Jag är en helt vanlig tjej som har fullkomligt fastnat i surdegsträsket!!! Älskar att baka, det är min terapi. Utan baket är jag nog en riktig surdeg.. Jag lever ihop med min underbara sambo och min underbara son som jag älskar villkorslöst!! Utan min familj är jag ingenting.
fredag 30 juli 2010
Bröd till Hemmet!!
Recepten är efterfrågade på jobbet där min son sommar jobbar så det är dax att lägga ut dem!!
Skållade dinkelflingor med malt.
Skållning:
4 dl dinkelflingor
4 dl vatten
Dag 2:
75 g smör
2½ dl mjölk 3%
50 g jäst
1 tsk Havsalt
3 msk brödsirap/malt
630 g (10-11 dl ) vetemjöl special
Gör så här:
Mät upp dinkelflingorna i en bunke gärna keramik. Koka upp vattnet till skållningen i en vattenkokare eller på plattan i en kastrull. Häll det sedan över flingorna och plasta in låt stå till dagen efter!
Dag 2:
Smält smöret och häll i mjölken låt den inte blir varmare än 28 grader. Smula i jästen i degspadet eller gör som jag vispa i den! Tillsätt sirap, saltet och det skållade i en degbunke, och nästan allt mjöl. Tillsätt resten av mjölet och låt degen bearbetas i ca 10 minuter!
Låt degen jäsa under bakduk minst 60 minuter.
Dela degen i 2st bitar som rullas ut försiktigt och delas sedan i 12 st lika delar vardera. Så det blir 24 st bitar.
Rundriv/forma dem till bullar, lägges på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem, låt dem jästa i ca 40 minuter.
Sättes in i ugnen 225 grader i mitten ca 10 minuter.
Låt svalna under bakduk!
Skållade havrekross bullar med kastanjehonung!
Nästan samma recept som ovan med lite ändringar ...
Skållning:
3 dl havrekross
3 dl vatten
Dag 2:
75 g smör
2½ dl mjölk 3%
50 g jäst
1 tsk havsalt
3 msk smaksatt honung (kastanjehonung)
630 g (10-11 dl ) vetemjöl special
Gör så här:
Mät upp havrekrosset i en bunke gärna keramik. Koka upp vattnet till skållningen i en vattenkokare eller på plattan i en kastrull. Häll det sedan över krosset och plasta in låt stå till dagen efter!
Dag 2:
Smält smöret och häll i mjölken låt den inte blir varmare än 28 grader. Smula i jästen i degspadet eller gör som jag vispa i den! Tillsätt honungen, saltet och det skållade i en degbunke, och nästan allt mjöl. Tillsätt resten av mjölet och låt degen bearbetas i ca 10 minuter!
Låt degen jäsa under bakduk minst 60 minuter.
Dela degen i 2st bitar som rullas ut försiktigt och delas sedan i 12 st lika delar vardera. Så det blir 24 st bitar.
Rundriv/forma dem till bullar, lägges på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem, låt dem jästa i ca 40 minuter.
Sättes in i ugnen 225 grader i mitten ca 10 minuter.
Låt svalna under bakduk!
Jag anväder mig av min lila degbunke från Gerbera när jag skållar pga den håller värmen längre!
Mjölet jag använder är enbart Ekologiskt/Biodynamiskt odlat!!!
Orginal receptet komer ifrån Vår kokbok och heter Skållat fiberrikt bröd! Går att variera i oändlighet!!! Ett super gott recept!
Etiketter:
Stor bak
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Vad gott med frallor. De ser smarriga ut.
SvaraRaderaErika>> Dom är super goda, går åt som smör i solsken här hemma och nu på Hemmet!! ;O)
SvaraRaderaDe här recepten får jag ta och testa
SvaraRaderaKan jag intyga! Har varit din sons handledare, duktig kille och saknad av pensionärerna. Honom had du lyckats bra med. // Sussie
SvaraRaderaSussie>> Tack!! Han tyckte det var så roligt att jobba hos ER! Jag tror han längtar tillbaka. ;O)
SvaraRaderaVi kommer med lite bröd då och då om det är OK??!!
Det tar jag som ett bra betyg! =) Klart det är okej med bröd, våra gamla är inte bortskämda med gott bröd som är hembakat. Tack
SvaraRadera