söndag 7 februari 2010

Det ryska brödet

Så här kommer receptet från Saltå Kvarn på Ryskt lantbröd!
Dag 1:
450 gram Vatten (45 gradigt)
300 gram Rågmjöl
20 gram Surdegsgrund (Rågsur)
Blanda väl, låt jäsa i minst 12 timmar.
Dag 2:
Rågsurdegen ska vara väljäsande och mild i smaken.
750 gram Rågsurdegen
300 gram Vatten ( 50 grader)
600 gram Vetemjöl (jag använde Dinkelsikt)
100 gram Grahamsmjöl
20 gram Havsalt
2 gram Jäst
Rör i hop degen i bunken låt vila ca 20 min, rör igen (som i en spiralformad rörelse med en stor slickepott eller en stor slev.) Rör igen efter ca 20 min. Låt degen vila ca 1 timme.
Slå upp brödet på bordet, driv den rund som en boll och låt vila ca 10 min. Slå upp brödet till en avlång rulle (lev), med skarven uppåt. Låt jäsa i mjölad korg eller duk.. Låt den jäsa i ca 1 timme(jäst i dubbelstorlek).
Vänd nu brödet med skarven neråt och snitta brödet, med en vass kniv!
Sätt gärna in en långpanna som du kan hälla vatten i när du har satt in bröden i ugnen!
I den häller du 2 dl vatten.
Gräddas i 5 minuter på 250 grader, sänk sedan till 180 grader och grädda i ca 40 minuter till!!
Klart!!
Låt svalna helt innnan du skär i brödet!!
Du kan byta ut vetemjölet mot Dinkelsikt eller Lantvetemjöl eller Siktat Grahamsmjöl.

Ryskt lantbröd

Till denna använde jag mig inte av någon assistent utan en helt vanlig bunke den heter "Blanda serveringskål" á 129 kr den har 36 cm i diameter (största skålen) köptes på IKEA!
Min sambos syster fraktade hela vägen från stockholm pga den säljs bara på dom stora varuhusen?!! Hon är min räddande ängel!!
För är man i stugan eller där det inte finns tillgång till assistent så kan man fortfarande baka Surdegs bröd!!
Tipset fick jag av Mannred Enoksson!

fredag 5 februari 2010

Hur gott det är med Semlor!

Så här tyckte min 1½åring om semlorna jag bakade!
Alla sätt är tillåtna att äta semla på!
Då vet man att receptet var lyckat!!!!

tisdag 2 februari 2010

Matsäcksbröd!!

Jaha, äldsta grabben som blivit 17 år här i dagarna sa till mig igår: Du, Mamma jag har glömt att tala om att vi har Friluftdag på Onsdag!!
Ok, detta innebär att man ska ta med sig något att äta och dricka!
Inget bröd som fanns i frysen skulle duga till matsäcksbröd.... Vad gör man ??
Jo, man bakar ett!!!
Så här kommer ett super gott bröd som är perfekt när man ska bre det dagen innan man ska äta det!
5 dl mjölk
50g jäst
850g mjöl (Jag hade ca 300 g durum vetemjöl/550g vetemjöl)
60g smör
30g socker
20g salt
Vallmöfrön (Jag blandar vita och svarta vallmofrön) eller phyllisfrön (nigellafrön) som dekoration.
Värm mjölken till 26 grader.
Lägg i jästen i bunken, häll ner sockret och saltet och lite av mjölken. Rör runt så jästen smälter.
Knåda degen minst 10 minuter i assistenten.
Degen är ganska hård i sin konsistens men oroa dig inte den ska vara så!!!
Låt degen jäsa i ca 40 minuter under bakduk/plastfolie.
Dela degen i ca 10- 12 bitar forma till ca 15 cm långa rullar (baugettform).
Spraya dem med vatten och rulla dem i vallmofrön. Låt dem sedan jäsa i ca 1-2 timmar under bakduk.
Sätt ugnen på 200 grader och grädda dem i ca 12 minuter.
Låt dom svala helt innan du skär i dem.
Ät och njut.
Mjölet kan du variera Dinkel eller Durum. Jag har användt mig av både vetemjöl special från Saltå Kvarn och vanligt vetemjöl. Har till och med provat på Maniotoba Cream mjölet.
Alla fungerar lika bra!! En smakfråga helt enkelt!!

Mandelmassan

Mandelmassan: Till 200g skållad mandel använder jag 200g socker. Man kan tillsätta lite vatten så den blir mjuk och smidig. Ca 2-3 msk. Skålla mandeln genom att lägga ner mandeln i kokande vatten i ca 1 min. Häll bort vattnet och lägg mandlarna i en handduk, vik den över mandlarna och rulla fram och tillbaka med handduken över mandeln så lossnar skalet jätte lätt. Jag använder min matberedare med knivarna när jag ska göra mandelmassa, jag tycker den är enklast att använda!! Häll i mandeln och häll på sockret och kör med knivarna tills det blir en massa är den för hårt tillsätt lite vatten. Kör i ca 5 minuter så blir den perfekt och det finns inte några sockerkristaller kvar som man kan känna av i munnen! Lägg mandelmassan i en plastpåsen den håller 1 vecka i kylen!! Går givetvis att halvera satsen om man vill den!! 100g skållad mandel 100g socker Man behöver inte skålla mandeln det påverkar inte smaken utan den får en en annan färg bara!!

Semlor

Underbart goda Semlor (smakar som på bageriet) enl min sambo och mina barn.. 50 gram jäst 5 dl mjölk 1 dl socker 7 dl vetemjöl (vetemjölet kan bytas ut mot dinkel) 150 gram smör 1½ dl socker 2 ägg (kan uteslutas om man är ägg allergiker) 2 - 3 tsk kardemumma (Jag tar 4 tsk) 1 tsk salt 7 dl vetemjöl Den här degen bakas i två omgångar och den ska jäsa två gånger innan den bakas ut. Bullarna ska sedan jäsa innan de gräddas. Så räkna med 2 timmar arbetsåtgång. (
Man kan säga att semlorna bakas med en slags fördeg) Värm mjölken så den blir 26 max 30 grader varm. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i den varma mjölken. Tillsätt sockret och 7 dl vetemjöl och arbeta degen tills den är smidig. Oroa dig inte om den verkar lite lös. Låt jäsa på varm plats i 30 minuter. (Jag ställer min i badrummet där jag har ca 27 grader varmt.) Det går bra i köket bara det är dragfritt!!! Rör under tiden socker och smör poröst (jag tar elvispen). Tillsätt kardemumman, saltet och äggen i smör och socker blandningen. När den första delen av degen har jäst klart, blanda ner (smörblandningen) tillsammans med 7 dl vetemjöl. Arbeta degen i bunken tills den är slät och smidig.( Använder du dinkelmjöl bör du arbeta degen minst 10min.) Låt jäsa ytterligare 30 minuter på dragfri plats. Baka sedan ut 18 st släta bullar och låt dem jäsa i 30 minuter.
(12 st bullar om man vill ha dom "större")
Pensla med uppvispat ägg (ägg allergiker penslar bara med vatten) Grädda sedan i mitten av ugnen i 225 grader, ca 10 - 12 minuter. Eller tills de har fått en gyllenbrun färg. Låt svalna på galler. Vispa till slut grädden. Gröp ur bullarna när de har svalnat. Blanda inkråmet från bullarna med mandelmassan och lite grädde eller mjölk och fyll bullarna igen. Spritsa grädde och lägg på locket. Sikta florsocker över alltsammans. Receptet går att halvera!! Och dom går att frysa!
(Man märker inte skillnad på om bullarna har varit frys eller inte!!)
Hej alla bakfantaster! Ursäkta om jag inte har lagt så mycket tid på min Blogg.. Mina dagar har varit fulla med inskolning på dagis och hållit mig flytande i vardagen pga vädret har inte varit snäll mot min kropp!! Men jag har i alla fall bakat semlor dock inte på Surdeg utan på en fördeg. Allt har varit ekologiskt odlat till och med biodynamiskt odlat. Recept kommer under morgon dagen! Jag har även gjort mandelmassa själv, dock inte grädden fast en önskan hade jag haft att ha en egen ko!! Men har ju inte plats för den i trädgården min som är på hela ca 30 kvm!! En annan önskan är att ha egna hönor så jag kan få ägg! Jag som ni vet är ju min dröm att bo på Landet en stor dröm... Men en vacker dag så kanske man kan få uppleva den med!! "håller tummarna" Som sagt så återkommer jag med receptet på Semlorna och mandelmassan.. Ha det så gott så länge!! Ska försöka få några timmar sömn inatt!! Och vad roligt att ni vill följa min Blogg!! Mvh Milla

tisdag 5 januari 2010

Födelsedag & Julklappar!!

Tänka sig att jag fick en Baguettplåt av mina barn och en fortsättnignskurs i Surdeg av min sambo!! Och i Julklapp fick jag böckerna jag hade önskat mig: Heléne Johasson - Bröd från Brukebergsbageri ... Från Min sambo Jan Hedh - Bröd & Kaffebröd ... Från mina älskade barn

Surdegskurs!

Åhh, den var helt fantastiskt!!! Men ack så mycket information!! Mitt huvud sprängdes och jag var inte mig själv på flera veckor... Allt kretsade kring surdeg om och hur den ska smaka, se ut och lukta och inte allra minst konsistensen inte för lös eller för tjock! Jag drömde bara brödbak till slut.. ;o). Men det var en upplevelse ni måste bara göra.. Jag har lärt mig så mycket att det skulle gå att skriva en ny bok hur man ska baka bröd på det rätta sättet!! Surdegen då! Jo det finns gyllene regler för den! 1. Titta på den 2. Lukta på den 3. Smaka på den När man har lärt sig det så går bakandet mycket bättre, för då ser man om den är för lös eller för tjock. Lukten ska vara vara frisk, smaken ska vara syrlig och god. Är den allt ovan så är den frisk och går att baka med! En vana man ska göra varje dag som rutin! Knåda gör man endast i degbunken och då kan degen så gå bra länge i bunken för att få in så mycket luft som möjligt det är DÅ vi får lufthålen som alla är ute efter!! Utanför bunken så heter det att FORMGE brödet inget annat!! Fick jag lära mig. Och som vi är upplärda att man ska typ ge degen HLR (Hjärt-lungräddning ) Är helt FEL!! Man ska vara lite sensuell med degen!!!! Man ska handen kupan över degen. Det är handleden som ska jobba inte fingrarna, dom kan man tejp ihop... Man kan tänka sig att degen är flera hundra grader varm och då gör det ont att ta på den?!! Japp, då ska man endast jobba med handleden och låta fingrarna vara slappa. Ta ett degämne och lägg det framför dig, sätt ner handen på degen och lägg endast ner den nedre delen av handen på degen vrid degen 90 grader ifrån dig och rulla tillbaka och så gör man tills degen har blivit rund som en bulle och spänts i degen den ska kännas som en mage på ett barn. Lärde mig vikten av ett rent kök som Manfred sa att ha allt i samma bunke och inte i 14 st burkar till baket dagen efter utan man lägger allt i samma degbunken men man täcker ingredienserna med mjöl så dom inte torkar. Gör små hål i mjölet man lägger högst ovan på surdegen som man ska baka med dagen efter där lägger man i kryddor eller smör m.m Allt utom vatten och jäst. Då blir det inte så mjöligt eller så mycket disk efter som man använder samma kärl! Super smart!! Vad lärde jag mig mera.... Jo, att man inte ska ha fingervarm vatten eller mjölk till baket. Utan max 30 grader på degspadet. Jag bakat så nu ett tag med lägre temp på vattnet eller mjölken. Jag har aldrig varmare än 26 grader när jag bakar, degen blir mycket följsammare och bättre bröd blir det med. Vi bakade olika sorters bröd: Saltåbaguetter, Rågkraft, Dinkelbröd, Kornbröd och Ryskt lantbröd. Ånga är också viktigt antingen så har man ett kärl mitt i ugnen som man häller ner ca 2 dl kallt vatten i när man har in bröden i ugnen eller som jag har gjort slänger in ca 10-15 isbitar i kärlet så förångas dom och blir till ånga. Tycker det är lättare med isbitar för det är annars så lätt att bränna sig när man ska hälla vatten in i ugnen! Vi fick en massa bröd med sig hem och även fick vi behålla våra förkläden och ett kompendium recepten som vi bakade efter och lite information om våra olika sädeslag och bakteknik. Man fick lära sig hur man snittade bröd och hur man kan se att brödet har tillräckligt med luftbubblor som den ska ha när det är färdig till att formge bröden ooh som sedan får ligga i sina jäskorgar och invänta ugnen!! Det viktigaste Manfred lärde mig vara att lita på mina sinnen: Titta, känna, smaka och lukta. En till sak vi har lärt oss är ju att använda lillfingret vid bakningen när vi ska känna på degspadet tex.. Mmm, den känner inte 37grader som man trott.. Man ska känna med armbågen eller med knogarna där känner man exakt hur många grader vattnet eller mjölken är. Våga lita på dina sinne din intution då felar du aldrig !!!!

fredag 11 december 2009

Surdegskurs!

Jag har något roligt att berätta, jag ska få vara assistent åt självaste Manfred EnokssonSkillebyholm under hans surdegskurs nu i helgen. ska bli så spännande!! Är tok nervös att jag ska göra fel!! Men man är ju där för att lära sig mera om surdegen och bakningen m.m Kommer att bli helt slut av all information, som sedan ska smältas i min lilla hjärna.. det tar nog några dagar innan man fattar allt!! Men kul ska det bli. En dröm som går i uppfyllelse!!! Återkommer med mera information efter helgen!! Mvh Milla

torsdag 10 december 2009

Slutresultatet av knäckebröden!

Sonen sprang om kring som en tok och skrek mumma, mumma och kikade in hela tiden i ugnen och undrade när är bröden klara..
Han tyckte dom var goda.. Det tyckte äldsta grabben med han åt en massa, så det är bara att baka en ny sats!! Hoppas ni tycker om det ni också!!
Mvh Milla

knäckebröd

Knäckebröds receptet!
120g vetesurdeg 40g/1dl Vetegroddar 8g havssalt
10g honung eller 10g sirap 175g/3dl kornmjöl 180g/3dl Vetemjöl special Blanda allt till en deg och knåda ned i ett par minuter så den blir slät och fin. Lägg i bunke med plastfolie över och låt stå över natten. Den ska jäsa till dubbelstorlek! Sätt ugnen på 200 grader med en plåt i mitten. Plåten ska vara varm när man lägger på degen!! Häll mjöl på bordet och stjälp upp degen på bordet, knåda degen smidig ett par minuter räcker! Jag rullade egen till en lång rulle och skar sedan ut degämnena(bitar) ca 20. Ha rikligt med kornmjöl så inte degen fastnar och går sönder, kavla ut degen till en rund platta. Lägg sedan den över på ett paklåtspapper och kavla den tunnt passa så den inte går sönder!. Kavla sedan med en kruskavel över flera ggr så den är naggad ordentligt (annars blir brödet bubbligt). Har du inte någon kruskavel så går det lika bra med en gaffel!! Pensla brödet med vatten (eller ägg om man vill att brödet ska få en vacker yta). Strö sedan på phyllis frön eller sesam eller vallmofrön. Persoligen så tycker jag om phyllisfrön och havssalt det blir sååå gott!! Grädda sedan i ca 10 minuter låt svalna på galler!! Ät med smör och en god ost eller man behöver inte ha på varken smör eller ost för bördet är så gott ändå!! Vill man så kan man ha i torkad rosmarin i degen eller någon annan torkad krydda. Jag körde nu naturell med till julbordet så blir det torkad rosmarin i!!

tisdag 8 december 2009

Vinn 300kr i presentkort!!!

Vem vill inte vinna 300kr från en av dom bästa affärerna på nätet??
Vad med du också!

Dax för recept nr 2

Jaa, det verkar dom när jag inte sover så jobbar min hjärna på högvarv... som aldrig förr! Nu har den kommit på ett nytt knäckebrödsrecept idag. Sent nu på kvällen så satte jag igång och imorgon vet jag om den fungerar.. Håller tummarna!! Då återkommer jag med receptet och bilderna så ni får se hur det blev. Ska gå med barnen så dom får ta sin 2:a vaccindos så jag hoppas att dom inte blir dåliga på eftermiddagen!! Då blir det inget baka av!

Tävling!

Vill du vinna ett vackert förkläde m.m så kolla in denna sida!!

lördag 5 december 2009

Lussebulls receptet!!

Här kommer receptet!! 60 st stora bullar! Fördeg: 100g jäst 500g mjölk 1g saffran 650g mjöl Jag smulade ner jästen i bunken och värmde mjölken till 26 grader, löste upp jästen med lite mjölk. Hällde ner resen av mjölken när jästen löst sig. Tillsatte 650g mjöl. Använde inte special mjöl utan Änglamarks vanliga mjöl!! Blandade väl i ett par minuter, lade sedan ner degen i en 6l plastpåse tryckte ut all luft och knöt ihop påsen längst upp så den fanns plats att jäsa! Lägg den sedan i kylen i ca 18 timmar. Jag tog ut degen och la den i bunken, där fick den ligga i ca ½ timme innan jag började knåda den. Steg 2: Fördegen ca 1200g (min vägde 1206g) 200g smör i stavar (rumstempurerat) Ska ej smältas på spisen!!!! 200g råsocker Havsalt 8g 2 ägg (ekologiska om möjligt) 1 burk kesella 500g mjöl (änglamark) Jag hällde alla ingredienser i bunken tillsammans med fördegen och sedan fick assistenten gå tills degen var blank och smidig ca 10 -15 min. Degen är väldigt kladdig!!! Sedan fick den stå och jäsa till dubbel stl ca 2 timmar i bunken . Jag satte plastfolie ovan bunken. Remons (fyllningen) gjorde jag medan degen skulle jäsa. 200g smör 110g ljus muscvadosocker Vispade jag fluffigt med elvisp!! 200g vit choklad av god kvalitet! (100g till varje rektangel) Hade lagt in den vita chokladen i kylen så den är hård! Banka sönder den i små bitar inte fin hackad utan det ska vara ganska stora bitar kvar. Jag bankar den med mortel skaftet på en skärbräda. Det ska strös på efter man ha haft på smör & socker blandningen på degen.. (finns bild) Lägg degen på bordet och sedan knådade jag in lite mjöl i degen innan jag kavlade ut den till en rektangel och bredde på remonsen (fyllningen)och den hackade vita chokladen. Rullade ihop den till en rulle och skar i bitar. Man kan om man vill lägga bullarna i muffinsplåt och grädda där men jag har inga så då fick jag ta bullformar istället! Jäsa i ca 30min sedan penslade jag dem med ägg, tål man inte ägg kan man använda vatten i stället! Och så strödde jag på mandelspån. vill man använda sig av råsocker eller pärlsocker så kan man göra det också! Det ser lite lyxigare ut med mandelspån och personligen tycker jag dom blir godare också!! Låter dom svalan på ett galler innan dom äts upp eller om det mot förmodan finns kvar så lägger jag dom i frysen. Och när vi ska äta dom så värmer jag upp dem i ugnen för då är det som att äta nybakade bullar och doften sprider sig i köket ännu en gång!! Hoppas ni tycker om mitt lite annorlunda lussebulls recept.. Prova ni kommer inte att bli besvikna!! Mvh Milla
5. Där fick dom jäsa i ca 30 min.. Penslade dom med ägg och strödde mandelsån över. 6. In i ugnen i ca 8 -10 min i 225 gradig ugn. 7. Låt dom svala på galler, sedan ät och njut!!
4. Nu kavlade jag ut den så den blev en rektangel och smörade på min egna remons (fyllning) smör som jag vispade fluffigt tillsammans med ljust muscvadosocker och hackad vitchoklad och rullade ihop den som när man gör vanliga kanelbullar. Skar sedan dem i ca 1 cm bitar och lade ner dem i bullformar.
Obs!! Detta är bara halva degen!!