torsdag 28 oktober 2010

Frukostmuffins med Äpple

Visst ser dom goda ut?!! Formarna som jag gräddar äppelmuffinsarna kommer ifrån Kalasform och är en "muffinsform"
Smeten..
Äpplet...
Här har jag rivit äpplet i smeten..
Här har jag tyckt ner äppelskivorna..
Gjorde 6 st i min muffinsform....
Klara!!
Ätes med fördel lite varma.. Såå goda!!!!
Frukostmuffins med äpple 6–8 muffins
Gör så här:
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl dinkelfullkornsmjöl
1/2 dl råsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1/2 tsk salt
75 g smör (i små tärningar)
1 ägg
1 äpple (rivet)
1/2 äpple (i skivor)
Sätt ugnen på 200°. Blanda samman de torra ingredienserna. Tillsätt det tärnade smöret och fördela det med fingertopparna i mjölblandningen.
Blanda ner ägg och 1 rivet äpple. Tillsätt eventuellt lite mer rivet äpple om smeten känns för torr.
Fyll degen i muffinsformar eller i en muffinsplåt och stick ner en skiva äpple i varje muffins.
Grädda i ca 10–12 minuter, eller tills de har fått fin färg och är genomgräddade.
Servera med en god lagrad ost, en sylt och ev några klyftor äpple.
Obs!! Det tar max 20 minuter får det du börjar tills muffinsarna är gräddade och klara..
Orginalreceptet kommer ifrån Elle mat & vin

fredag 22 oktober 2010

Millas Mascarponebakelse!!

Gjorde denna underbara bakelse istället för den traditionella tiramisun. Tyckte det skulle vara lite häftigt att ha den som en bakelse istället! Och så här blev den!! Själv tycker jag den blev riktigt bra för att vara första gången.. Och familjen gav den full pott!! Alla fem fick en varsin!
Nygräddad..
Fyllt på med kaffelikören, skedade på det... Spritsade på mascarpone/grädden!! Siktade på lite kakao.. Bakelsen i genomskärning, se den goda kaffelikören i mitten! Sockret som jag använde till bakelserna är ekologiskt och kommer ifrån Dansukker. Bakpulvret jag använde kommer ifrån Dr.Oetker. Tänk på miljön och använd ekologiska varor!!! Formarna har jag köpt för flera år sedan dom hade jag glömt bort!! Nu kom dom till användning! Ville inte förstöra mina fina formar som jag fått från Kalasform innan jag visste om receptet fungerade!! Och nu vet jag att det funkar så nästa gång blir det i en Kalasform, undra vilken färg man ska ta då??

torsdag 21 oktober 2010

Finska rågrutor +recept

En mörk bild tyvärr.. Men ni kanske förstår vilken super goda bröd jag menar?? Fazers fyrkanter...... Nu kan ni baka dom själva!!
Delade degen i 4 delar, här en ena delen!
Gör runda eller rektangulära rågbitar, det bestämmer du själv!
Jag gjorde rektangulära!!
Här lyfter jag den till plåten!
Här ligger dom på rad och väntar på ugnen!
Färdiga!! Visst ser dom goda ut!! Dagen efter är dom godast!! Varma är dom lite degiga, men dagen efter sega och goda...
Minstingen äter upp nästa alla Mera, mera säger han!!
Och jag håller med honom, dom är super goda!! Frys in resten annars äter familjen upp brödet!
Och här kommer receptet ca 40 st
300 g surdeg (jag tog dinkel) Du väljer själv!
800g/8 dl vatten
50 g jäst
8 g salt
4 msk kinesisk soja
880g/16 dl grovt rågmjöl
550g/10 dl rågsikt
Gör så här:
Häll ljummet vatten i en bunke och blanda i surdegen, rör om ordentligt.
Smula ner jästen så den löser sig i vatten och surdegsblandingen!
Tillsätt saltet och sojan och allt rågmjöl, tillsätt bara 8 dl av rågsikten och bearbeta degen så den blir smidig.
Tillsätt mera av mjölet om det behövs, du har ju 2 dl kvar!!
Låt degen jäsa i ca 60 minuter.
Sätt på ugnen på 275 grader så den är färdig eftersom degen inte ska jäsa igen utan bakas ut direkt!!
Dela degen i 4 delar och sedan varje del i 10 delar. Rulla varje till en bulle och platta sedan ut den i valfri form (runda, kvadrater)!
Dom ska vara ca 1 cm tjocka, lägg sedan bröden på bakplåtspapper coh nagga dem.
Obs!! Ingen jäsning utan direkt in i ugnen!!
Gräddas i 15 minuter på 275 grader i mitten. Låt svalan på galler under bakduk!
Sedan bara att vänta tills dom svalnat!! Ät och njut!!
Orginal receptet kommer jag inte ihåg vart jag hittade det någonstans, har haft det i flera år men inte bakat från det.. Men det är inte jag som kommit på det tyvärr!! Men det är super gott!!

onsdag 20 oktober 2010

Receptet till Rödbets bullarna/baguetterna!!

Här kommer det utlovade Receptet på dom otroligt vackra rosa bullarna!! Ger ca 20-24 st bullar/ 2 limpor 2 dl grahamsmjöl 2 dl havregryn 5,5 dl varmt vatten (ca 60 gradigt) 3 st färska rödbetor 50 g jäst 2 msk bröd sirap 1 tsk salt 125 g/2 dl durumvetamjöl 120 g/2 dl siktatdinkelmjöl 250 g/5 dl vetemjöl Gör så här: Häll grahamsmjölet och havregrynen i en bunke och häll över det varma vattnet och låt det stå och svälla en stund. Riv rödbetorna och blanda ner det i det skållade mjölet/havregrynen. (Jag använde mig av handskar när jag rev rödbetorna). Smula ner jästen i det skållade mjölet och blanda väl. Tillsätt salt och sirap. Blanda i mjölet och bearbeta det till en smidig deg! Låt den jäsa ca 30 minuter. Plasta in bunken! Skjälp upp degen på bakbordet och dela sedan degen i 2 st delar om du vill göra limpor, 20 -24 st om du vill baka ut bullar! Sätt på ugnen på 225 grader om du ska grädda bullar/baguetter. Ugnen ska vara på 175 grader om du ska grädda limpor! Låt brödämnena jäsa i ca 30 minuter på en plåt under bakduk! Buller /baguetterna gräddas i mitten ca 12 minuter. Limporna gräddas i 175 grader i ca 35 miuter. Penslas med vattenom man vill när dom kommer ut ur ugnen och svalnas under bakduk på ett galler! Sedan r det bara att avnjuta dem med philadelphia ost eller en annan god lagrad ost! Smakar inte Rödbetor!! Utan Rödbetorna ger en naturlig sötma åt brödet!!

Mera strul!!

Det verkar inte lösa sig med Telia!! Nu har tekninkern som var här friskrivit ärendet?! Fast han skulle komma tillbaka på Tors/fred och vi skulle skriva upp alla avbrott. Men han kom inte tillbaka och inte heller var han intresserad av avbrotten?! Så nu har jag reklamerat hans jobb till Telia! Vi har fortfarande avbrott.. Min blogg blir lidande, kan inte få in bilder eller text... Gäller att skriva fort annars försvinner det!! Så då menade Telia av vi inte kommer att kansek få ha kvar våran tjänst?! Hur ska jag då komma ut på nätet??? Åh, är så trött på detta nu!!! Orkar snart inte bråka mera!!

fredag 15 oktober 2010

Rödbets bullar/baguetter

Var lite sugen på ROSA bröd... Så det blev Rödbetsbröd...
Grahamsblandning med rostade havregryn. Jag använder min vackra skål som kommer i från Gerbera! Den heter T92.
Allt ihop bladat med rödbetorna, vilken vacker färg!!!
Degen som jäst färdigt..
Bullarna ska jäsa..
Bröden klara..
Visst blev dom vackra??! Receptet kommer senare för nu står Hampus och ryker i min arm "kom nu mamma", så jag återkommer...

torsdag 14 oktober 2010

Rosa moln....

Bakade lite i söndags då min bonus pappa fyllde 69 år!! Lägger in lite bilder receptet får komma senare!! Lite rosa maränger!

Rosa moln... Jiterbugg... Smälter i munnen...

Närbild...

Finsak pinnar & schakrutor. Blomman fick jag av min mamma & Ove... Visst är den vacker?!!

Det är en Chirita tamiana "Maysie"

Lite info om min vackra blomma!!

Chirita tamiana Jo, men viss är det en paulia? Eller? Många som ser Chirita tamiana för första gången låter sig lätt luras. För visst påminner de små runda bladen om Saintpaulians. När stänglarna med blommor lyfter sig över bladen syns skillnaden tydligt. De vita blommorna med de lila strecken ser ju mer ut som en liten Streptocarpus... Så vad är det då? Chirita tamiana är en relativt nyfunnen vild växt från Vietnam. Den är en trots sin litenhet och sitt skira utseende en av de absolut mest lättskötta, lättblommade och lättförökade växter som finns inom krukväxtvärlden. Borde finnas i varje fönsterkarm!

Teknikern på plats!

Jaha, då kom Telias tekninker igår.... Hittade inga fel hos oss! Men ha hittade radiostörningar?! Gick omkring med en lite gammal radio"denver" och vred på en ratt, dökre på AM frekvensen?!! Joo, nog var det störninga alltid så vi drog ut datorn, modem och akvarium ja alla sladdar som fanns i huset.. Men det kom inte från oss!!! Så han kommer igen idag och ska då bryta strömmen helt och hållet under dagen vet då inte när han kommer så jag kan inte baka eller laga mat på spisen. Typiskt är att Hampus är hemma och vi kan inte baka det som han tycker är så roligt.. Vi har gjort chokladbollar som då inte kräver en ugn men han vill baka bullar eller något annat smakigt!! Men det får vänta... Vi får så se om vi får någon bättring efter denna dagen!! Skriver så fort jag bara kan för man vet inte när nätet försvinner!!! ;O( Mvh Milla Lite uppdatering då..... Jo, han var här teknikern, men inte bröt han strömmen inte ?!! Nää, nu fanns det inte några radiostörningar inne alls??? Så han kommer till baka lite senare idag... *suck*

måndag 11 oktober 2010

Och så har det hänt igen!!!

Som ni vet har vi ju haft väldigt mycket strul med vårat modem och digital TV från Telia!! Nu i flera veckor har vi haft avbrott några ggr. Och så igår händer det igen 16 ggr på ett dygn??? Vi märkte av 6 ggr vi startade om modem och digitalbox.. Men enlite Telia själva så hade det varit 16 st avbrott.. Vi har haft strul nu i över 1 års tid och nu börjar vi tröttna!!! Min son kna ju inte lämna in sina jobb i tid till skolan om det fortsätter!! Han går ju på IT gymnasium!!!! Och jag kan inte sköta om min blogg som jag vill.. När nätet hela tiden bara förvinner... Nu så ska dom ialla fall skicka uat en tekninker till oss för att se om några av mina grannar har störade elektronik?!! För dom har ju kommit på att vi kan inte göra något åt detta utan det ligger utanför våran kontroll!! Får väl se hur problemet ska lösas.. Bara så ni vet att jag kanske inte får in text och recept och bilder som vanligt när nätet försvinner så ofta!! Om inte problemet löses så blir det väl att leta någon annan leverantör till bredband och TV.. Ha det gott//Milla

fredag 8 oktober 2010

Rosa månad!!

Det kan drabba vem som helst!! Dig eller mig, då händer det ofattbara... Var med och stöd forskningen m.m så vi kan minska antal insjuknade personer i vårt SVERIGE!!! Jag har givit mitt bidrag 100kr, man ger så mycket man har råd till. Varje krona gör skillnad!! Många rosa kramar till alla därute i vårat vackra sverige!!

Mandelkubbar!!

Sonen lite bättre igår så vi bakade mandelkubb!! Det var ju inte igår man bakade så lätta och enkla bröd.. Men ack så goda.. Tyvärr är mitt favor recept putsveck?!! SÅ jag tesade en massa olika kubb recept, familjen glad att dom fick smaka en massa kubbar.. Men jag vill ha en kort (kompakt) kubb inte en fluffig & porös kubb!! Konsistensen då!! *LER* Bilder och recept kommer under dagen!!

måndag 4 oktober 2010

Krupp!

Det har ju inte blivit så mycket baka i helgen heller... Minst sonen har fått krupp.. Så han blir hemma några dagar ifrån Dagis.. Vet inte om det var att vi var och bakade på simhallen i några timmar på fredagen, roligt hade vi i alla fall.. Äppelmos blev det igår kväll.... Sambon skalade äpplen och jag kokade moset. Bra arbetsfördelning?!! ;O) Så nu ska jag gå och ta hand om sonen så synd vi om några dagar.. Ha det gott!! Och Ha en rikitgt trevlig Kanelbullens dag!!! Jag fuskar jag bakat bullar så det är bara att ta ur några från fysen och tina i ugnen och vips så har jag kanelbullar till idag!!! Mvh Milla

torsdag 16 september 2010

Surdegsbröd på dinkelsur!

Så här blev brödet!!!! Visst ser det gott ut?? Tummen upp från familjen.... ;O) Min ROSA Trotjänare i köket... Nu ska degen jäsa i 2 timmar.
Bakade ut 2 st runda bröd, som ska jäsa i 1 timme.
Så här såg dom ut efter 1 timmes jäsning.. Hmm, flytit ut en massa.. Så jag gjorde ett test!!!
Jag formade om dem till 2 st runda bolla igen och lät dem jäsa i ca 20 minuter.... Se nedan hur dom ser ut!!
Se så fina!!!! Så skårade jag dem med min kniv.. Och skjuts in ugnen på 275 grader.. In med vattnet i plåten på ugns botten.. Sänk värmen efter ca 5 minuter till 200 grader och grädda vidare ca 25 minuter..
30 minuter totalt i ugnen...
Så såg brödet ut innan jag skar upp det....
Inkråmet mjukt och oregelbundna hål.. Perfekt enligt mig och min familj!
Receptet
1dl vetekross
1dl rågkross
5dl vatten
Detta ska skållas med vattnet.. Koka upp 5 dl vatten och häll över krosset och låt stå minst 1 timme.
Tips:
Vill man ha det mjuk och inte känna den hårda krosset när man tuggar så rekommenderar jag att skållningen täcks in med plast och låt stå över natten!!
Tag krosset och häll det in degbunken tillsammans med:
2dl/200g dinkelsur
1msk olivolja
10g jäst
1msk salt
610g vetemjöl special
Blanda ihop det med krosset och bearbeta degen i minst 10 minuter...
Plasta in bunken och låt degen jäsa i 2 timmar. Tag ur degen och stjälp upp den på degbordet, dela den i 2 st lika delar.
Knåda den så lite så det bra går, forma degen till runda bollar och låt degen jäsa ytterligare 1 timme.
Ställ in plåten i mitten av ugnen på 275 grader, häll på ca 1-2 dl vatten i plåten som du har ställt in i ugnen tidigare så den är varm. Låt det gå ca 5 minuter innan du sänker värmen till 200 grader och grädda bröden färdigt i ca 25 minuter till.. Totalt inne i ugnen ca 30 minuter..
Färdigt.. låt svala helt innan du skär i brödet!!
Mvh Milla

Ut med min Rågsur och in med Dinkelsur!!!!

Nää, nu har jag gett upp på min Rågsur!!! Får inte tag på Saltå kvarns rågmjöl.... Har provat med COOP och med ICA, men dom tar inte hem?! Har till och med ringt dom högsta cheferna på inköp på båda butikerna och dom rycker mest på axlarna.. Tycker det är skitdåligt med tanke på att alla bor ju inte i Stockholm och kan köpa deras mjöl. Men dom tycker efter som jag fått in Dinkel sikt och fullkrorns dinkel på COOP i örebro, och vetemjöl spec i lilla Nora så ska jag vara glad.. Men om de ändå kör dinkel och vetemjölet så vad gör det om man tar hem råg, grahams mjölet då??? Jaa, så nu har jag gjort fullkorns dinkel sur!! Fungerar jätte bra!!Så här gjorde jag: 200 g Fullkorns dinkel 100 g rivet (skalat) äpple 2,5 dl vatten Blanda väl till en trögflytande smet och låt stå i ca 28 grader i 2 - 4 dagar. Skaka burken 2 ggr om dagen. Min var klar på 3 dagar så då fortsatte jag: 100 g fullkorns dinkel 50 g vetemjöl spec 2 dl vatten Låt stå framme ett dygn, den ska bubbla och lukta och smaka syrligt!!! Ställ den sedan i kylsåpet och glöm inte att mata de så fort du tagit av den!! 0,5 dl vatten 1-2 msk fullkorns dinkel

lördag 11 september 2010

Potatiskubb i långpanna

Nu har degen jäst färdigt!
Jag använder en hög långpanna (Köpt min på IKEA) Klä in den i bakplåtspapper!
Forma bröden till avlånga kubbar och pensla med med olja runt om, så är det lättare att ta isär dem efter gräddningen!
Pensla med vatten eller ägg och strö på frön efter tycke och smak!
Gräddas på nedre delen av ugnen i ca 50 minuter.
OBS!! Komihåg att ställa in plåten i KALL ugn!!!! Så jäser dom samtidigt som dom gräddas.
Låt kallna på galler och sedan är det bara att äta och njuta!
Se så vackra dom blev!
Tips!!
Dom går utmärkt att frysa!
Här kommer receptet:
Potatiskubb i långpanna 8 st kubbar
100 g jäst
7 dl fil
5 dl vatten
1 msk salt
2-3 msk brödkryddor(anis, fänkål, korinader)
3/4 dl mörksirap
75 g smör (rumstempurerat)
260 g/3 dl finriven potatis (kall kokt)
90 g/3 dl vetekli
1000 g/18 dl rågsikt
640 g/12 dl vetemjöl
olja att pensla mellan bröden
ägg till att pensla på brödet innan fröna strösslas
Gör så här:
Värm filen och vattnet till max 30 grader,smula ner jästen i blandingen och vispa med en visp till den löst sig helt!
Häll ner i degbunken, tillsätt sedan sirap, salt och smöret.
Blanda ner potatisen.
Häll sedan ner vetekli, rågskikten och vetemjölet och arbeta degen sedan i minst 8 minuter tills den är blank och smidig.. Låt den jäsa i ca 40 minuter!
Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela den i 8 st lika bitar och forma sedan dem till avlånga kubbar. Lägg ner bröden i en form med höga kanter 30X40 (långpanna)med bakplåtspapper i botten!
Pensla lite olja emellan bröden för att lättare kunna dela dem efter gräddningen.
Pricka bröden med en gaffel, pensla sedan med ägg eller vatten och strö över frön efter tyckeoch smak!
Ställ in formen i nedre delen av den KALLA ugnen och sätt sedan på ugnen på 200 grader.
Bröden både jäser och gräddas medan ugnsvärmen stiger. Gräddas i 50 minuter.
Dra i bakplåtspappret så du får bröden ur formen. Låt svalan på galler!
Lycka till!!
Detta är en av de godaste bröden min minsta son Älskar!
Och nu så är han sjuk, så bakade jag detta bröd igår!
Och då åt han som bara den... Skönt att veta att han får i sig något fast han hade så hög feber!!

onsdag 1 september 2010

Tomatbröd!

Åt det nybakade brödet med lasange och rivna morötter!! Det var super gott, det söta i tomatbrödet kom fram med lasangen och morötterna.. Familjens betyg en klar 5:a!!
Kostade på mig en burk goda tomater.. Och det var det värt!!!
Här åker olivoljan ner, jag måttade inte utan höftade lite ..;O)
Här får den gå en stund i bunken så den blir ordentligt bearbetad! På låg hastighet.
Här delar ju upp degen i 4 st delar, vill man så kan man göra 2 st avlånga limpor och jäsa dem i en jäskorg.
Här får dom ligga och jäsa en stund när man väntar på att ugnen ska bli varm!
Färdig jästa, och skjuts in i ugnen.
Färdiga!! Det luktade så gott i lägenheten.. doften spred sig till och med utanför.. Grannarna sa att jaa, nu bakar hon igen!! ;O) Det luktar gott sa dom! Här har jag skurit upp ett bröd som vi åt till kvällsmaten. Dagen efter var brödet lika saftigt som om det var nybakat!!!! Svärföräldrarna fick bröd dom med, det var ett gott bröd tyckte de!!
Tomatbröd 4 st runda bröd
Här kommer receptet:
1 bruk hela tomater av god kvalitet, 400g
750 g/7 ½ dl kallt vatten
50 g jäst
6 msk olivolja
1 msk strösocker
3 msk oregano eller basilika
1500 g vetemjöl/ ca 2 ½ L vetemjöl ( jag tog 330 g siktat dinkel, ca 1200 g spec vetemjöl)
1½ msk havssalt
Gör så här:
Häll tomaterna med spad i degbunken och klipp sönder dem grovt med en sax. Tillsätt vatten och smulad jäst. Rör tills jästen har löst sig och tillsätt alla andra ingredienser utom saltet.. Arbeta i maskinen i 15 minuter. Tillsätt saltet och kör ytterligare 2 minuter. Plasta in och låt sedan degen jästa i minst 4 timmar. OBS!! Jäs degen i en stor bunke annars är risken att den jäser över för den sväller massor!!!!
Sätt ungen på högsta värmen. Ta fram långpannan/braspannan och sätt ett bakplåtspapper i botten. Lägg en oöm plåt i botten av ugnen.
Dela sedan degen i 4 st lika stora bitar och vik varje del över sig själv 2 ggr. Lägg bröden på plåten och låt dem jäsa till ugnen blivit varm!!
Sätt in plåten i mitten av ugnen och häll i vatten i plåten i botten av ugnen! Stäng fort!!
Och passa dig för ångan!!
Grädda i 10 minuter på den högsta värmen. Sänk sedan värmen till 200 grader och låt bröden stå i ca 35 minuter till. Låt bröden svalna på galler utan bakduk!!!
Njut av brödet!! Det är bland dom godaste jag har bakat!!!
Original receptet kommer ifrån "Brödboken - Lyckas med dina matbröd" av Mette Ankarloo & Christina Uhlin.
Åhh, vad det är skönt att vara tillbaka igen!! Hoppas Telia har ordnat allt de ställt till med så man slipper dessa avbrott i framtiden...
Kram Milla