måndag 2 maj 2011

Durumbröd!

Vi hade besök till påsk av mina föräldrar och då bjöd vi på detta bröd till maten!! En ganska enkelt men super gott bröd som passar till ALLT! Nu hade jag inte möjligheten att kalljäsa degen, men om du har plats i kylen så låt den stå till dagen efter det är värt den väntan brödet blir mycket godare!!! Baka sedan ut den som det strå i receptet. Original recept från Heléne Johanssons från boken Bröd från Brunkebergs bageri. Nyttigt och gott bröd gjort på durummjöl. Receptet ger 4 runda eller 2 stora avlånga bröd. Ingredienser 1 000 g vatten 30 g jäst 1 200 g vetemjöl med hög proteinhalt 300 g durummjöl 40 g havssalt Gör så här: 1. Blanda alla ingredienser utom saltet och arbeta degen i hushållsmaskin i 15 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet. 2. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Lägg den i en oljad bunke och låt den vila i 2 timmar eller över natten i kylen. 3. Forma degen till fyra runda bullar (eller två om du vill göra avlånga stora buffébröd, lägg dem då att jäsa direkt på plåt). Lägg dem med verket (skarven) nedåt i jäskorgar pudrade med durummjöl. Låt bröden jäsa i 1–1 1/2 timme. 4. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen. 5. Stjälp upp bröden på plåt med verket uppåt. Ställ in bröden i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter. 6. Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. 7. Låt bröden svalna på galler. Ät och njut!! Hade tagit kort med kameran när brödet var uppskuret men jag vet inte vart dom tog vägen i kameran för när jag laddade över bilderna till datorn så var dom borta?!! Men jag ska spara ihop till en ny kamera en vacker dag så inte det blir som det brukar, att ibland så är bara bilderna borta?!! Hel konstigt... Ha det gott!! //Milla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar