torsdag 25 mars 2010

Baguetter 9st

Detta är ett recept på baguetter med fördeg. Jag gör så att fördegen får stå i kylen över natten och det får även baguetterna göra så det tar lite tid innan dom är klara men dom är värd all väntan!!
Orginal recept från Heléne Johanssons bok "Bröd från Brunkebergs bageri" Steg 1
Fördeg:
5 g jäst
200 g vatten
200 g vetemjöl med hög proteinhalt
5 g havssalt
Steg 2
fördegen från steg 1:
1000 g vatten
20 g jäst
1400 g vetemjöl med hög proteinhalt
40 g havssalt Gör så här: Steg 1: Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Blanda i mjölet och saltet och arbeta degen smidig. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i minst 4 timmar eller i kylen över natten.
Steg 2: Blanda fördegen med övriga ingredienser utom saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
Dela degen i nio bitar. Platta till varje bit, vik upp en kant av degen mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Låt degbitarna vila i 5–10 minuter.
Rulla degbitarna till långa baguetter. Lägg dem på baguetteplåt eller mjöla en kökshandduk och lägg på en baguette. Vik upp en bit tyg som avskiljare, mjöla och lägg på en baguette till osv. Låt jäsa i ca 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.
Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen.
Mjöla och snitta baguetterna. Har du jäst dem i handduk flyttar du försiktigt över dem till plåt med bakplåtspapper. Du får plats med tre baguetter på varje plåt. Ställ in en plåt i ugnen i taget och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk genast temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 15 minuter.
Grädda baguetterna i 20–25 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna på galler.

4 kommentarer:

 1. Jag köpte juh boken fö en tid sedan och sedan dess har jag studerat just det där recepetet.. ser så ljuvligt goda ut. Man kanske skulle testa :)

  SvaraRadera
 2. Prova dom, dom är super lätta att göra!! Ok så goda!! ;O)

  SvaraRadera
 3. Vilken härlig blogg du har med en massa gott bröd mm. Har ju gjort ett surdegsförsök tidigare som inte alls blev lyckat, men jag ska nog våga mig på det igen så jag ska ta och gå igenom dina surdegsbröd =)

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 4. Tack för dom fina orden!! Prova du kommer inte att bli besviken!! Fråga gärna om du fastnar på vägen! Hjälper gärna till!! Mvh Milla

  SvaraRadera