tisdag 16 augusti 2011

Morotsbröd med vallmo och pumpakärnor

Här får ni ett super gott bröd som man kan ha till Buffé eller Knytis eller varför inte ett underbart brytbröd till en god soppa med familjen en kall höst dag!!


Morotsbröd receptet kommer här:

50 g jäst
3 dl färskpressad morotsjuice
2 dl mjölk
100 g smör (rumstempuerad)
1 dl ljus sirap eller bröd sirap
3 dl durum vetemjöl
ca 12 dl vetemjöl special ( kan bli mera mjöl man får känna sig fram)
10 g/4 tsk salt
2 tsk malda nejlikor
2 tsk mald ingefära
500 g morötter fint rivna (går med grovt rivna med, blir mera struktur bara)

Ägg att pensla med och sedan vallmofrön och pumpakärnor och flingsalt till dekoration.

Gör så här:

Värm mjölk och juice till max 26 grader. Smula sönder jästen i bunken och rör ut det med mjölkjuicen!
(Jag brukar anväda en vips så det löser sig ordentligt)

Häll i  sirap, smör, salt och kryddor i mjölkjuicen. Riv morötterna ochh blanda med vätskan. tillsätt sedan mjölet först durumet och sedan lite i taget av vetemjölet så att degen går ihop!
Låt jäsa i bunken under bakduk till dubbel storlek ca 40 -60 minuter.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i tre bitar.

Sätt på ugnen på 200 graderRunddriv en av dem och lägg den mitten av en plåt med bakplåtspapper.
Dela upp den resterande degen i 14 bitar och forma till runda bullar. (7st av varje degämne)

Lägg bullarna i en krans runt det stora brödet. Avståndet mellan kransen och mittenbrödet ska vara cirka 1 centimeter.

Jäs under bakduk i ytterligare 30 minuter.

Pensla med ägg och strö över frön och flingsalt.

Baka av brödet långt ned i ugnen, cirka 30 minuter tills det fått ordentligt med färg. Låt svalna på brödgaller.

Sedan är det bara att avnjuta det underbarat goda brödet!!

Se så vackert det blir!


2 kommentarer: