torsdag 20 maj 2010

Västenbottenost och dillbröd

Här kommer ett super gott bröd som ska så i kylen i minst 12 timmar och mest 20 timmar. Helt oslagbart bröd till soppan eller kräftskivan eller varför inte till buffén? Här har jag rundrivit dem och sedan ska dom få vila i ca 10 minuter. Nu har dom fått sin plats i dom vackra skålarna från Gerbera. Och nu ska dom jäsa i 90 -120 minuter. Dom ska komma upp ur formen som svampar.
Nu har dom jäst klar och ska in i ugnen.
Klara!! Visst blev dom fina??
Receptet kommer här:
Original receptet är från Johan Sörberg.
Ingredienser:
450 g vatten
450 g vetemjöl special
300 g vetemjöl
40 g durumvetemjöl
40 g olivolja
15 g jäst
8 g ljus sirap
18 g salt
5 g färsk hackad dill
75 g grov riven västenbottenost
Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser förutom saltet och dillen och osten.
Kör degen först i 2 minuter på låg växel, öka sedan växel till mellan och kör i 5 minuter.
Tillsätt saltet och kör sedan i 4 minuter på mellanväxeln.
Tillsätt nu dillen och osten och kör i 1 minut. Plasta nu i bunken ordentligt och ställ den i kylen i 12 - 20 timmar.
Dagen efter:
Dela degen i 3 st delar och rundriv dem. Låt degämnena vila i 10 minuter. Olja i 3 st krukor eller ugnssäkra skålar. Lägg ner degämnena i skålarna och låt den jäsa i 90 - 120 minuter.
De ska komma upp som svampar över kanten.
Sätt ugnen på 250 grader.
Snitta ett kryss på toppen av degen. Sätt in skålarna/krukorna i ugnen och spraya in vatten.
Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda dem i ca 30 minuter.
Tips:
Tänk på att bröden går att grädda i vilken form som helst, men dessa krukor från Gerbera håller bröden varma längre!! Och skålarna/krukorna bör vara minst 14 cm i diametern.

Invigde mina nya formar från Gerbera!

Vi är en god Pastarätt igår coh då passade jag på att använda mina nya formar till brödet och salladen !
Visst är dom fina!!?
Degskålen och gratängformen kommer från Gerbera.

onsdag 19 maj 2010

Äntligen kom min Assistent!!!

Jag har fått möjligheten att få samarbeta med Ankarsrum och har då fått bli en av deras testförare till Ankarsrum Assistent Original.
Vill Tacka Ankarsrum för denna möjlighet och för vårat fortsatta samabete.
Och tack igen för att jag fick testa den Rosa varianten!!
Och här står den i mitt kök!!! Se så vacker den är!! Och den är helt fantastisk bra... Har prov bakat och den blev inte ens varm än fast jag körde den i 20 minuter pga att vissa bröd ska bearbetas så länge..
Min Kitchen Aid hade lagt av då för länge sedan.. Så detta är ett BRA köp när man ska baka matbröd speciellt Surdegsbröd som ska bearetas så länge i bunken för att bilda dom gluten trådar man är ute efter!!
Och sist men inte minst ett stort TACK till min SAMBO som har gjort detta möjligt utan dig hade det inte gått!!

Leverans till dörren!

Jag fick ett STORT paket idag från min samarbetspartner Gerbera levererat till dörren från DHL!! Spännande... Det var en hel Pall med saker!!!
Jag packade upp sakerna och var tvungen att sätta mig ner!!! WOWWW.... Kolla in vilka vackra skålar och formar.
Helt fantasktiskt... Jag kan knappt tro att det är sant.. så jag satte mig ner igen.. Sedan trillade kronan ner och då skrek jag av lycka och då kom min minsta son tittade på köksbordet och sa Åhh, fin.......
Och sedan kom det berömda ordet....BAKA....?
Jaa, Hampus sa jag vi ska baka!!
Tusen tack Gerbera för att jag får chansen att visa era vackra produkter och hur och att man kan baka i dom inte bara laga mat!
Lite fakta om Gerberas produkter!
Gerberas vackra keramik har design från Provence och tillverkas i portugisisk terrakottalera. Keramiken tillverkas för hand i en lera som, med god marginal uppfyller de höga internationella kraven för blyinnehåll i glaserat gods.
Leran är ett naturmaterial så färger och former kan variera, och ytan får med tiden en naturlig marmorering av användandet. Keramiken är handgjord och handglaserad och det kan vara "rinningar" i glasyren och det kan förekomma "hål" i glaseringen , vilket inte påverkar kvaliten eller hållbarheten. Detta gör att varje produkt är unik och har sin egen charm.
All keramik från Gerbera kan användas i både diskmaskin, ugn & mikrovågsugn.
Den är otroligt tålig, jag har haft min skål i 4 år och jag har bakat och vispat pannkaksmet med elvisp i den och inte ett märke eller repa i skålen.
Jag som är fumlig pga min sjukdom(fibromyalgi) har slagit i den i diskhon flera ggr men inte en enda flisa har gått ur den!!
Så den är otroligt tålig och värd varenda krona!!! Snyggare än plast är den också.. ;O)
Och den blir bara vackrare och vackrare med åren!!
Skötselråd innan första användningen:
Ställ keramiken i vatten för att fylla ut porerna. Skall produkten användas till "stående" vätska, fyll med varm fet mjölk en stund. Använd olja istället för smör att smörja med. Ställ inte formen i blöt.

tisdag 18 maj 2010

Äppel och valnötsbröd

Jag håller på att baka äpple och valnötsbröd på surdeg så klart!! Återkommer med bilder och recept när den är klar... Ska snart baka ut den och sedan ska den jäsa i ca 2 timmar innan den ska gräddas... så tålamod.. Här kommer lite bilder.. Reeptet hittar ni här det är Leilas äppel och valnötsbröd! Men jag tyckte det flöt lite väl mycket så jag kommer att göra ett eget recept senare!! Dock var det en mycket god smak på brödet men det blev lite för platt för min smak, det tyckte inte famlljen eller grannarna.
Men jag ville ha ett lite högre bröd!
Jag tog röda äpplen pga jag ville ha lite mera sötma..
Rostade valnötter.

Här har degen jäst färdigt..

Nu ska degen jästa ytterligare i 1½ timme.. Under bakduk

Sedan i i ugnen...

Världens godaste sylt!!!

Denna sylt måste ni bara prova... Fått det av min Alllra käresta syster Sandra! Jordgubbs och röda vinbärs sylt ½ liter jordgubbar(frysa) ½ liter röda vinbär(frysa) 1-2 stjärnanis 1 lime (endast skalet) 1 vaniljstång(delad och skrapad) ½ dl vatten ca 500 g Syltsocker Jag lägger ner allt i en kastull och häller sedan på vattnet tillsammans med syltsockret och låter den koka i ca 10 minuter klart!! Häll upp på rena steriliserad burkar så har ni sylten klart till pannkakorna!

Annolunda Toscakaka!

Vi älskar Tosca i våran familj, men jag har bara gjort samma gammla vanliga tosca och nu när jag fick en massa goda nötter från Exotic Snacks så måste jag prova det jag har funderat på länge...
Första gången jag provade så gjorde jag enligt receptet men den misslyckades totalt, när jag la på tosca smeten så vände sig kakna upp som en elak vulkan!! Och det blev en total flopp!!
Men god... ;O) Jag tyckte den var alldeles för söt för min smak..
Så då tänkte jag att då gör jag som jag brukar göra. Att göra mitt eget recept och gå på min magkänlsa och så här blev den då ... Super god tyckte alla!!
Bilden ovan är lite för mörk, men ni ser på bilden längre ner hur den ser ut.. Så här kommer receptet: Millas Toscakaka Botten: 3 dl vetemjöl ½ dl strösocker 100 g kylskåpskallt smör 1 st litet ägg Fyllning: 150 g sötmandel (mald) 75 g smör 2 dl strösocker 3 st ägg Toscasmet: 50 g macadaminötter 60 nötmix 50 g paranötter 50 g cashewnötter (rostade/saltade) 50 g sötmandel (mald) 100 g smör 1½ dl strösocker 3 msk vetemjöl ca 2 msk Flytande honung(som jag ringlar över kakan precis innan den ska in i ugnen!) Gör botten: Blanda mjöl och socker och bakpulver, tillsätt det kylskåpskallasmöret och blanda till en grynig massa (liknar smulpaj). Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop den till en deg! Ta ut degen ur skålen och forma den till en boll. Ta fram en springform och tryck ut degen i formen. Ställ kallt minst i 30 minuter! Sätt på ugnen på 200 grader. Gör fyllningen: Skålla och skala (200g) mandeln till både fyllningen och till tosca smeten. Mal sedan mandel i mandelkvarnen. Rör socker och smör poröst (elvisp) tillsätt mandeln (150 g) och tillsättä även äggen men ett i taget!! Häll i fyllningen i formen. Och ställ den i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Gör under tiden tosca smeten. Rosta nötterna som inte är rostade redan i en torr stekpanna. Smält smöret och sockret i en tjockbottnad kastrull. Tillsättt mjölet och mandeln (50 g) och alla nötterna. Rör runt så den blandas ordentligt! Fördela det på kakan försiktigt och grädda sedan i ugnen i mitten på 200 grader ca 12 minuter. Den ska få en gyllenefärgton!! Ät och njut!! Alla nötterna kan du köpa i din mataffär! Dom kommer från Exotic snacks! Jag använder Ekologiska produkter om jag får tag på det, det går givetvis att köpa vanlig socker! Nu har jag slut på den ekologiska sortimentet så nu måste jag ta mig till stora staden och köpa mera!! Hampus tyckte den såg ut som en Tårta!!! Han sa Tårta, tårta.... Och så smakade han så klart! MMmmmmm sa han... det är ett gott betyg!!

måndag 17 maj 2010

Tävling

Jag tävlar om två baguettplåtar och en silikonkavel från Bagaren och kocken hos Bagerskan. Var med och tävla här du också!

onsdag 12 maj 2010

Lisbeth Oboy Muffins!!!

Var inne på Lisbeths sida och kikade runt lite, hittade detta underbara recept på Oboymuffins! Mina barn fullkomligt älskar denna muffins!! Prova ni med! Receptet kommer här:
100 g rumstempurerat smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vanlijsocker
4 msk kakao
1½ tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
Gör så här:
Vispa smör och socker poröst tillsätt 1 ägg i taget. Vispa ordentligt. Blanda ner vaniljsockeret med kakaon. Blanda bakpulver och vetemjöl. Blanda allt. (ej elvisp)
Fördela i 10-12 mindre muffinsformar.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter på 200 grader. De ska sjunka ihop något...
Låt kallna.
Glasyr: 100 g rumstempurerat smör
1 dl oboy pulver
1 tsk vanlijsocker
2 dl florsocker
Blanda smör med boypulver, tillsätt vaniljsocker och florsocker. Rör ut ordentligt!
Fördela ut på de kalla muffinsarna.
Strö över hackad mjölkchoklad, mörk choklad eller strössel. Eller som jag har gjort garnerat bananchips som kommer från Exotic Snacks!!
Blanda ihop smeten och klicka ut dom i formarna..

gräddas i mitten av ugnen...

Låt svalan i muffinsformen och vänta.... Det blir hål!!

Japp, här kom hålen...... Nu är det bara att göra glasyren och smeta på den.... och äta... MUMS

En blid säger ALLT!

Och som Minsta sonen säger KLADDIG!!!!

Formarna kommer från KalasForm. Och heter muffinsform lagom Carmen röd!

Bananchipsen kommer från Exotic Snacks och dem kan du köpa i din lokala mataffär!

Sedan vill jag tacka Dansukker och Dr.Oetker för deras produkter till denna muffins och deras sortiment hittar du också i din lokala mataffär!

Snacks!!

Jag fick hem en massa nötter och torkad fruk från min samarbetspartner Exotic Snacks om jag skulle använda i baket. Kolla in alla dessa godsaker!!
Blåbärsmix, bananchips, en massa olika nötter rostade och saltade..
Olika mixer med torkad fruk...
Här ska bakas!!
Gå in på Exotic Snacks sida och hitta dina favoriter och kolla in alla goda nyheter!

tisdag 11 maj 2010

Sjuklingarna!

Idag så kom mellan sonen hem och var super sjuk, nu ligger han i 40 graders feber!! Minstingen låg ju förra veckan så nu är det dax för nästa barn... Det är ju bara Virus, så mycket mera än vätska och alvedon hjälper ju inte.. Så nu blir det lite lugnt på bak fronten i några dagar..... Ha det gott där ute och ta hand om er! Mvh Milla

Tävling!!

Jag tävlar om en fjärilsutstickare och mousse-pulver från Tårtpinglan hos Bagerskan. Var med och tävla här du också!

Tävling!

Jag tävlar om ett av två presentkort från Saltå - Min müsli hos Bagerskan. Var med och tävla här du också!

Vi du bli en av dom lyckliga 5 som får vara med att bygga upp Baka.se??

För en tid sedan blev jag inbjuden att få en förhandstitt på baka.se. Tanken med Baka.se är att den skall bli en mötesplats för alla slags bakintresserade personer. För tillfället kan enbart inbjudna personer ta del av innehållet på baka.se. Och jag har nu fått tillfället att få bjuda in fem stycken personer att få en förhandstitt! Vill du vara en av dem?! Sänd mig i sådana fall ett mail på surdegsmilla@hotmail.se För man behöver nämligen din mailadress för att kunna skicka en inbjudan, så bjuder jag in de fem första! Alla som laddar upp fem egna recept med bild på baka.se före den 31 maj får en överraskning hem skickad!!

måndag 10 maj 2010

Min nya favorit i köket!

Nu ska jag börja rensa mitt kök... Ut med all plast!! Och in med mera keramik!!
Jag har förälskat mig i IB Laursen skålar..
Jag fullkomlig älskar min Vispskål med hällpip.. Den är ju helt super!!
Har vipsat alla mina muffins m.m i den och inte ett märke syns från elvisparna!!!
Vill passa på att tacka min samarbetsparter FikaMera utan henna hade jag nog inte upptäck den!!
Så nu ska jag börja att samla till mitt kök keramik skålar som tål lite tuffare tag!

Surdegsbaguetter med Cashewnötter

Provade Surdegsbaguetter med olika fyllningar! En med färska päron och cashewnötter och en med bara casewnötter på!! Dom blev super goda båda två, dock flöt den med päronen ut lite för mycket så den jäste inte upp så mycket, men inkromet var perfekt.. Pga jag arbetade degen för hand, hade jag haft assistenten och arbetat degen ordentligt hade inte degen flytit ut!! Baguetten med cashewnötter på. Baguetten med färska päron och casewnötter..
Men den baguetten är ju perfekt till en fruktig sommarsallad.
Cashewnötterna var rostade och saltade passade perfekt på baguetterna!!
Nötterna kommer ifrån Exotic Snacks, som du kan köpa in din valiga Mataffär!

Frukostbulle med blåbärsmix

Jag fick hem en massa nötter och torkad fruk från min samarbetspartner Exotic Snacks om jag skulle använda i baket.. så en god smörgås med blåbärsmix på!! Måste ju testas.. Här har jag slagit upp brödet på ett mjölat bord.. Dragit ut det det till 10 cm på bredden och ca 40 cm på längden.. Sedan viker man den igen på bredden så den blir 5 cm X 40 på länden.. Här av vi blåbårsmixen den ser god ut eller hur?!!! Penslade med lite vatten och strödde på blåbärsmixen. Värmde en plåt och lade brödet direkt på plåten. Delade brödlängden i 8 st bitar. Super fina och goda bröd.... Men jag skulle og har haft blåbärsmixen i brödet...! För blåbären svällde upp som bollar och russinen blev torra.. Ingen fel på smaken!! Men som sagt man lär sig av sina misstag!! Åter kommer med ett nytt prov på Frukosbullarna ....

fredag 7 maj 2010

Christinas Enkla Mazariner

Detta recepet hittade jag i boken som är skriven av Christina Nilsson självaste ägaren till Kalasform!! När jag köpte boken så visste jag ju inte att jag skulle få äran att ha henne som samarbetsparter!

Så en liten hyllning till Kalasform och boken så är toppen den måste ni bara köpa!

Jag har använt mig av muffinsformen Lagom"viola", som jag köpte hos Casual Living.

Här kommer receptet.. Jag har lagt till extra mandelmassa och sedan hade jag i mandelessensen som jag fick med från Dr.Oetkers paket!

Enkla Mazariner 12st 150 gr smör 75 g mandelmassa (jag tog 100 gr finriven mandelmassa) 1 ägg 2½ dl strösocker (ekologiskt) 3 dl vetemjöl (ekologiskt) 1 msk vanlijsocker ½ bakpulver 1½ dl mjölk ½ tsk mandel essens (mitt påhitt, så det kan man utesluta om man vill följa orginalreceptet) Glasyr: 3 dl florsocker (ekologiskt) 1½ msk vatten Några droppar citronsaft Mitt tillägg: 2-3 droppar lila karamellfärg viol flakes vita pärlor Gör så här: Sätt ugnen på 200grader. Smält smöret. Riv mandelmassan fint på ett rivjärn. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt mandelmassan i äggsmeten. Blanda vetemjöl med vanlijsockret och bakpulver i en separat bunke. Tillsätt mjölblandningen i smeten omväxlande med det smälta smöret och mjölken. Häll smeten i pappersformar placerade i en muffinsplåt. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Låt kakorna svala i muffinsplåten. Blanda ihop ingredienserna till glasyren och bred över mazarinerna och gardera med pärlor eller strössel. Helt enkelt det du tycker är snyggt! Strösockret och florsockret jag använder till kakorna är från Dansukker och är ekologiskt. Gör att kakorna smakar mera och får finare färg! Bakpulvret, vanlijsockret, mandel essensen, och violströsslet är ifrån Dr.Oetker.

Fikonbullar

Ok, här kommer receptet på Fikonbullarna: Kvällen: 200 g torkade fikon 5 dl kokhett vatten Väg upp fikonen i en skål(gärna keramik). Koka vatten och häll på fikonen plasta in och låt stå till nästa dag! På morgonen: Gör man en fördeg. OBS!! vattnet från fikonen ska sparas det är degvästkan till degen!! Fördegen: 50 g smör (rumstempurerat) 50 g jäst 2 msk honung 2 msk dadelsirap (kan uteslutas) 1 msk havsalt 2 dl grahamsmjöl 3 dl rågmjöl 4 dl rågsikt Nu silar du av vattnet från fikonen över ett litermått, och fyller det sedan med varmt vatten så det blir 7 dl vatten i litermåttet. Häll sedan fikonvattnet i en degbunke och lös jästen i fikonvattnet(jag använder en visp). Häll sedan i honungen, saltet och mjölet i degbunken. Krama sönder fikonen och blanda runt dom i degen. tillsätt smöret i omgångar (klickar). Och bearbeta degen ordentligt i ca 10 minuter. Låt fördegen jäsa 40 minuter. Degen: 7 dl vetemjöl special Blanda i vetemjölet och arbeta degen ordentligt ca 5 minuter. Låt degen sedan jäsa igen i ca 20 minuter. Sätt ugnen på 275 grader och sätt en långpanna eller form på botten av ugnen. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela den i 2 lika stora delar. Rulla ut bara den ena degen till en lång rulle och dela den sedan i 8 bitar. Runddriv dom till små bollar och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Låt sedan bullarna jäsa i ca 25 minuter. Sätt in den första plåten i ugnen och häll ca ½ dl kallt vatten i långpanna på botten och stäng snabbt. AKTA DIG FÖR ÅNGAN. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda bullarna i ca 20 minuter. När det är 5 minuter kvar hög då värmen till 250 grader. Nu är det dags för plåt nr 2. Gör som plåt nr 1. Rulla ut en långrulle och dela den i 8 st bitar. Runddriv dom och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Se till att ugnen är varm, 250 grader minst innan du sätter in plåt nr 2!!! Häll i ca ½ dl kallt vatten i långpanna på botten och stäng snabbt. AKTA DIG FÖR ÅNGAN. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda bullarna i ca 20 minuter. När det är 5 minuter kvar hög då värmen till 250 grader. Låt bullarna kallna på galler innan dom skärs upp för att avnjutas!!

Fikoknbröd!

Just nu i denna stund så håller jag på att baka Fikonbullar!! Min Kitchen Aid som ni vet, har ju gett upp och vill inte vara med i köket längre!! Så nu kavlar jag upp ärmarna och bakar för hand!! Så surdegen får vänta.... Har lite abstinens av att inte få baka Surdeg, men snart så kommer jag igång med det igen... Recept & bilder kommer under dagen att läggas upp!! Här har jag lagt fikonen i blöt under natten!!