Jag är en helt vanlig tjej som har fullkomligt fastnat i surdegsträsket!!! Älskar att baka, det är min terapi. Utan baket är jag nog en riktig surdeg.. Jag lever ihop med min underbara sambo och min underbara son som jag älskar villkorslöst!! Utan min familj är jag ingenting.
torsdag 16 september 2010
Ut med min Rågsur och in med Dinkelsur!!!!
Nää, nu har jag gett upp på min Rågsur!!! Får inte tag på Saltå kvarns rågmjöl....
Har provat med COOP och med ICA, men dom tar inte hem?! Har till och med ringt dom högsta cheferna på inköp på båda butikerna och dom rycker mest på axlarna..
Tycker det är skitdåligt med tanke på att alla bor ju inte i Stockholm och kan köpa deras mjöl.
Men dom tycker efter som jag fått in Dinkel sikt och fullkrorns dinkel på COOP i örebro, och vetemjöl spec i lilla Nora så ska jag vara glad.. Men om de ändå kör dinkel och vetemjölet så vad gör det om man tar hem råg, grahams mjölet då???
Jaa, så nu har jag gjort fullkorns dinkel sur!! Fungerar jätte bra!!Så här gjorde jag:
200 g Fullkorns dinkel
100 g rivet (skalat) äpple
2,5 dl vatten
Blanda väl till en trögflytande smet och låt stå i ca 28 grader i 2 - 4 dagar. Skaka burken 2 ggr om dagen.
Min var klar på 3 dagar så då fortsatte jag:
100 g fullkorns dinkel
50 g vetemjöl spec
2 dl vatten
Låt stå framme ett dygn, den ska bubbla och lukta och smaka syrligt!!!
Ställ den sedan i kylsåpet och glöm inte att mata de så fort du tagit av den!!
0,5 dl vatten
1-2 msk fullkorns dinkel
Etiketter:
Surdegs starer
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Vad bra att det funkade att starta en surdeg på fullkornsdinkel. Kan hålla med om att det är konstigt att det ska vara så svårt att få in varor i butiker. Förhoppningsvis ökar efterfrågan och det kommer så småningom, men det hjälper ju inte just nu.
SvaraRaderaErika>> Jag är glad att jag provade den fungerar perfekt!! Och jag vi måste fråga till slut fattar dom galoppen dom med, kunden (konsument) har alltid rätt var det inte så??!!
SvaraRaderaDet här ska jag prova! Har Dinkel både siktat och fullkorn hemma. Snällt av dej att dela med dej av recept här på bloggen, tack! :)
SvaraRaderaNettan>> Prova du blir inte besviken!!
SvaraRaderaJag delar med mig av mina recept likaså delar andra med sig recept till mig så att alla kan få del av det!!
Det är det som är hela poängen för min del, att få dela med sig av mina recept, och kunskaper i bakning.. Lika så lär jag mig massor av andra här på blogger om bakning.. Man blir aldrig full lärd..
Jag älskar recept, ibland tror jag har recept sjukan...Samlar på allt jag kommer över, till och med mina barn bröjar samla åt mig... Så håll till godo!!
Mvh Milla