fredag 30 juli 2010

Bröd till Hemmet!!

Recepten är efterfrågade på jobbet där min son sommar jobbar så det är dax att lägga ut dem!! Skållade dinkelflingor med malt. Skållning: 4 dl dinkelflingor 4 dl vatten Dag 2: 75 g smör 2½ dl mjölk 3% 50 g jäst 1 tsk Havsalt 3 msk brödsirap/malt 630 g (10-11 dl ) vetemjöl special Gör så här: Mät upp dinkelflingorna i en bunke gärna keramik. Koka upp vattnet till skållningen i en vattenkokare eller på plattan i en kastrull. Häll det sedan över flingorna och plasta in låt stå till dagen efter! Dag 2: Smält smöret och häll i mjölken låt den inte blir varmare än 28 grader. Smula i jästen i degspadet eller gör som jag vispa i den! Tillsätt sirap, saltet och det skållade i en degbunke, och nästan allt mjöl. Tillsätt resten av mjölet och låt degen bearbetas i ca 10 minuter! Låt degen jäsa under bakduk minst 60 minuter. Dela degen i 2st bitar som rullas ut försiktigt och delas sedan i 12 st lika delar vardera. Så det blir 24 st bitar. Rundriv/forma dem till bullar, lägges på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem, låt dem jästa i ca 40 minuter. Sättes in i ugnen 225 grader i mitten ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk! Skållade havrekross bullar med kastanjehonung! Nästan samma recept som ovan med lite ändringar ... Skållning: 3 dl havrekross 3 dl vatten Dag 2: 75 g smör 2½ dl mjölk 3% 50 g jäst 1 tsk havsalt 3 msk smaksatt honung (kastanjehonung) 630 g (10-11 dl ) vetemjöl special Gör så här: Mät upp havrekrosset i en bunke gärna keramik. Koka upp vattnet till skållningen i en vattenkokare eller på plattan i en kastrull. Häll det sedan över krosset och plasta in låt stå till dagen efter! Dag 2: Smält smöret och häll i mjölken låt den inte blir varmare än 28 grader. Smula i jästen i degspadet eller gör som jag vispa i den! Tillsätt honungen, saltet och det skållade i en degbunke, och nästan allt mjöl. Tillsätt resten av mjölet och låt degen bearbetas i ca 10 minuter! Låt degen jäsa under bakduk minst 60 minuter. Dela degen i 2st bitar som rullas ut försiktigt och delas sedan i 12 st lika delar vardera. Så det blir 24 st bitar. Rundriv/forma dem till bullar, lägges på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem, låt dem jästa i ca 40 minuter. Sättes in i ugnen 225 grader i mitten ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk! Jag anväder mig av min lila degbunke från Gerbera när jag skållar pga den håller värmen längre! Mjölet jag använder är enbart Ekologiskt/Biodynamiskt odlat!!! Orginal receptet komer ifrån Vår kokbok och heter Skållat fiberrikt bröd! Går att variera i oändlighet!!! Ett super gott recept!

6 kommentarer:

  1. Vad gott med frallor. De ser smarriga ut.

    SvaraRadera
  2. Erika>> Dom är super goda, går åt som smör i solsken här hemma och nu på Hemmet!! ;O)

    SvaraRadera
  3. De här recepten får jag ta och testa

    SvaraRadera
  4. Kan jag intyga! Har varit din sons handledare, duktig kille och saknad av pensionärerna. Honom had du lyckats bra med. // Sussie

    SvaraRadera
  5. Sussie>> Tack!! Han tyckte det var så roligt att jobba hos ER! Jag tror han längtar tillbaka. ;O)

    Vi kommer med lite bröd då och då om det är OK??!!

    SvaraRadera
  6. Det tar jag som ett bra betyg! =) Klart det är okej med bröd, våra gamla är inte bortskämda med gott bröd som är hembakat. Tack

    SvaraRadera