onsdag 3 november 2010

Rågrussin

Häll i rågmjöl och russin i bunken.
Tillsätt det kokande vattnet.
Dagen efter, mixa detta till en slät smet.
Blanda i resten av ingredienserna
Efter ett antal vikningar så är degen klar för att bakas av!
Nu sk den jäsa.
Klar!!! Visst blev den snygg?! Låt den svalna innan man skär i den, och det är ju lättare sagt än gjort... Men vi vänta den en liten stund.. ;O) Sedan högg vi in i limpan och den var så god!!
Se så fina skivor!!
Testpatrullen godkände den!!!
Måste säga att det är nog en av dom godaste bröden jag bakat!
Receptet kommer från Martins nya bok "Enklare bröd" Detta är hans variant av skogaholmslimpan.. Påminner lite om Riddarbageriets russinlimpa.
Här kommer receptet
Dag 1(kvällen)
1dl/60g rågmjöl
1dl/50g russin
2dl/200g kokhett vatten
På kvällen
Blanda skållningen: Mät upp mjöl och russin och häll på det kokheta vattnet. Rör ihop och låt stå till rumstemperatur över natten.
Dag 2 (morgonen)
Skållningen från gårdagen
1dl/100g kallt vatten
2 tsk/10g jäst
3dl/180g rågsikt
2dl/120g vetemjöl special
1-1½ tsk/6-9g salt
Blanda degen.Börja med att mixa russin-och rågskållningen till en slät smet med en stavmixer. Rör ut vatten och jäst i skållningen och tillsätt sedan resten av ingredienserna Rör kort tills allt blandats ordentligt. Låt degen vila i 30 minuter.
Vila och vika. Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik den in mot mitten. ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Fortsätt tills du kommit varvet runt. Det här momentet gör du totalt 3 gånger med 30 minuters mellanrum. När du sträckt degen för tredje och sista gången låter du den jäsa ungefär 1 timme. Den här degen är rejält kladdig och får inte samma spänst som de ljusare bröden, men det är helt i sin ordning!!
Baka ut brödet. Mjöla en handuk rikligt med vetemjöl och skrapa ut degen på handuken. Drag ut degen till en kvadrat och vik den sedan på diagonalen så den bildar en trekant! Lägg degen på ett bakplåtspapper med skarven nedåt. Nu kan man puffa upp degen lite så den blir fint spolformad. Täck med en handduk och låt jäsa ungefär 1 timme. Sätt på ugnen på 250 grader i god tid innan degen jäst färdigt. Låt en plåt stå mitten av ugnen och en oöm plåt på nedre hyllan.
(Jag använde min baksten)
Baka av brödet. Gör ett längsgående snitt, cirka 1 cm djupt, i degen och låt sedan pappret med brödet glida in i ugnen på den heta plåten eller bakstenen, via en skärbräda eller brödspade eller bricka.
Lägg några isbitar på den nedre plåten. Brödet ska vara inne ungefär 35 minuter men håll koll på det och sänk temperaturen om det börjar få lite väl mycket färg. Ta ut brödet och låt svalna på ett galler!!

7 kommentarer:

 1. Det där lät ju riktigt gott. Jag har en son som absolut inte vill ha frukt i bröden, men eftersom de här skulle mixas så borde det ju bli bättre. Måste absolut testas. Har önskat mig den boken i julklapp. :-)

  Tänkte tipsa om att jag har en tävling där man kan vinna en bak- och matbok för barn, kolla gärna:
  http://bakgladje.blogspot.com/2010/11/tavling-vinn-boken-vi-bakar-lagar-mat.html

  Kram Erika

  SvaraRadera
 2. det brödet har jag ännu inte testat i boken, det måste jag göra, gillar inte russin men det kanske fungerar när de är mixade

  SvaraRadera
 3. Erika>> Ska skriva ut receptet så får du prova brödet, det smakar nämligen inte alls russin!!!

  Cupcakesfufflan>> Det är världens godaste bröd!! Som sagt ingen som har smakat på brödet tror att det är russin i det, det smakar inget av russinen.

  Mvh Milla

  SvaraRadera
 4. hej milla!
  jag tycker att degen blev bra (och god) och lätt att kavla. jag använder en silikonbakduk, så kanske hjälpte den mig, vet inte.
  ditt bröd ser väldigt gott ut.
  du får ha en fortsatt bra kväll och vecka!
  kram

  SvaraRadera
 5. Håller med Cupcakefluffan. Bröd med russin - näe, bröd med russin där russinen inte märks, jaaa. Kanske det.

  Låter i vilket fall som mycket nyttigare än Skogaholmslimpen, säkert godare också.

  /Martin
  martinbakar.se

  SvaraRadera
 6. Molly>> Ok, får införskaffa mig ett silikonbakduk!Tack då ska jag prova ditt recept!!
  HA en bra vecka och helg du med!!

  Martin>> Detta bröd måste provas!! Du känner inte ALLS smaken av russina!!! Jag LOVAR!

  Kram Milla

  SvaraRadera
 7. mums! du sötnos... du har en award inne hos mig ;)

  Kram Stina

  SvaraRadera