tisdag 2 februari 2010

Mandelmassan

Mandelmassan: Till 200g skållad mandel använder jag 200g socker. Man kan tillsätta lite vatten så den blir mjuk och smidig. Ca 2-3 msk. Skålla mandeln genom att lägga ner mandeln i kokande vatten i ca 1 min. Häll bort vattnet och lägg mandlarna i en handduk, vik den över mandlarna och rulla fram och tillbaka med handduken över mandeln så lossnar skalet jätte lätt. Jag använder min matberedare med knivarna när jag ska göra mandelmassa, jag tycker den är enklast att använda!! Häll i mandeln och häll på sockret och kör med knivarna tills det blir en massa är den för hårt tillsätt lite vatten. Kör i ca 5 minuter så blir den perfekt och det finns inte några sockerkristaller kvar som man kan känna av i munnen! Lägg mandelmassan i en plastpåsen den håller 1 vecka i kylen!! Går givetvis att halvera satsen om man vill den!! 100g skållad mandel 100g socker Man behöver inte skålla mandeln det påverkar inte smaken utan den får en en annan färg bara!!

Semlor

Underbart goda Semlor (smakar som på bageriet) enl min sambo och mina barn.. 50 gram jäst 5 dl mjölk 1 dl socker 7 dl vetemjöl (vetemjölet kan bytas ut mot dinkel) 150 gram smör 1½ dl socker 2 ägg (kan uteslutas om man är ägg allergiker) 2 - 3 tsk kardemumma (Jag tar 4 tsk) 1 tsk salt 7 dl vetemjöl Den här degen bakas i två omgångar och den ska jäsa två gånger innan den bakas ut. Bullarna ska sedan jäsa innan de gräddas. Så räkna med 2 timmar arbetsåtgång. (
Man kan säga att semlorna bakas med en slags fördeg) Värm mjölken så den blir 26 max 30 grader varm. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i den varma mjölken. Tillsätt sockret och 7 dl vetemjöl och arbeta degen tills den är smidig. Oroa dig inte om den verkar lite lös. Låt jäsa på varm plats i 30 minuter. (Jag ställer min i badrummet där jag har ca 27 grader varmt.) Det går bra i köket bara det är dragfritt!!! Rör under tiden socker och smör poröst (jag tar elvispen). Tillsätt kardemumman, saltet och äggen i smör och socker blandningen. När den första delen av degen har jäst klart, blanda ner (smörblandningen) tillsammans med 7 dl vetemjöl. Arbeta degen i bunken tills den är slät och smidig.( Använder du dinkelmjöl bör du arbeta degen minst 10min.) Låt jäsa ytterligare 30 minuter på dragfri plats. Baka sedan ut 18 st släta bullar och låt dem jäsa i 30 minuter.
(12 st bullar om man vill ha dom "större")
Pensla med uppvispat ägg (ägg allergiker penslar bara med vatten) Grädda sedan i mitten av ugnen i 225 grader, ca 10 - 12 minuter. Eller tills de har fått en gyllenbrun färg. Låt svalna på galler. Vispa till slut grädden. Gröp ur bullarna när de har svalnat. Blanda inkråmet från bullarna med mandelmassan och lite grädde eller mjölk och fyll bullarna igen. Spritsa grädde och lägg på locket. Sikta florsocker över alltsammans. Receptet går att halvera!! Och dom går att frysa!
(Man märker inte skillnad på om bullarna har varit frys eller inte!!)
Hej alla bakfantaster! Ursäkta om jag inte har lagt så mycket tid på min Blogg.. Mina dagar har varit fulla med inskolning på dagis och hållit mig flytande i vardagen pga vädret har inte varit snäll mot min kropp!! Men jag har i alla fall bakat semlor dock inte på Surdeg utan på en fördeg. Allt har varit ekologiskt odlat till och med biodynamiskt odlat. Recept kommer under morgon dagen! Jag har även gjort mandelmassa själv, dock inte grädden fast en önskan hade jag haft att ha en egen ko!! Men har ju inte plats för den i trädgården min som är på hela ca 30 kvm!! En annan önskan är att ha egna hönor så jag kan få ägg! Jag som ni vet är ju min dröm att bo på Landet en stor dröm... Men en vacker dag så kanske man kan få uppleva den med!! "håller tummarna" Som sagt så återkommer jag med receptet på Semlorna och mandelmassan.. Ha det så gott så länge!! Ska försöka få några timmar sömn inatt!! Och vad roligt att ni vill följa min Blogg!! Mvh Milla

tisdag 5 januari 2010

Födelsedag & Julklappar!!

Tänka sig att jag fick en Baguettplåt av mina barn och en fortsättnignskurs i Surdeg av min sambo!! Och i Julklapp fick jag böckerna jag hade önskat mig: Heléne Johasson - Bröd från Brukebergsbageri ... Från Min sambo Jan Hedh - Bröd & Kaffebröd ... Från mina älskade barn

Surdegskurs!

Åhh, den var helt fantastiskt!!! Men ack så mycket information!! Mitt huvud sprängdes och jag var inte mig själv på flera veckor... Allt kretsade kring surdeg om och hur den ska smaka, se ut och lukta och inte allra minst konsistensen inte för lös eller för tjock! Jag drömde bara brödbak till slut.. ;o). Men det var en upplevelse ni måste bara göra.. Jag har lärt mig så mycket att det skulle gå att skriva en ny bok hur man ska baka bröd på det rätta sättet!! Surdegen då! Jo det finns gyllene regler för den! 1. Titta på den 2. Lukta på den 3. Smaka på den När man har lärt sig det så går bakandet mycket bättre, för då ser man om den är för lös eller för tjock. Lukten ska vara vara frisk, smaken ska vara syrlig och god. Är den allt ovan så är den frisk och går att baka med! En vana man ska göra varje dag som rutin! Knåda gör man endast i degbunken och då kan degen så gå bra länge i bunken för att få in så mycket luft som möjligt det är DÅ vi får lufthålen som alla är ute efter!! Utanför bunken så heter det att FORMGE brödet inget annat!! Fick jag lära mig. Och som vi är upplärda att man ska typ ge degen HLR (Hjärt-lungräddning ) Är helt FEL!! Man ska vara lite sensuell med degen!!!! Man ska handen kupan över degen. Det är handleden som ska jobba inte fingrarna, dom kan man tejp ihop... Man kan tänka sig att degen är flera hundra grader varm och då gör det ont att ta på den?!! Japp, då ska man endast jobba med handleden och låta fingrarna vara slappa. Ta ett degämne och lägg det framför dig, sätt ner handen på degen och lägg endast ner den nedre delen av handen på degen vrid degen 90 grader ifrån dig och rulla tillbaka och så gör man tills degen har blivit rund som en bulle och spänts i degen den ska kännas som en mage på ett barn. Lärde mig vikten av ett rent kök som Manfred sa att ha allt i samma bunke och inte i 14 st burkar till baket dagen efter utan man lägger allt i samma degbunken men man täcker ingredienserna med mjöl så dom inte torkar. Gör små hål i mjölet man lägger högst ovan på surdegen som man ska baka med dagen efter där lägger man i kryddor eller smör m.m Allt utom vatten och jäst. Då blir det inte så mjöligt eller så mycket disk efter som man använder samma kärl! Super smart!! Vad lärde jag mig mera.... Jo, att man inte ska ha fingervarm vatten eller mjölk till baket. Utan max 30 grader på degspadet. Jag bakat så nu ett tag med lägre temp på vattnet eller mjölken. Jag har aldrig varmare än 26 grader när jag bakar, degen blir mycket följsammare och bättre bröd blir det med. Vi bakade olika sorters bröd: Saltåbaguetter, Rågkraft, Dinkelbröd, Kornbröd och Ryskt lantbröd. Ånga är också viktigt antingen så har man ett kärl mitt i ugnen som man häller ner ca 2 dl kallt vatten i när man har in bröden i ugnen eller som jag har gjort slänger in ca 10-15 isbitar i kärlet så förångas dom och blir till ånga. Tycker det är lättare med isbitar för det är annars så lätt att bränna sig när man ska hälla vatten in i ugnen! Vi fick en massa bröd med sig hem och även fick vi behålla våra förkläden och ett kompendium recepten som vi bakade efter och lite information om våra olika sädeslag och bakteknik. Man fick lära sig hur man snittade bröd och hur man kan se att brödet har tillräckligt med luftbubblor som den ska ha när det är färdig till att formge bröden ooh som sedan får ligga i sina jäskorgar och invänta ugnen!! Det viktigaste Manfred lärde mig vara att lita på mina sinnen: Titta, känna, smaka och lukta. En till sak vi har lärt oss är ju att använda lillfingret vid bakningen när vi ska känna på degspadet tex.. Mmm, den känner inte 37grader som man trott.. Man ska känna med armbågen eller med knogarna där känner man exakt hur många grader vattnet eller mjölken är. Våga lita på dina sinne din intution då felar du aldrig !!!!

fredag 11 december 2009

Surdegskurs!

Jag har något roligt att berätta, jag ska få vara assistent åt självaste Manfred EnokssonSkillebyholm under hans surdegskurs nu i helgen. ska bli så spännande!! Är tok nervös att jag ska göra fel!! Men man är ju där för att lära sig mera om surdegen och bakningen m.m Kommer att bli helt slut av all information, som sedan ska smältas i min lilla hjärna.. det tar nog några dagar innan man fattar allt!! Men kul ska det bli. En dröm som går i uppfyllelse!!! Återkommer med mera information efter helgen!! Mvh Milla

torsdag 10 december 2009

Slutresultatet av knäckebröden!

Sonen sprang om kring som en tok och skrek mumma, mumma och kikade in hela tiden i ugnen och undrade när är bröden klara..
Han tyckte dom var goda.. Det tyckte äldsta grabben med han åt en massa, så det är bara att baka en ny sats!! Hoppas ni tycker om det ni också!!
Mvh Milla

knäckebröd

Knäckebröds receptet!
120g vetesurdeg 40g/1dl Vetegroddar 8g havssalt
10g honung eller 10g sirap 175g/3dl kornmjöl 180g/3dl Vetemjöl special Blanda allt till en deg och knåda ned i ett par minuter så den blir slät och fin. Lägg i bunke med plastfolie över och låt stå över natten. Den ska jäsa till dubbelstorlek! Sätt ugnen på 200 grader med en plåt i mitten. Plåten ska vara varm när man lägger på degen!! Häll mjöl på bordet och stjälp upp degen på bordet, knåda degen smidig ett par minuter räcker! Jag rullade egen till en lång rulle och skar sedan ut degämnena(bitar) ca 20. Ha rikligt med kornmjöl så inte degen fastnar och går sönder, kavla ut degen till en rund platta. Lägg sedan den över på ett paklåtspapper och kavla den tunnt passa så den inte går sönder!. Kavla sedan med en kruskavel över flera ggr så den är naggad ordentligt (annars blir brödet bubbligt). Har du inte någon kruskavel så går det lika bra med en gaffel!! Pensla brödet med vatten (eller ägg om man vill att brödet ska få en vacker yta). Strö sedan på phyllis frön eller sesam eller vallmofrön. Persoligen så tycker jag om phyllisfrön och havssalt det blir sååå gott!! Grädda sedan i ca 10 minuter låt svalna på galler!! Ät med smör och en god ost eller man behöver inte ha på varken smör eller ost för bördet är så gott ändå!! Vill man så kan man ha i torkad rosmarin i degen eller någon annan torkad krydda. Jag körde nu naturell med till julbordet så blir det torkad rosmarin i!!

tisdag 8 december 2009

Vinn 300kr i presentkort!!!

Vem vill inte vinna 300kr från en av dom bästa affärerna på nätet??
Vad med du också!

Dax för recept nr 2

Jaa, det verkar dom när jag inte sover så jobbar min hjärna på högvarv... som aldrig förr! Nu har den kommit på ett nytt knäckebrödsrecept idag. Sent nu på kvällen så satte jag igång och imorgon vet jag om den fungerar.. Håller tummarna!! Då återkommer jag med receptet och bilderna så ni får se hur det blev. Ska gå med barnen så dom får ta sin 2:a vaccindos så jag hoppas att dom inte blir dåliga på eftermiddagen!! Då blir det inget baka av!

Tävling!

Vill du vinna ett vackert förkläde m.m så kolla in denna sida!!

lördag 5 december 2009

Lussebulls receptet!!

Här kommer receptet!! 60 st stora bullar! Fördeg: 100g jäst 500g mjölk 1g saffran 650g mjöl Jag smulade ner jästen i bunken och värmde mjölken till 26 grader, löste upp jästen med lite mjölk. Hällde ner resen av mjölken när jästen löst sig. Tillsatte 650g mjöl. Använde inte special mjöl utan Änglamarks vanliga mjöl!! Blandade väl i ett par minuter, lade sedan ner degen i en 6l plastpåse tryckte ut all luft och knöt ihop påsen längst upp så den fanns plats att jäsa! Lägg den sedan i kylen i ca 18 timmar. Jag tog ut degen och la den i bunken, där fick den ligga i ca ½ timme innan jag började knåda den. Steg 2: Fördegen ca 1200g (min vägde 1206g) 200g smör i stavar (rumstempurerat) Ska ej smältas på spisen!!!! 200g råsocker Havsalt 8g 2 ägg (ekologiska om möjligt) 1 burk kesella 500g mjöl (änglamark) Jag hällde alla ingredienser i bunken tillsammans med fördegen och sedan fick assistenten gå tills degen var blank och smidig ca 10 -15 min. Degen är väldigt kladdig!!! Sedan fick den stå och jäsa till dubbel stl ca 2 timmar i bunken . Jag satte plastfolie ovan bunken. Remons (fyllningen) gjorde jag medan degen skulle jäsa. 200g smör 110g ljus muscvadosocker Vispade jag fluffigt med elvisp!! 200g vit choklad av god kvalitet! (100g till varje rektangel) Hade lagt in den vita chokladen i kylen så den är hård! Banka sönder den i små bitar inte fin hackad utan det ska vara ganska stora bitar kvar. Jag bankar den med mortel skaftet på en skärbräda. Det ska strös på efter man ha haft på smör & socker blandningen på degen.. (finns bild) Lägg degen på bordet och sedan knådade jag in lite mjöl i degen innan jag kavlade ut den till en rektangel och bredde på remonsen (fyllningen)och den hackade vita chokladen. Rullade ihop den till en rulle och skar i bitar. Man kan om man vill lägga bullarna i muffinsplåt och grädda där men jag har inga så då fick jag ta bullformar istället! Jäsa i ca 30min sedan penslade jag dem med ägg, tål man inte ägg kan man använda vatten i stället! Och så strödde jag på mandelspån. vill man använda sig av råsocker eller pärlsocker så kan man göra det också! Det ser lite lyxigare ut med mandelspån och personligen tycker jag dom blir godare också!! Låter dom svalan på ett galler innan dom äts upp eller om det mot förmodan finns kvar så lägger jag dom i frysen. Och när vi ska äta dom så värmer jag upp dem i ugnen för då är det som att äta nybakade bullar och doften sprider sig i köket ännu en gång!! Hoppas ni tycker om mitt lite annorlunda lussebulls recept.. Prova ni kommer inte att bli besvikna!! Mvh Milla
5. Där fick dom jäsa i ca 30 min.. Penslade dom med ägg och strödde mandelsån över. 6. In i ugnen i ca 8 -10 min i 225 gradig ugn. 7. Låt dom svala på galler, sedan ät och njut!!
4. Nu kavlade jag ut den så den blev en rektangel och smörade på min egna remons (fyllning) smör som jag vispade fluffigt tillsammans med ljust muscvadosocker och hackad vitchoklad och rullade ihop den som när man gör vanliga kanelbullar. Skar sedan dem i ca 1 cm bitar och lade ner dem i bullformar.
Obs!! Detta är bara halva degen!!

Här kommer lussebullarna á la Milla!!

Ok, då var det gjort. Mitt första egna recept!! Denna är inte baserad på surdeg utan en fördeg!Och hur det gick?? Nja, det kan jag väl avslöja att denna gången så blev det en succé!! Är stolt att jag vågade prova!! Så här kommer den från början hur jag gjorde!! Men vissa bilder och text, ska försöka återskapa det så ni förstår hur jag gjorde! Missade att ta kort i början pga att jag förde protokoll hur jag gjorde. 1. Jag började med att göra en fördeg. 2. Fördegen fick vila i kylen i en plastpåse 6l i 18 timmar. (6grader) 3. Jag blandade fördegen med resten av ingredienserna och sedan fick den jäsa till dubbel stl i 2 timmar.

fredag 4 december 2009

Ännu en sömnlös natt!!

Jo, vad kan en sömnlös natt göra.. Joo, jag håller på att ta fram mitt 1:a recept och det blir på lussebullar!!! Har funderat ett tag på detta men inte vågat ta steget, men inatt hände det.. Jag återkommer imorgon då den ska bakas ut och då även med bilder!! Nu ligger den och sover i kylen.. tassar försiktigt och kollar den men jämna mellan rumm så deninte jäser ur min kyl... Känner mig om en lite tomtenisse här hemma vara så tyst så jag inte väcker dom andra... Tip tap tippe tippe tapp.. tipp tipp tapp...

onsdag 2 december 2009

Att leva med fibro!!

Till alla friska som ej förstår eller till er friska som vill förstå hur det är att leva med fibomyalgi föreslår jag att ni går till jobbet med..... En begynnande förkylning.Lite små feber. Dov huvudvärk eller lite dov tandvärk. Malande mensvärk, eller känningar åt gallan. 5 till 10 småstenar i skorna. Tag med en gummiklubba eller liknande och slå med jämna mellanrum lite varstans på kroppen. Tag en dos med Bricanyl så att hjärtat börjar hoppa så smått. Drick ett rogivande te så att du har svårt att hålla dig vaken. Ät en hel påse katrinplommon. Tag en lång bit tejp och sätt den längs med ryggraden, så att det känns spänt och stelt när du böjer dig. Spola händerna i kallt vatten, känn smärtan och stelheten. Tag lite hudlotion i ögat så att synen blir lite dimmig. Det och lite till är vardagsplågor. Utöver det här finns det sämre dagar då får man multiplicera detta med ett lämpligt tal. En liten fråga - Hur många av er orkade med de första timmarna ? första dagen ? veckan ? månaden ? året ? åren? Till er/oss som vet. Stryk över det som inte passar in på dig. Fyll i det som stämmer in på dig på de tomma raderna. Kopiera gärna och ta med ett ex till närstående, släkt, arbetskamrater, läkare, FK handläggare m fl.... Ett dygn i mitt livVaknar med värk efter en splittrad nattsömn.Värk i hela kroppen, svårt att gå upp, trötthetskänsla. Kännermig aldrig pigg eller utvilad.Värken förvärras av: väderomslag belastning, stress, promenader förkylning, magbesvär, långaresor kommunalt.Värken lindras av: värme, vila, medicin, massage, bad/dusch, riktig sittställning i fåtölj.Sover: ytligt, får ofta sitta och sova i en fåtölj för att kroppen ska få någon vila alls.Väcks av värk… Känner mig alltid trött, sover i etapper.Är alltid morgonstel, blir stel också om jag t ex sitter för länge eller i en olämplig stol.Har oftast ett eller flera av följande symtom: huvudvärk, migrän, yrsel, synproblem. Problem med: tarm blåsa, svullnadskänsla (synliga problem), domningar och stickningari händer-armar-ben-fötter,lätt feber kalla fingrar och händer, har svårt att hålla i saker, tappar och fumlar, kan inte ´bärasaker.Måste ha hjälp när jag handlar. Har svårt att gå till affären,’kan inte bära. Försämrat närminne (har haft extremt gott minne.)Får väldigt ont om någon stöter till mig eller tar för hårt i mig, det räcker med envänskaplig klapp för att ska smärtasoch göra ont. Jag har nästan dagligen en trötthetskänsla i kroppen.Det känns som om jag skulle falla ihop, när som helst.Det är svårt att åka T-bana och buss. Jag får nästan panik och vet inte hur jag ska kunna ta mig hem. Jag kan liksom inte få med mig kroppen, den känns som bly. Allt det här påverkar mitt psyke, jag får panik och blir deppig. Det är mitt liv varje dag!!!! Men mitt hopp är att det finna alltid någon som har det värre, så jag biter ihop!!

Det kalla vädret!!

Jaha, då var det kalla vädret här.. Tidigare har man älskat när mörkret har kommit och man får ta fram ljus och mysa. Men nu är det ett rent helvete när den kalla vintern kommer. Tredje dagen som jag inte har sovit utan har haft ont i kroppen.. Man undrar ibland hur mycket ska man tåla?? Orkar inget har så mycket jag vill göra men det finns ingen kraft ikroppen.. Sonen blir lidade hela familjen blir lidande av detta.. Känns inte riktigt rättvist!! Många tror att det är ju så skönt att gå hemma loch vara ledig!! Jaa, byt med mig så ångrar dom sig på minder än 5 röda.. Finns det inte någon som kan uppfinna ett botemedel mot WAD III och Fibro??? skulle ge min högra arm för det!! Bara att vara smärtfri i några timmar. Började idag med sjukgympan igen.. Skönt att kommaigågn med det.. Om jag bara kunde komma över snö problemet så jag kunde ta mig körkort, så jag inte blir så låst när det blir kallt att jag inte kan ta mig någonstans. Som det är nu så är jag beroende av alla andra.. Skjutsa mig hit och dit!! Att ta mig till gympan eller yogan bir ju då ett problem när kroppen inte orkar gå till stan när vintern kommer!! Nää, nu vill jag inte må dåligt jag vill må bra som alla andra och känna gläde att Julen kommer... Men jag ser bara jobb som jag inte orkar med.. Vill så gärna baka men just nu har kroppen sagt sitt!! Då får man snällt vänta på en bättre dag!!