torsdag 24 juni 2010

Havre rutor!

Här kommer ett jätte gott bröd som är lätt att baka, hittade den en kväll när jag inte kunde sova!! Receptet fann jag hos Ann.
Tack för att du delade med dig av detta underbara recept!! Ni måste bara prova detta bröd, så underbart gott slår Pågens sub, och skogaholms bröd alla gånger!!
Lite bilder på hur jag gjorde!
Här sväller havregrynen med mjölken!
Smäler smöret..
Gröten blandas i...
Nu har degen jäst fördigt, nu ska här bakas!!
Tar ut kokorna med mitt rivjärn, du tar vad du vill!
Jäsas.....
Färdig jästa och nu ska dom in i ugnen!
Tekakor med havregryn och linfrö ca 24 st
Ingredienser:
5 dl havregryn
6 dl mjölk
½ dl linfrö
100 gr smör
50 gr jäst
2 msk strösocker
1 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl (se nedan hur jag blandade mitt mjöl)
Jag tog:
1 dl dinkel fullkorn
3 dl siktat dinkel
4½ dl vetemjöl (ekologiskt) Gör så här:
Blanda mjölk och havregryn i en skål och låt grynen svälla i ett par timmar.
Tillsätt linfröna när havregrynen har svällt färdigt. Smält matfettet i en kastrull och blanda i havreblandningen. Värm på svag värme under omrörning tills gröten blivit fingervarm (37º).
Smula ner jästen i en degbunke och häll på lite av värmda gröten. Blanda om väl och tillsätt sedan socker, salt och resten av gröten. Blanda i mjölet och kör med degkrokar eller i hushållsassistent. Mjölmängden beror hur länge havregrynen har svällt så ta inte i allt mjöl direkt. Arbeta degen väl tills den släpper bunkens kanter och inte klibbar, ca 10 minuter.
Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter. Ta sedan upp den på mjölat bakbord och knåda den ordentligt. Tillsätt mer mjöl om den verkar klibbig.
Kavla ut degen till en platta ca 1 cm tjock. Om man inte vill ha så tjocka tekakor kan man kavla ut degen ännu tunnare. Ta ut en form som du vill ha på dina kakor, och lägg på bakplåt med bakplåtspapper.
Jag använder undersida på mitt rivjärn för att stansa ut kakorna.
Nagga kakorna och låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225º i ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk. Njut!
Slut resultatet:

Sååå goda!!! Ätes till en god kopp kaffe eller te med ost och lite grönt på. Eller ta med några mackor på utflykten!!

Jag anväder mig av ekologiska produkter i så stor utstäckning det bara går. Sockret kommer ifrån Dansukker och är ekologiskt!

Keramik skålen fyrkantig är Lime färgad och kommer ifrån Gerbera.

Tävling!

Nu har du chansen att vinna ett förekläde från Carolyn´s Kitchen, hela vägen från LA. Du har bla kunnat se deras förekläder i "Svenska Hollywood Fruar".
Gå in hos Maddesmumms och tävla du med!!
Jag älskar detta förkläde Daisy Apron Aqua !!

måndag 21 juni 2010

Äpplehavre kubb med vetesur

Ett helt underbart bröd!! Så gott saftigt och smakrikt bröd, perfekt till frukost eller kvällsfikat! Häll på vattnet och låt stå för att havrekrosset ska svälla! Rulla ihop frotté handukar och lägg en bakduk i , mjöla rikligt.. Lägg i en degbulle i varje och klä in bullen med handuken! Nu har dom jäst färdigt!!

Nu är dom färdigt gräddade!! Ingredienser:

Fördeg:

2 ½ dl vatten

3 g jäst

200 g havrekross

120 g fint rågmjöl

210 g vatten

15 g salt

15 g hel kummin

1 ½ dl mörk sirap

100 g rågsurdeg

900 g vetemjöl special

50 g rapsolja

200 g rivet äpple

20 g jäst

Gör så här:

Dag 1:

Koka upp vattnet och häll över havrekrosset. Låt svalna. Detta kan man göra på morgonen.

På eftermiddagen, blanda ner jästen i havren. Rör om tills den löst sig. Blanda ner rågmjölet. Låt blandningen stå tills dagen därpå. Täck med plast.

Dag 2:

Lös jästen i rumsvarmt vatten. Blanda ner fördegen och resten av ingredienserna förutom salten. Blanda runt på lägsta hastighet i 10 min. Tillsätt salten och blanda runt.

Jäs gärna i jäslåda då degen växer rejält. Jäs i 2 timmar.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 4 lika stora bitar. Rulla och forma till runda små bröd.

Ta fram 4 frotéhandukar. Rulla ihop dessa till en hård rulle och gör en ring av dem.

Lägg en bakhanduk i mitten på ringen och mjöla den riktligt.

Gör samma så du har fyra jäsvaggor. På detta sätt får du höga fina bröd som inte jäser ut på sidorna utan jäser uppåt. Lägg en bulle i mitten av ringen.

Täck med bakhandukens kanter. Låt dem jäsa i 60 min. Vidga försiktigt handuken efter hand om bröden behöver mer plats.

Sätt ugnen på 250 grader.Ta fram en plåt.

Ta försiktigt bort handuksringen.

Lyft försiktigt upp brödet och lägg den direkt på plåten. Lägg bröden 2 om 2 på plåten.

Sänk direkt ugnsvärmen till 180 grader när du satt in plåten.

Grädda i ca 45 min

torsdag 17 juni 2010

Focaccia med tomater och oliver!

Här kommer ett till recept på Focaccia fast nu med färska körsbärstomater och rödlök med svarta oliver som garnering! Uttagna från ugnen, ska bara svalna lite sedan skär jag upp dom i trekanter som en pizza!
Tomater & svarta oliver på denna..
Färdig jästa, nu ska dom in i ugnen!
Svarta oliver med rödlök.
Super lätta att baka och jättegoda bröd till soppa eller buffén, vi brukar göra denna till grillat!
Fylld Focaccia 6 st
50 g jäst
6 dl ljummet vatten
1 dl olivolja
5 msk flytande honung
2 msk flingsalt
4 dl durumvetemjöl
ca 1 l vetemjöl
Garnering:
Röda eller gula körsbärstomater
Fin strimlad rödlök
Grekisk salladskrydda
Olivolja
Flingsalt
Svarta oliver
Du väljer själv vilken kombination du vill ha på din focaccia! Låt fantasin flöda...
Gör så här:
Smula jästen i en bunke, vispa ut den med vatten, olivoljan, honungen och flingsaltet.
tillsätt durumvetemjölet och sedan vetemjölet i omgångar. Bearbeta degen väl i minst 5 minuter på låg hastighet. Låt degen jäsa i 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Häll upp degen på bordet och dela den i 6 st delar. Platta ut den som en pizza ca 1½ cm tjock rund platta. Olja in ett bakplåtspapper och lägg degen ovanpå, låt degen jäsa i 30 minuter!
Sätt fingrarna i degen och gör små gropar där du lägger tomater och oliver och rödlöken i, krydda med den grekiska salladskryddan och häll på lite olivolja och strö på flingsalt.
sedan i ugnen i mitten på 225 grader i ca 10 - 15 minuter.
Låt svalan lite innan du skär upp brödet!
Brödet ska ätas färsk, man kan värma det i micron dagen efter eller lägga det på grillen!

tisdag 15 juni 2010

En webb butik du inte får missa!!!

Du har väl kollat in FikaMeras webb butik?? Följ med in och se alla vackra skålar i kermaik från IB Laursen eller dom vackra förkläderna från Rice? Jag har dom här bakskålarna från IB Laursen och dom är suveräna att baka i!! Jag kör med elvispen nästan varje dag i dem och inte en repa blir det, lika fina fortfarande!! Varför inte en glasburk från IB Laursen att förvara din müsli i?? Receptet hittar du ju hos mig så nu finns det inga undanflykter kvar!! ;O) Det finns en uppsjö av olika sorters strössel till vardags och mera festliga tillfällen som Dop , bröllop, kalas m.m Eller super häftiga muggar till picnicken i sommar!! Barnens älsklingsfärger.. Kommer från Rice! Kika in hos FikaMera du kommer inte att bli besviken hon har allt och lite till!! Hon har suverän service och tok snabb leverans!!

Hemmagjord Rabarber Saft

Finns det något godare än egen Rabarbersaft?? Svalkande en varm sommardag. Det är sommarens höjdpunkt att ta en glas rabarbersaft och sitta och slappa i trädgården en liten stund! Och komma ihåg sina sommarlov man hade som liten! Här kokar rabarberna.. Sedan ska den silas. Man tillsätter socker och citronsaft.
Så får den kokas upp igen och skummas och sedan....
Ska den svalan och hällas upp på välrengjorda glasflaskor, och avnjutas! RabarberSaft ger ca 3½ liter saft
1,2 kilo rabarber
2 L vatten
6 dl strösocker
1½ citron(saften)
Så här gjorde jag min saft!
Plockade rabarber och sköljde av dem skala den inte!!
Skicade upp dem i ca 1½cm stora bitar, kokas med vattnet i ca 15 minuter, rör inte i kastrullen för så blir saften grumlig!! Sila saften, och koka upp saften med socker och citronsaften, låt svalan och häll upp på steriliserade glasflaskor!
OBS!! Det är inte något konsenveringemedel i saften, så om man vill så kan man tillsätta natriumbensoat eller så går den att frysas i petflaskor!

Hemlagad Müsli

Finns det något godare än egenhändigt hemlagad Müsli?? Nää, jag tror inte det!! En perfekt present att ge bort är det också!
Denna älskar alla i familjen och så här kommer mitt recept!
Millas supernyttiga frukostmüsli:
3 dl havregryn, gärna med fibrer
1 dl dinkelflingor
1 dl bovetegryn
2 dl hela linfrön
2 dl pumpakärnor
2 dl solroskärnor
100 g valnötter
150 g skalade hasselnötter( rostas i en stekpanna tills skalet börjar spricka, gnuggas sedan i en kökshanduk tills skalet är borta)
½ dl linfröolja
½ dl vatten
½ dl flytande honung
Sätt på ugnen på 175 grader. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt.
Blanda alla torra ingredienser och strö ut det på bakplåtspappret. Blanda linfröoljan med vattnet och honungen.
Droppa det över fröna och grynen och blanda runt och droppa igen lite mera olja och blanda runt så det kommer på alla gryn och frön.
Bred sedan ut blandingen så den täcker bakplåtspappret och rosta i mitten i ca 25 - 30 minuter. Rör om blandningen då och då så det inte bränns utan får en fin gyllenfärgad ton. Låt müslin svalna helt på plåten.
Förvaras i en tät sluten glasburk!!
Ät och njut med en god fil eller yougurt!
Min vackra rosa müsli skål kommer ifrån FikaMera som jag fick av mina barn på Morsdag!!

Tävling!

Jag tävlar hos BakeCake om att vinna formar från det fantastiska företaget KalasForm!!!!
Missa inte detta!! Var med du också!!

Hampus stora dag!

Hampus fick en Traktor!!
Åhh, så glad jag blev!!
Hampus älsklings bakelser Kalasforms egna Mazariner!!!! Dom finns i boken Kalasgoda muffins och andra bullar!! Formarna och strösslet är från Strössel & annat som jag vann!
Och en bok om stora makiner av sin storebror!! Den blev en favorit!!
En enkel rulltårta som Hampus älskar med Rabarberkompott och grädde, och sedan garnerade jag stubben med grädde och färska jordgubbar.. Men Hampus tycker inte om jordgubbar han Älskar RABARBER!!!! Sedan fick han en massa annat med kameran glömdes bort!

Tävling!

DETTA vill du bara inte missa!! Var med och tävla du med hos Tulipans Bakverk och vinna dessa underbarat läckra formar ifrån Siluett!!! Jag ska vara med och tävla min svärmor har fyllt 65 år och ska ha en fest i Juli dom skulle vara perfekta till festen!!! Gör som jag var med du också!

tisdag 8 juni 2010

Hampus kalas!!

Vi firade Hampus dag lite tidigare för släkten i söndags 6/6. Vi (familjen) firar Hampus i morgon på hans dag 9/6!! Så här kommer lite bilder på hans bakverk! Uppdukat bord! Rabarberkaka med kolaglasy & Koggetjes Vitsippor, mördegskakor med kardemumma & chokladsnitt Kakmonster muffins Och så kommer hans traktor tårta!! Ljusabottnar med fäska jordgubbar med grädde & mascarpone. Garnerad med färska jordgubbar och spritsade kanter.. Dock så blev grädden lite för lös, men övning ger färdighet!! ;O) Hampus blev nöjd så då är jag nöjd. Han skrek TRAKOR!!! när han såg tårtan.. Och har pratar om den på dagis... Så då har jag lyckats i en liten skala. Mera kommer för på Onsdag så blir han ju 2 år gammal!! GRATIS min lilla PRINS!!!

måndag 7 juni 2010

JAG VANN!!!!

Helt otroligt jag vann!! Det är första gången jag har vunnit en sak! Jag är en av 3 lyckliga vinnare hos Tulipans bakverk!!! Kolla in det fantastiksa priset jag vann!! Strössel, vita hjärtan, choklad chips, muffinsform!! En massa fint till att garnera tårtor eller cupcakes med!!

onsdag 2 juni 2010

Tävling!

Jag tävlar om en kylväska från Siluett of Sweden hos Bagerskan. Var med och tävla här du också!

tisdag 1 juni 2010

Morsdag present!

Detta fick jag av mina barn!! Vilka små änlgar! Leilas nya bok One more slice som dom köpt på Coop.
Müsliskål i rosa från LB Laursen & 3x bakskålar i rosa från LB Laursen. Dom rosa bakskålarna är beställda från FikaMera även müsliskålen är från FikaMera.
Tyvärr var den minsta skålen trasig så den finns inte med på bild. Men jag ska få en ny någon gång i juni och då är skål trion komplett!!
Visst är dom vackra??! Älskar att mitt kök blir mera färgrikt!
Tusen tack mina barn och sambo!! Vad skulle jag göra utan ER???

Tävling!

Jag tävlar om formar hos Bakfnatt i samarbete med Siluett!Ta chansen du också - tävlingen pågår till och med den 11 juni!
Detta vill du inte missa!!!!

fredag 28 maj 2010

Rösta på min Cupcake!!!

Jag är med och Tävlar hos maddesmumms!! Rösta på min Cupcake!!
Tävlar på HAWAII-LAUA PARTY!!
En choklad dröm med regnbågsfärgad smörkräm och violer som en kjol..
Cupcaken ovanifrån!!
Och den var supergod!!!

Bröd till lilla Mamma.

Min mamma kom på besök igår och sov över, jag bjöd henne på mina köttfärsspett med olika såser till.. Och så bakade jag ett bröd som går tok fort att göra och blir så gott, och är ännu godare att rosta!! Brödet passar till grillat, buffé, ja till det mesta!! Här kommer receptet: 50 g jäst 1 msk salt 3 tsk honung 5 dl (30 gradigt vatten ) 3 msk olivolja ca 10 -12 dl mjöl (jag tar 5 dl siktat dinkel och resten vetemjöl) Fyllning: 8 msk Ajvar Relish( styrkan kan du avgöra själv genom att köpa olika styrkor på Ajavern) 1 msk rosmarin 1 msk flingsalt 1½ dl svarta oliver Gör så här: Smula ner jästen i en bunke. Häll På vatten och rör tills jästen löst sig! Blanda i honungen och saltet det vattnet och blanda. Häll sedan i olivoljan och blanda. Tillsätt mjölet i omgångar och blanda. Om degen inte har fått en bra konsistens tillsätt mer mjöl tills degen inte klibbar och den släpper från kanten. När degen fått en lagom konsistens är det dags att knåda degen. Kavla sedan ut degen så den blir ca 0,5 cm tjock. (Precis som när du bakar bullar!!)Smeta ut ett jämt lager med Ajvar Relish på hela degen. Strö på rosmarin och flingsalt. Hacka de svarta oliverna och strö ut över degen. Rulla sedan ihop degen, var noga så det blir en tät rulle. Vrid och fläta sedan brödet, det gör att det håller ihop bättre och inte flyter ut. Sedan skall brödet jäsa i ca 30, degen skall bli dubbelt så stor. Grädda sedan i 225 grader i 25-30min. Låt svalan på galler!! Ät och njut.. Dagen efter till frukost ta och rosta brödet du kommer att bli väldigt omtyckt!! Detär nästa godare att rosta!

Tävling

Jag är med och tävlar om fina tårtgrejor hos Kakprat... Allt detta kan bli ditt eller mitt!! ;O) Gå med och tälva du med!! p.s gå in och kika på hennes webbshop.. Tårtkonst där finns en massa man vill ha!!d.s

torsdag 27 maj 2010

Mjölkchokladkaka med nougat och makadamianötter!

Mjölkchokladkaka med nougat och makadamianötter ca 12 bitar Tårtfatet har en spricka i sig men hoppas att det inte förstör bilden av den underbara kakan?! Har inte något annat tårtfat...

Kakan uppskuren och lagd på ett fat, bara att börja äta den.
Från Boken "Kladdiga kakor" av Claes Karlsson.
Ingredienser:
200 g smör
250 g finhackad mjölkchoklad
1 dl socker1
½ dl råsocker
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 ½ dl vetemjöl
100 g nougat
50 g finhackade rostade makadamianötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.Lägg ett bakplåtspapper över en springformsbotten, ca 24 cm i diameter, och fäst ringen över.
Smält smöret i en kastrull på låg värme. När smöret smält lägger du i chokladen och rör om tills den smält. Tillsätt socker, råsocker och ägg under omrörning.
Häll eller sikta i vaniljsocker och mjöl. Rör om.Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Låt svalna.
Smält nougaten försiktigt på låg värme i vattenbad eller mikro. Bred ut nougaten över kakan och strö över makadamianötterna.
Ack så god, men det räker med en bit!!!
Makadamianötterna kommer från Exotic Snacks!!

onsdag 26 maj 2010

Mellanmåls Muffins

I går när mellan pojken kom hem så var han så hungrig, och kvällsmaten skulle ju inte serveras på ett par timmar.. Ingen frukt hemma, det brukar aldrig inträffa men just idag så fanns det ingenting hemma!!! Satte i 12 st muffinsformarna i en muffinsplåt. Synd att ni inte kan känna doften som sprider sig i mitt kök!! Helt underbart.. Luktar makalöst gott!! Bilden blev väldigt mörk, men ni ser på bilden under vilka underbara muffinsar det blev... Smakade gudomligt och nyttiga dessutom!! ;O) Muffinsformarna kommer i från KalasForm och heter muffinsform lagom "vallmo" & muffinsform lagom "carmen röd"
Här kommer receptet:
6 st stora eller 12 st små
3½ dl siktat dinkelmjöl
5 msk havrekli
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
3 msk flytande margarin alt smält "kallt" smör
rivet skal av en apelsin eller lime
150 g torkade hackade frukter (jag tog 100 g ekologiska katrinplommon & 50 g aprikoser)
1 stor mosad banan
2 äggvitor alt 1 st ägg
1½ dl mjöl
1 dl flytande honung
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl, havrekli, salt och bakpulver i en skål. Tillsätt margarinet och blanda väl!!
Riv skalet på apelsinen eller limen och se till att inte få med det vita då blir det beskt i muffinsarna och hacka katrinplommonen och aprikoserna.
Rör i det rivna skalet från apelsinen eller limen, och hacket från de torkade frukterna och den mosade bananen.
Vispa ihop äggvitorna med mjölken och tillsätt honungen.. Blanda väl och fördela i muffinsformarna. Gräddas i mitten av ungen i ca 25 minuter för dom stora och ca 18 minuter för dom små!
Låt kallna på galler. Ät och njut av dessa underbara mellanmåls muffins.. Dom går att frysa!
Tips!!
Mjölet kan du byta ut mot vanligt vetemjöl. Och du behöver inte använda ekologiska produkter!
Äggvitorna kan du byta ut mot 1 st ägg.