onsdag 10 november 2010

Skållad råg!

Provade ju Rågrussin förra veckan nu har jag provat Skållad råg, båda är oslagbart goda!! Han kan han Martin Johansson i sin nya bok. Enklare bröd!!! Nu har den jäst klart.. Stjälpt upp den på en bakhandduk i linne. Mjölat med både råg och vetemjöl..
Dragit ut den lite försiktigt och sedan för att vika ihop den!
Så nu är limpan klar! Men gör inte som jag dra inte ut den utan låt den vara lite mera som en rund bulle!!!
Låt den jäsa liggandes i handduken och lösa lite på handduken så den kan jäsa fritt!
Och nu in i ugnen... Glömde att jag skulle baka matbröd, så min baksten fick inte vara med , men det lösta jag genom att vända upp och ner på den vanliga platta plåten och låta den blir varm i ugnen innan jag lade brödet ovanpå plåten.. Gick nästan lika bra!!
Jag hade baka muffins innan med barnen och man ska ju inte lägga in bakstenen i varm ugn utan den ska med från början så den inte spricker!
Men det löste ju sig i alla fall!
Titta så fint det blev!! Nu ska det svalna innan vi skär upp det!
Uppskuret och smöret smälter.... Mmmm, det var en god limpa det!! Den tog slut i ett nafts! Här kommer receptet:
På kvällen
1½ dl/150g kokhett vatten
1 dl/60g rågmjöl
Gör skållningen. Häll det heta vattnet över mjölet och rör tills det blandats ordentligt. Täck med ett lock och låt det stå i rumstemperatur i 8-10 timmar.
På morgonen
skållningen från gårdagen
2 tsk/10g jäst
2 dl/200g kallt vatten
5 dl /300g vetemjöl special
1-1½ tsk/6-9g salt
Blanda degen.Blanda jäst och vatten med skållningen tillsätt därefter mjöl och salt. Rör kort tills allt blandats ordentligt. Låt degen vila i 30 minuter.
Vila och vika. Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen.Dra ut degen en aning och vik den in mot mitten. ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Fortsätt tills du kommit varvet runt. Det här momentet gör du totalt 3 gånger med 30 minuters mellanrum. När du sträckt degen för tredje och sista gången låter du den jäsa ungefär 1 timme.
Baka ut brödet. Mjöla en handuk rikligt med blandat råg och vetemjöl och skrapa ut degen på handuken. Drag ut degen till en kvadrat och vik den sedan in degens kanter mot mitten. Vänd degen så skarven hamnar nedåt. Vik ihop handduken till ett löst paket och låt jäsa ungefär 1 timme.
Sätt på ugnen på 250 grader i god tid innan degen jäst färdigt. Låt en plåt stå mitten av ugnen och en oöm plåt på nedre hyllan.
Baka av brödet. Vänd över degen på en bit bakplåtspapper så att skarven hamnar uppåt. Låt papperet med brödet glida in i ugnen på den heta plåten eller bakstenen, via en skärbräda eller brödspade eller bricka.Lägg några isbitar på den nedre plåten.
Efter 15 minuter så öppnar du luckan och vädrar lite. Fortsätt att vädra ungefär vart femte minut tills brödet har stått inne ungefär 30-35 minuter men håll koll på det och sänk temperaturen om det börjar få lite väl mycket färg.
Ta ut brödet och låt svalna på ett galler!!
En av familjens favorit bröd numera!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar