:

2 ½ dl vatten

3 g jäst

200 g havrekross

120 g fint rågmjöl

210 g vatten

15 g salt

15 g hel kummin

1 ½ dl mörk sirap

100 g rågsurdeg

900 g vetemjöl special

50 g rapsolja

200 g rivet äpple

20 g jäst

Gör så här:

Dag 1:

Koka upp vattnet och häll över havrekrosset. Låt svalna. Detta kan man göra på morgonen.

På eftermiddagen, blanda ner jästen i havren. Rör om tills den löst sig. Blanda ner rågmjölet. Låt blandningen stå tills dagen därpå. Täck med plast.

Dag 2:

Lös jästen i rumsvarmt vatten. Blanda ner fördegen och resten av ingredienserna förutom salten. Blanda runt på lägsta hastighet i 10 min. Tillsätt salten och blanda runt.

Jäs gärna i jäslåda då degen växer rejält. Jäs i 2 timmar.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 4 lika stora bitar. Rulla och forma till runda små bröd.

Ta fram 4 frotéhandukar. Rulla ihop dessa till en hård rulle och gör en ring av dem.

Lägg en bakhanduk i mitten på ringen och mjöla den riktligt.

Gör samma så du har fyra jäsvaggor. På detta sätt får du höga fina bröd som inte jäser ut på sidorna utan jäser uppåt. Lägg en bulle i mitten av ringen.

Täck med bakhandukens kanter. Låt dem jäsa i 60 min. Vidga försiktigt handuken efter hand om bröden behöver mer plats.

Sätt ugnen på 250 grader.Ta fram en plåt.

Ta försiktigt bort handuksringen.

Lyft försiktigt upp brödet och lägg den direkt på plåten. Lägg bröden 2 om 2 på plåten.

Sänk direkt ugnsvärmen till 180 grader när du satt in plåten.

Grädda i ca 45 min

torsdag 17 juni 2010

Focaccia med tomater och oliver!

Här kommer ett till recept på Focaccia fast nu med färska körsbärstomater och rödlök med svarta oliver som garnering! Uttagna från ugnen, ska bara svalna lite sedan skär jag upp dom i trekanter som en pizza!
Tomater & svarta oliver på denna..
Färdig jästa, nu ska dom in i ugnen!
Svarta oliver med rödlök.
Super lätta att baka och jättegoda bröd till soppa eller buffén, vi brukar göra denna till grillat!
Fylld Focaccia 6 st
50 g jäst
6 dl ljummet vatten
1 dl olivolja
5 msk flytande honung
2 msk flingsalt
4 dl durumvetemjöl
ca 1 l vetemjöl
Garnering:
Röda eller gula körsbärstomater
Fin strimlad rödlök
Grekisk salladskrydda
Olivolja
Flingsalt
Svarta oliver
Du väljer själv vilken kombination du vill ha på din focaccia! Låt fantasin flöda...
Gör så här:
Smula jästen i en bunke, vispa ut den med vatten, olivoljan, honungen och flingsaltet.
tillsätt durumvetemjölet och sedan vetemjölet i omgångar. Bearbeta degen väl i minst 5 minuter på låg hastighet. Låt degen jäsa i 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Häll upp degen på bordet och dela den i 6 st delar. Platta ut den som en pizza ca 1½ cm tjock rund platta. Olja in ett bakplåtspapper och lägg degen ovanpå, låt degen jäsa i 30 minuter!
Sätt fingrarna i degen och gör små gropar där du lägger tomater och oliver och rödlöken i, krydda med den grekiska salladskryddan och häll på lite olivolja och strö på flingsalt.
sedan i ugnen i mitten på 225 grader i ca 10 - 15 minuter.
Låt svalan lite innan du skär upp brödet!
Brödet ska ätas färsk, man kan värma det i micron dagen efter eller lägga det på grillen!

tisdag 15 juni 2010

En webb butik du inte får missa!!!

Du har väl kollat in FikaMeras webb butik?? Följ med in och se alla vackra skålar i kermaik från IB Laursen eller dom vackra förkläderna från Rice? Jag har dom här bakskålarna från IB Laursen och dom är suveräna att baka i!! Jag kör med elvispen nästan varje dag i dem och inte en repa blir det, lika fina fortfarande!! Varför inte en glasburk från IB Laursen att förvara din müsli i?? Receptet hittar du ju hos mig så nu finns det inga undanflykter kvar!! ;O) Det finns en uppsjö av olika sorters strössel till vardags och mera festliga tillfällen som Dop , bröllop, kalas m.m Eller super häftiga muggar till picnicken i sommar!! Barnens älsklingsfärger.. Kommer från Rice! Kika in hos FikaMera du kommer inte att bli besviken hon har allt och lite till!! Hon har suverän service och tok snabb leverans!!

Hemmagjord Rabarber Saft

Finns det något godare än egen Rabarbersaft?? Svalkande en varm sommardag. Det är sommarens höjdpunkt att ta en glas rabarbersaft och sitta och slappa i trädgården en liten stund! Och komma ihåg sina sommarlov man hade som liten! Här kokar rabarberna.. Sedan ska den silas. Man tillsätter socker och citronsaft.
Så får den kokas upp igen och skummas och sedan....
Ska den svalan och hällas upp på välrengjorda glasflaskor, och avnjutas! RabarberSaft ger ca 3½ liter saft
1,2 kilo rabarber
2 L vatten
6 dl strösocker
1½ citron(saften)
Så här gjorde jag min saft!
Plockade rabarber och sköljde av dem skala den inte!!
Skicade upp dem i ca 1½cm stora bitar, kokas med vattnet i ca 15 minuter, rör inte i kastrullen för så blir saften grumlig!! Sila saften, och koka upp saften med socker och citronsaften, låt svalan och häll upp på steriliserade glasflaskor!
OBS!! Det är inte något konsenveringemedel i saften, så om man vill så kan man tillsätta natriumbensoat eller så går den att frysas i petflaskor!

Hemlagad Müsli

Finns det något godare än egenhändigt hemlagad Müsli?? Nää, jag tror inte det!! En perfekt present att ge bort är det också!
Denna älskar alla i familjen och så här kommer mitt recept!
Millas supernyttiga frukostmüsli:
3 dl havregryn, gärna med fibrer
1 dl dinkelflingor
1 dl bovetegryn
2 dl hela linfrön
2 dl pumpakärnor
2 dl solroskärnor
100 g valnötter
150 g skalade hasselnötter( rostas i en stekpanna tills skalet börjar spricka, gnuggas sedan i en kökshanduk tills skalet är borta)
½ dl linfröolja
½ dl vatten
½ dl flytande honung
Sätt på ugnen på 175 grader. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt.
Blanda alla torra ingredienser och strö ut det på bakplåtspappret. Blanda linfröoljan med vattnet och honungen.
Droppa det över fröna och grynen och blanda runt och droppa igen lite mera olja och blanda runt så det kommer på alla gryn och frön.
Bred sedan ut blandingen så den täcker bakplåtspappret och rosta i mitten i ca 25 - 30 minuter. Rör om blandningen då och då så det inte bränns utan får en fin gyllenfärgad ton. Låt müslin svalna helt på plåten.
Förvaras i en tät sluten glasburk!!
Ät och njut med en god fil eller yougurt!
Min vackra rosa müsli skål kommer ifrån FikaMera som jag fick av mina barn på Morsdag!!

Tävling!

Jag tävlar hos BakeCake om att vinna formar från det fantastiska företaget KalasForm!!!!
Missa inte detta!! Var med du också!!

Hampus stora dag!

Hampus fick en Traktor!!
Åhh, så glad jag blev!!
Hampus älsklings bakelser Kalasforms egna Mazariner!!!! Dom finns i boken Kalasgoda muffins och andra bullar!! Formarna och strösslet är från Strössel & annat som jag vann!
Och en bok om stora makiner av sin storebror!! Den blev en favorit!!
En enkel rulltårta som Hampus älskar med Rabarberkompott och grädde, och sedan garnerade jag stubben med grädde och färska jordgubbar.. Men Hampus tycker inte om jordgubbar han Älskar RABARBER!!!! Sedan fick han en massa annat med kameran glömdes bort!

Tävling!

DETTA vill du bara inte missa!! Var med och tävla du med hos Tulipans Bakverk och vinna dessa underbarat läckra formar ifrån Siluett!!! Jag ska vara med och tävla min svärmor har fyllt 65 år och ska ha en fest i Juli dom skulle vara perfekta till festen!!! Gör som jag var med du också!

tisdag 8 juni 2010

Hampus kalas!!

Vi firade Hampus dag lite tidigare för släkten i söndags 6/6. Vi (familjen) firar Hampus i morgon på hans dag 9/6!! Så här kommer lite bilder på hans bakverk! Uppdukat bord! Rabarberkaka med kolaglasy & Koggetjes Vitsippor, mördegskakor med kardemumma & chokladsnitt Kakmonster muffins Och så kommer hans traktor tårta!! Ljusabottnar med fäska jordgubbar med grädde & mascarpone. Garnerad med färska jordgubbar och spritsade kanter.. Dock så blev grädden lite för lös, men övning ger färdighet!! ;O) Hampus blev nöjd så då är jag nöjd. Han skrek TRAKOR!!! när han såg tårtan.. Och har pratar om den på dagis... Så då har jag lyckats i en liten skala. Mera kommer för på Onsdag så blir han ju 2 år gammal!! GRATIS min lilla PRINS!!!

måndag 7 juni 2010

JAG VANN!!!!

Helt otroligt jag vann!! Det är första gången jag har vunnit en sak! Jag är en av 3 lyckliga vinnare hos Tulipans bakverk!!! Kolla in det fantastiksa priset jag vann!! Strössel, vita hjärtan, choklad chips, muffinsform!! En massa fint till att garnera tårtor eller cupcakes med!!

onsdag 2 juni 2010

Tävling!

Jag tävlar om en kylväska från Siluett of Sweden hos Bagerskan. Var med och tävla här du också!

tisdag 1 juni 2010

Morsdag present!

Detta fick jag av mina barn!! Vilka små änlgar! Leilas nya bok One more slice som dom köpt på Coop.
Müsliskål i rosa från LB Laursen & 3x bakskålar i rosa från LB Laursen. Dom rosa bakskålarna är beställda från FikaMera även müsliskålen är från FikaMera.
Tyvärr var den minsta skålen trasig så den finns inte med på bild. Men jag ska få en ny någon gång i juni och då är skål trion komplett!!
Visst är dom vackra??! Älskar att mitt kök blir mera färgrikt!
Tusen tack mina barn och sambo!! Vad skulle jag göra utan ER???

Tävling!

Jag tävlar om formar hos Bakfnatt i samarbete med Siluett!Ta chansen du också - tävlingen pågår till och med den 11 juni!
Detta vill du inte missa!!!!