Jag är en helt vanlig tjej som har fullkomligt fastnat i surdegsträsket!!! Älskar att baka, det är min terapi. Utan baket är jag nog en riktig surdeg.. Jag lever ihop med min underbara sambo och min underbara son som jag älskar villkorslöst!! Utan min familj är jag ingenting.
fredag 12 mars 2010
Morot och dinkelgröts bröd
Här kommer ett super gott bröd. Ska jäsas i 12 timmar i rumstempratur så man behöver inte plocka bort en massa saker ur kylen!!
Hur jag kokar min dinkel gröt till brödet: Häll 8 dl vatten i en kastrull som kokas upp, häller sedan ner 3 dl dinkleflingor som kokas i ca 10 minuter saltar mot slutet. Låt svalna.
Detta blir ca 7 dl gröt av dinkel.
Kokar sedan en gröt till på havregryn 2 dl vatten och 1 dl havregryn.
Då blir det totalt 1liter gröt!!
10 g jäst
5 dl kallt vatten
3 tsk havsalt
1 l gröt av dinkelflingor (se ovan) Eller använd bara havregryn eller rågflingor
2 st stora morötter fint rivna
2 dl grahamsmjöl
2 - 2½ l vetemjölspecial (Jag använder Saltåkvarns specialmjöl)
Gör så här:
Häll gröten i en stor bunke och låt den svalna helt!! Riv morötterna fint och häll i dom ovanpå gröten.
Blanda jäst och vatten. Rör ner detta i den av svalnade gröten. Rör ner resten av ingredienserna Degen ska bli ganska kompakt!!!
Plasta in bunken och låt stå i 12 timmar.Häll ut degen på mjölnat bord den är väldigt kladdig. Forma till limpor och lägg på plåtar och där ska den vila i 1 timme.
Gräddas i mitten i ugnen på 200 grader i 20 minuter, sänk sedan till 175 grader i 15 minuter!
Ta ur plåten och lägg bröden på galler låt dem svalna helt innan du skär i dem annars blir dom degiga!
Alla i familjen älskar detta bröd!!
Ett tips!!!
Jag ställer den 2:a plåten i kylen när det första brödet gräddas!!
Etiketter:
Natt jästa bröd
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar