fredag 7 maj 2010

Fikonbullar

Ok, här kommer receptet på Fikonbullarna: Kvällen: 200 g torkade fikon 5 dl kokhett vatten Väg upp fikonen i en skål(gärna keramik). Koka vatten och häll på fikonen plasta in och låt stå till nästa dag! På morgonen: Gör man en fördeg. OBS!! vattnet från fikonen ska sparas det är degvästkan till degen!! Fördegen: 50 g smör (rumstempurerat) 50 g jäst 2 msk honung 2 msk dadelsirap (kan uteslutas) 1 msk havsalt 2 dl grahamsmjöl 3 dl rågmjöl 4 dl rågsikt Nu silar du av vattnet från fikonen över ett litermått, och fyller det sedan med varmt vatten så det blir 7 dl vatten i litermåttet. Häll sedan fikonvattnet i en degbunke och lös jästen i fikonvattnet(jag använder en visp). Häll sedan i honungen, saltet och mjölet i degbunken. Krama sönder fikonen och blanda runt dom i degen. tillsätt smöret i omgångar (klickar). Och bearbeta degen ordentligt i ca 10 minuter. Låt fördegen jäsa 40 minuter. Degen: 7 dl vetemjöl special Blanda i vetemjölet och arbeta degen ordentligt ca 5 minuter. Låt degen sedan jäsa igen i ca 20 minuter. Sätt ugnen på 275 grader och sätt en långpanna eller form på botten av ugnen. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela den i 2 lika stora delar. Rulla ut bara den ena degen till en lång rulle och dela den sedan i 8 bitar. Runddriv dom till små bollar och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Låt sedan bullarna jäsa i ca 25 minuter. Sätt in den första plåten i ugnen och häll ca ½ dl kallt vatten i långpanna på botten och stäng snabbt. AKTA DIG FÖR ÅNGAN. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda bullarna i ca 20 minuter. När det är 5 minuter kvar hög då värmen till 250 grader. Nu är det dags för plåt nr 2. Gör som plåt nr 1. Rulla ut en långrulle och dela den i 8 st bitar. Runddriv dom och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Se till att ugnen är varm, 250 grader minst innan du sätter in plåt nr 2!!! Häll i ca ½ dl kallt vatten i långpanna på botten och stäng snabbt. AKTA DIG FÖR ÅNGAN. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda bullarna i ca 20 minuter. När det är 5 minuter kvar hög då värmen till 250 grader. Låt bullarna kallna på galler innan dom skärs upp för att avnjutas!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar