torsdag 15 december 2016

Surdegsbröd på Äppeljuice och rivet äpple.Man gör egen juice i sin råcentrifug och river äpple på rivjärnet och har i degen smaken går inte att beskriva den måste upplevas.

Receptet kommer ifrån underbara Sara Bäckmo Som har en helt fantastisk blogg om allt som har med trädgård att göra, har lärt mig massor om hur man anlägger en täckodling. Missa inte hennes blogg!
Ingredienser:
450 g äppeljuice
250 g fördeg av rågsurdeg
10 g jäst
650 g vetemjöl
125 g rågmjöl
ca 15 g sirap
20 g salt
2 grovt rivna äpplen

Gör så här:Kvällen innan gör fördegen:  Blanda 3 deciliter ljummet vatten med mjöl till en smet som liknar filmjölk i konsistensen. Tillsätt cirka 1 deciliter av en surdegsgrund. 
Låt fördegen jäsa cirka 8 timmar på lagom varm plats under plast eller lock. Jag låter den gärna jäsa över natten och fortsätter med baket morgonen därpå. Självklart går det att sätta fördegen på morgonen och göra brödet till kvällen!
Efter ca 8 timmar fortsätter du så här: 
Blanda äppelsaft, fördeg och jäst till en smet i hushållsassisten eller bunke.
Vänd i rivet äpple, mjölsorter och sirap.
Arbeta degen ca 10 minuter i assistent eller något längre för hand. Tillsätt sedan saltet och arbeta degen lite till. Degen är ganska lös och klibbig. Tillsätt något mer mjöl om du tycker det behövs.
Låt degen jäsa i bunken 30 minuter.
Häll eller klicka ut degen i mjölade jäskorgar eller brödformar och låt jäsa under bakduk i två timmar. Det går också bra att ställa korgarna kallt över natten och grädda morgonen därpå.
Värm ugnen till ca 225 grader.
Vänd ut bröden ur korgarna på plåt med bakplåtspapper.
Grädda cirka 30 minuter tills bröden har fin färg och låt sedan svalna på galler.
Det går också fint att tillsätta något mer mjöl i degen och efter jäsning i bunken baka ut till små frallor. Dessa gräddas i 250 grader i cirka 15 minuter.
Brödet får en jättegod lite syrlig lite fruktig smak av äpple och juice. Det är otroligt  gott att rosta.

Stirra inte dig blind på att du måste bara använda vetemjöl.. Jag blandade både grahamsmjöl och durum och vetemjöl i mina bröd super gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar