Jag är en helt vanlig tjej som har fullkomligt fastnat i surdegsträsket!!! Älskar att baka, det är min terapi. Utan baket är jag nog en riktig surdeg.. Jag lever ihop med min underbara sambo och min underbara son som jag älskar villkorslöst!! Utan min familj är jag ingenting.
fredag 7 maj 2010
Fikonbullar
Ok, här kommer receptet på Fikonbullarna:
Kvällen:
200 g torkade fikon
5 dl kokhett vatten
Väg upp fikonen i en skål(gärna keramik). Koka vatten och häll på fikonen plasta in och låt stå till nästa dag!
På morgonen:
Gör man en fördeg.
OBS!! vattnet från fikonen ska sparas det är degvästkan till degen!!
Fördegen:
50 g smör (rumstempurerat)
50 g jäst
2 msk honung
2 msk dadelsirap (kan uteslutas)
1 msk havsalt
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågmjöl
4 dl rågsikt
Nu silar du av vattnet från fikonen över ett litermått, och fyller det sedan med varmt vatten så det blir 7 dl vatten i litermåttet.
Häll sedan fikonvattnet i en degbunke och lös jästen i fikonvattnet(jag använder en visp). Häll sedan i honungen, saltet och mjölet i degbunken. Krama sönder fikonen och blanda runt dom i degen. tillsätt smöret i omgångar (klickar). Och bearbeta degen ordentligt i ca 10 minuter.
Låt fördegen jäsa 40 minuter.
Degen:
7 dl vetemjöl special
Blanda i vetemjölet och arbeta degen ordentligt ca 5 minuter. Låt degen sedan jäsa igen i ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 275 grader och sätt en långpanna eller form på botten av ugnen.
Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela den i 2 lika stora delar. Rulla ut bara den ena degen till en lång rulle och dela den sedan i 8 bitar. Runddriv dom till små bollar och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper.
Låt sedan bullarna jäsa i ca 25 minuter.
Sätt in den första plåten i ugnen och häll ca ½ dl kallt vatten i långpanna på botten och stäng snabbt.
AKTA DIG FÖR ÅNGAN.
Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda bullarna i ca 20 minuter.
När det är 5 minuter kvar hög då värmen till 250 grader.
Nu är det dags för plåt nr 2.
Gör som plåt nr 1. Rulla ut en långrulle och dela den i 8 st bitar. Runddriv dom och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper.
Se till att ugnen är varm, 250 grader minst innan du sätter in plåt nr 2!!!
Häll i ca ½ dl kallt vatten i långpanna på botten och stäng snabbt.
AKTA DIG FÖR ÅNGAN.
Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda bullarna i ca 20 minuter.
När det är 5 minuter kvar hög då värmen till 250 grader.
Låt bullarna kallna på galler innan dom skärs upp för att avnjutas!!
Etiketter:
Bröd på fördeg
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar