torsdag 10 december 2009

knäckebröd

Knäckebröds receptet!
120g vetesurdeg 40g/1dl Vetegroddar 8g havssalt
10g honung eller 10g sirap 175g/3dl kornmjöl 180g/3dl Vetemjöl special Blanda allt till en deg och knåda ned i ett par minuter så den blir slät och fin. Lägg i bunke med plastfolie över och låt stå över natten. Den ska jäsa till dubbelstorlek! Sätt ugnen på 200 grader med en plåt i mitten. Plåten ska vara varm när man lägger på degen!! Häll mjöl på bordet och stjälp upp degen på bordet, knåda degen smidig ett par minuter räcker! Jag rullade egen till en lång rulle och skar sedan ut degämnena(bitar) ca 20. Ha rikligt med kornmjöl så inte degen fastnar och går sönder, kavla ut degen till en rund platta. Lägg sedan den över på ett paklåtspapper och kavla den tunnt passa så den inte går sönder!. Kavla sedan med en kruskavel över flera ggr så den är naggad ordentligt (annars blir brödet bubbligt). Har du inte någon kruskavel så går det lika bra med en gaffel!! Pensla brödet med vatten (eller ägg om man vill att brödet ska få en vacker yta). Strö sedan på phyllis frön eller sesam eller vallmofrön. Persoligen så tycker jag om phyllisfrön och havssalt det blir sååå gott!! Grädda sedan i ca 10 minuter låt svalna på galler!! Ät med smör och en god ost eller man behöver inte ha på varken smör eller ost för bördet är så gott ändå!! Vill man så kan man ha i torkad rosmarin i degen eller någon annan torkad krydda. Jag körde nu naturell med till julbordet så blir det torkad rosmarin i!!

1 kommentar:

  1. Hej! Skulle testa ditt knäckebröd men blev osäker på om det var 120 g surdegsgrund eller om det var 120 g surdeg som man redan aktiverat? Hur som så verkar det bli väldigt torrt eftersom det inte är mer vätska än det som kommer från surdegen. Har någon väska glömts att skrivas ut? Vill gärna testa baka vetesurdegsknäcke då jag bara bakat rågsurdegsknäcke innan:-)

    SvaraRadera