torsdag 16 september 2010

Surdegsbröd på dinkelsur!

Så här blev brödet!!!! Visst ser det gott ut?? Tummen upp från familjen.... ;O) Min ROSA Trotjänare i köket... Nu ska degen jäsa i 2 timmar.
Bakade ut 2 st runda bröd, som ska jäsa i 1 timme.
Så här såg dom ut efter 1 timmes jäsning.. Hmm, flytit ut en massa.. Så jag gjorde ett test!!!
Jag formade om dem till 2 st runda bolla igen och lät dem jäsa i ca 20 minuter.... Se nedan hur dom ser ut!!
Se så fina!!!! Så skårade jag dem med min kniv.. Och skjuts in ugnen på 275 grader.. In med vattnet i plåten på ugns botten.. Sänk värmen efter ca 5 minuter till 200 grader och grädda vidare ca 25 minuter..
30 minuter totalt i ugnen...
Så såg brödet ut innan jag skar upp det....
Inkråmet mjukt och oregelbundna hål.. Perfekt enligt mig och min familj!
Receptet
1dl vetekross
1dl rågkross
5dl vatten
Detta ska skållas med vattnet.. Koka upp 5 dl vatten och häll över krosset och låt stå minst 1 timme.
Tips:
Vill man ha det mjuk och inte känna den hårda krosset när man tuggar så rekommenderar jag att skållningen täcks in med plast och låt stå över natten!!
Tag krosset och häll det in degbunken tillsammans med:
2dl/200g dinkelsur
1msk olivolja
10g jäst
1msk salt
610g vetemjöl special
Blanda ihop det med krosset och bearbeta degen i minst 10 minuter...
Plasta in bunken och låt degen jäsa i 2 timmar. Tag ur degen och stjälp upp den på degbordet, dela den i 2 st lika delar.
Knåda den så lite så det bra går, forma degen till runda bollar och låt degen jäsa ytterligare 1 timme.
Ställ in plåten i mitten av ugnen på 275 grader, häll på ca 1-2 dl vatten i plåten som du har ställt in i ugnen tidigare så den är varm. Låt det gå ca 5 minuter innan du sänker värmen till 200 grader och grädda bröden färdigt i ca 25 minuter till.. Totalt inne i ugnen ca 30 minuter..
Färdigt.. låt svala helt innan du skär i brödet!!
Mvh Milla

Ut med min Rågsur och in med Dinkelsur!!!!

Nää, nu har jag gett upp på min Rågsur!!! Får inte tag på Saltå kvarns rågmjöl.... Har provat med COOP och med ICA, men dom tar inte hem?! Har till och med ringt dom högsta cheferna på inköp på båda butikerna och dom rycker mest på axlarna.. Tycker det är skitdåligt med tanke på att alla bor ju inte i Stockholm och kan köpa deras mjöl. Men dom tycker efter som jag fått in Dinkel sikt och fullkrorns dinkel på COOP i örebro, och vetemjöl spec i lilla Nora så ska jag vara glad.. Men om de ändå kör dinkel och vetemjölet så vad gör det om man tar hem råg, grahams mjölet då??? Jaa, så nu har jag gjort fullkorns dinkel sur!! Fungerar jätte bra!!Så här gjorde jag: 200 g Fullkorns dinkel 100 g rivet (skalat) äpple 2,5 dl vatten Blanda väl till en trögflytande smet och låt stå i ca 28 grader i 2 - 4 dagar. Skaka burken 2 ggr om dagen. Min var klar på 3 dagar så då fortsatte jag: 100 g fullkorns dinkel 50 g vetemjöl spec 2 dl vatten Låt stå framme ett dygn, den ska bubbla och lukta och smaka syrligt!!! Ställ den sedan i kylsåpet och glöm inte att mata de så fort du tagit av den!! 0,5 dl vatten 1-2 msk fullkorns dinkel

lördag 11 september 2010

Potatiskubb i långpanna

Nu har degen jäst färdigt!
Jag använder en hög långpanna (Köpt min på IKEA) Klä in den i bakplåtspapper!
Forma bröden till avlånga kubbar och pensla med med olja runt om, så är det lättare att ta isär dem efter gräddningen!
Pensla med vatten eller ägg och strö på frön efter tycke och smak!
Gräddas på nedre delen av ugnen i ca 50 minuter.
OBS!! Komihåg att ställa in plåten i KALL ugn!!!! Så jäser dom samtidigt som dom gräddas.
Låt kallna på galler och sedan är det bara att äta och njuta!
Se så vackra dom blev!
Tips!!
Dom går utmärkt att frysa!
Här kommer receptet:
Potatiskubb i långpanna 8 st kubbar
100 g jäst
7 dl fil
5 dl vatten
1 msk salt
2-3 msk brödkryddor(anis, fänkål, korinader)
3/4 dl mörksirap
75 g smör (rumstempurerat)
260 g/3 dl finriven potatis (kall kokt)
90 g/3 dl vetekli
1000 g/18 dl rågsikt
640 g/12 dl vetemjöl
olja att pensla mellan bröden
ägg till att pensla på brödet innan fröna strösslas
Gör så här:
Värm filen och vattnet till max 30 grader,smula ner jästen i blandingen och vispa med en visp till den löst sig helt!
Häll ner i degbunken, tillsätt sedan sirap, salt och smöret.
Blanda ner potatisen.
Häll sedan ner vetekli, rågskikten och vetemjölet och arbeta degen sedan i minst 8 minuter tills den är blank och smidig.. Låt den jäsa i ca 40 minuter!
Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela den i 8 st lika bitar och forma sedan dem till avlånga kubbar. Lägg ner bröden i en form med höga kanter 30X40 (långpanna)med bakplåtspapper i botten!
Pensla lite olja emellan bröden för att lättare kunna dela dem efter gräddningen.
Pricka bröden med en gaffel, pensla sedan med ägg eller vatten och strö över frön efter tyckeoch smak!
Ställ in formen i nedre delen av den KALLA ugnen och sätt sedan på ugnen på 200 grader.
Bröden både jäser och gräddas medan ugnsvärmen stiger. Gräddas i 50 minuter.
Dra i bakplåtspappret så du får bröden ur formen. Låt svalan på galler!
Lycka till!!
Detta är en av de godaste bröden min minsta son Älskar!
Och nu så är han sjuk, så bakade jag detta bröd igår!
Och då åt han som bara den... Skönt att veta att han får i sig något fast han hade så hög feber!!

onsdag 1 september 2010

Tomatbröd!

Åt det nybakade brödet med lasange och rivna morötter!! Det var super gott, det söta i tomatbrödet kom fram med lasangen och morötterna.. Familjens betyg en klar 5:a!!
Kostade på mig en burk goda tomater.. Och det var det värt!!!
Här åker olivoljan ner, jag måttade inte utan höftade lite ..;O)
Här får den gå en stund i bunken så den blir ordentligt bearbetad! På låg hastighet.
Här delar ju upp degen i 4 st delar, vill man så kan man göra 2 st avlånga limpor och jäsa dem i en jäskorg.
Här får dom ligga och jäsa en stund när man väntar på att ugnen ska bli varm!
Färdig jästa, och skjuts in i ugnen.
Färdiga!! Det luktade så gott i lägenheten.. doften spred sig till och med utanför.. Grannarna sa att jaa, nu bakar hon igen!! ;O) Det luktar gott sa dom! Här har jag skurit upp ett bröd som vi åt till kvällsmaten. Dagen efter var brödet lika saftigt som om det var nybakat!!!! Svärföräldrarna fick bröd dom med, det var ett gott bröd tyckte de!!
Tomatbröd 4 st runda bröd
Här kommer receptet:
1 bruk hela tomater av god kvalitet, 400g
750 g/7 ½ dl kallt vatten
50 g jäst
6 msk olivolja
1 msk strösocker
3 msk oregano eller basilika
1500 g vetemjöl/ ca 2 ½ L vetemjöl ( jag tog 330 g siktat dinkel, ca 1200 g spec vetemjöl)
1½ msk havssalt
Gör så här:
Häll tomaterna med spad i degbunken och klipp sönder dem grovt med en sax. Tillsätt vatten och smulad jäst. Rör tills jästen har löst sig och tillsätt alla andra ingredienser utom saltet.. Arbeta i maskinen i 15 minuter. Tillsätt saltet och kör ytterligare 2 minuter. Plasta in och låt sedan degen jästa i minst 4 timmar. OBS!! Jäs degen i en stor bunke annars är risken att den jäser över för den sväller massor!!!!
Sätt ungen på högsta värmen. Ta fram långpannan/braspannan och sätt ett bakplåtspapper i botten. Lägg en oöm plåt i botten av ugnen.
Dela sedan degen i 4 st lika stora bitar och vik varje del över sig själv 2 ggr. Lägg bröden på plåten och låt dem jäsa till ugnen blivit varm!!
Sätt in plåten i mitten av ugnen och häll i vatten i plåten i botten av ugnen! Stäng fort!!
Och passa dig för ångan!!
Grädda i 10 minuter på den högsta värmen. Sänk sedan värmen till 200 grader och låt bröden stå i ca 35 minuter till. Låt bröden svalna på galler utan bakduk!!!
Njut av brödet!! Det är bland dom godaste jag har bakat!!!
Original receptet kommer ifrån "Brödboken - Lyckas med dina matbröd" av Mette Ankarloo & Christina Uhlin.
Åhh, vad det är skönt att vara tillbaka igen!! Hoppas Telia har ordnat allt de ställt till med så man slipper dessa avbrott i framtiden...
Kram Milla

lördag 28 augusti 2010

Ofrivillig frånvaro från Bloggen!!!

Halloj!! Det var ju ett tag sedan!! Jag har haft sådant strul med TELIA!!!! Jag har bytt mitt modem 4ggr nu till sist feb 09 så blev det ett Thompson modem med någon slags smartfunktion så TELIA kan se när det blir avbrott på Internet. Både TV och nät har varit off!! Digitalboxen har jag bytt 3 ggr nu blev det den inspelningsbar pga den skulle vara bättre än dom jag hade innan?!! Japp, nu är det så att TELIA upptäckte att mitt nya Modem sedan feb 09 inte har varit registrerat så jag har inte haft till gång till nätet??!! Jaa, vi har ju kunnat surfa och så med det har ju lagt av från och till även TV har ju dött ibland mitt i en superbra film och barnen har ju helt enkelt exploderat av ilska när deras film lagt av!!! Hur TELIA kan missa att registrera mitt Modem??? Och att det har fungerat till och från?? Att dom inte upptäckt det när jag ringt tidigare??? Och sluppit byta en massa utrustning?? Så sedan igår ska det vara REGISTRERAT Och jag skulle få en kompensation?? Mina barn är rätt trötta på TELIA och dess strul, dom sa vi får väl en Biobiljett eller något?!! ;O/ Ska bli intressant på vad det kan bli efter alla turer!!! Och så går familjen runt och sjunger FELIA, FELIA!! *skratt* Tur att vi har humorn kvar i alla fall.... Jaa, kära vänner nu är jag här igen och har en massa att ta igen!!! Hoppas att ni inte har glömt bort mig för jag har en massa goda recept och bilder för jag har ju dokumenterat även fast jag inte kunnat lagt ut det!! Jag har i alla fall saknat ER!!! Kram Milla

måndag 9 augusti 2010

Rårörd Rabarbersaft

Denna saft är jag uppvuxen med... det stod alltid en hink med rabarber i matkällaren i vårat hus!! Så jag gör den nu till mina barn och förhoppningsvis så kommer dom att göra den till sina barn och så vidare.. Men ni som ännu inte har fått receptet av eran moder eller morföräldrar/farföräldrar håll till godo för här kommer sommarens godaste läskande dryck!! Se så vackert röd saften blir!! Och så god sedan!!!
Varva skurna rabarberbitar med citronen.. Låt stå i minst 3 dygn, min står i 4 dygn! Den ska förvaras i en hink på 10 liter med lock. Och ska sedan så svalt super bra om man har en källare..Men jag har inte tillgång till källare så jag tar min kylväska i hårdplast och lägger kylklabbar i fryspåsar som jag lägger ner i kylväskan, dom byter jag 2 ggr om dagen!
Och på det sättet så kan jag göra min rårörda rabarbersaft som speciellt minstingen fullkomligt är galen i!!
Sedan silar man av den i en silställning.. det hade jag visst glömt att ta kort på.. :O/ Men som tur är har jag en laddning till i min kylväska med saft som blir klar på Torsdagskvällen så det kommer en bild lite senare på det!
Vill man så kan man koka upp saften som blir när man silat av den, eller så rör man ner sockret och låter det smälta i hinken i några timmar!!
Sockret som ska röras ner i den silade saften!!
Låt svalna!!!
Eftersom saften inte innehåller något konsenveringsmedel så fryser jag min saft!! Några glasflaskor med saft låter jag vara kvar i kylen!!
OBS!! Denna saft ska serveras kall, gärna med några isbitar i.. Så otroligt svalkande saft och supergod till maten som måltidsdricka! Rårörd Rabarbersaft:
3 kg rabarber
1½ citron
4 liter vatten
1 tsk natriumbensoat
5 hg socker per avrunnen saft
Gör så här:
Tvätta rabarbern och skär den i ½-1 cm bitar utan att skala dem!! Tvätta av citronerna och skiva dem i ½ cm tjocka skivor.
Koka upp vattnet under tiden och lös natriumbensoaten i ett glas med kokvattnet.
Lägg rabarbern i en väl tvättad hink och varva rabarbern med citronerna. Häll sedan på det kokande vattnet och natriumbensoatet. Sätt på lock eller plasta in väl med plastfilm. Och låt så i minst 3 dygn. Jag låter min stå i 4 dygn.
Låt saften självrinna genom en silduk över en hink.
Nu kan du välja genom att:
1. Hälla i sockret och röra till det smälter , det tar några timmar! Låt svalna helt innan det hälles upp på! Häll sedan upp i glasflaskor som är rengjorda med Atamon!
2. Koka upp saften och sedan hälla i sockret och låt det sedan svalna. Häll sedan upp det på väl rengjorda flaskor! Rengjorda med Atamon!
Nu kan du spara flaskorna i källaren eller kylskåpet, men eftersom saften inte innehåller något konsenveringsmedel så håller den inte så länge!!
Så jag brukar jag frysa den i PET flaskor så har jag saft hela året runt!!
Se bara till att spara en bit i flaskan så att saften kan expandera.
För om ni fyller den ända upp till korken så spricker flaskorna i frysen ...
Avnjutes men en god kanelbulle!!!
Lite olika hur mycket saft man får iblan blir det 3 L och nu sist fick jag 4,8 L saft.
Men jag tar 1kg socker till 3 L avrunnen saft vi vill inte ha våran så söt!! Bara ett tips!!
Saften spädes 1X4!

tisdag 3 augusti 2010

Nektarin & Jordgubbs cheesecake

Hade en massa nektariner (väldigt mogna)kvar och jordgubbar... vad göra?? Jo, en cheesecake!! Endast smeten är blandad...
Mosa frukten med lite socker....
Nu ska saften rinna av annars blir en nog väldigt blöt kaka...
Blandar jordgubbaroch nektariner..
Nu har jag fyllt formen ända upp... Hoppas att det inte rinner över?!
Pust.... Jag klarade den från att rinna över...
Precis utkommen i från ugnen.
Nu har den svalnat lite.... Visst är den fin?!!
Mina barn kunde inte vänta några timmar på att den skulle sätta sig, så detär därför den inte är så snyggt uppskuren... Men den var super god!!
Kexbotten:
300 g digestivekex
150 g osaltat smör
Fyllning:
1 dl strösocker
1 dl majsmjöl
2 tsk vaniljsocker
600 g Philadephiaost
2.5 dl kesella 10% (1st burk)
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
Frukt:
500 g färska jordgubbar
6 st nektariner
2 msk socker Gör så här 1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Smält smöret.
2. Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret.
3. Packa blandningen hårt en form med löstagbar botten. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.
4. Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kesella och färskost och vispa krämigt med en elvisp.
5. Höj temperaturen i ugnen till 200 grader. Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning.
6. Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten.
7. Skiva jordgubbarna i mindre bitar och skala nektarinerna och hacka dem i små bitar. Mosa dem sedan med sockret och sila bort vätskan. Blanda sedan frukten med smeten och fyll smeten över kakbotten.
Grädda kakan i 30 minuter.
Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd.
Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.
8. Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.
Bara att servera och njuta av den!!
Orginal recept från Lelias New York cheesecake.
Skålen kommer från Gerbera och strösockret är ekologiskt och kommer ifrån Dansukker!

fredag 30 juli 2010

Bröd till Hemmet!!

Recepten är efterfrågade på jobbet där min son sommar jobbar så det är dax att lägga ut dem!! Skållade dinkelflingor med malt. Skållning: 4 dl dinkelflingor 4 dl vatten Dag 2: 75 g smör 2½ dl mjölk 3% 50 g jäst 1 tsk Havsalt 3 msk brödsirap/malt 630 g (10-11 dl ) vetemjöl special Gör så här: Mät upp dinkelflingorna i en bunke gärna keramik. Koka upp vattnet till skållningen i en vattenkokare eller på plattan i en kastrull. Häll det sedan över flingorna och plasta in låt stå till dagen efter! Dag 2: Smält smöret och häll i mjölken låt den inte blir varmare än 28 grader. Smula i jästen i degspadet eller gör som jag vispa i den! Tillsätt sirap, saltet och det skållade i en degbunke, och nästan allt mjöl. Tillsätt resten av mjölet och låt degen bearbetas i ca 10 minuter! Låt degen jäsa under bakduk minst 60 minuter. Dela degen i 2st bitar som rullas ut försiktigt och delas sedan i 12 st lika delar vardera. Så det blir 24 st bitar. Rundriv/forma dem till bullar, lägges på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem, låt dem jästa i ca 40 minuter. Sättes in i ugnen 225 grader i mitten ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk! Skållade havrekross bullar med kastanjehonung! Nästan samma recept som ovan med lite ändringar ... Skållning: 3 dl havrekross 3 dl vatten Dag 2: 75 g smör 2½ dl mjölk 3% 50 g jäst 1 tsk havsalt 3 msk smaksatt honung (kastanjehonung) 630 g (10-11 dl ) vetemjöl special Gör så här: Mät upp havrekrosset i en bunke gärna keramik. Koka upp vattnet till skållningen i en vattenkokare eller på plattan i en kastrull. Häll det sedan över krosset och plasta in låt stå till dagen efter! Dag 2: Smält smöret och häll i mjölken låt den inte blir varmare än 28 grader. Smula i jästen i degspadet eller gör som jag vispa i den! Tillsätt honungen, saltet och det skållade i en degbunke, och nästan allt mjöl. Tillsätt resten av mjölet och låt degen bearbetas i ca 10 minuter! Låt degen jäsa under bakduk minst 60 minuter. Dela degen i 2st bitar som rullas ut försiktigt och delas sedan i 12 st lika delar vardera. Så det blir 24 st bitar. Rundriv/forma dem till bullar, lägges på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem, låt dem jästa i ca 40 minuter. Sättes in i ugnen 225 grader i mitten ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk! Jag anväder mig av min lila degbunke från Gerbera när jag skållar pga den håller värmen längre! Mjölet jag använder är enbart Ekologiskt/Biodynamiskt odlat!!! Orginal receptet komer ifrån Vår kokbok och heter Skållat fiberrikt bröd! Går att variera i oändlighet!!! Ett super gott recept!

torsdag 29 juli 2010

Kronans kaka

När jag hittade denna kaka så blev jag så lycklig!! Först blev jag ju av med mina färskpotatisar i kylen!! Och nr 2 så har jag något att bjuda på om jag får besök av någon som är Glutenintolerant!!! ;O)
Man rör bara ihop smör och socker ... Super lätt.....
Och så river man mandeln i kvarnen...
Detta kallas för barnarbete!!!! ;O) Tur att man har en son som är STARK!!
Tillsätter äggen, rör om lite lätt...
Och så ner med den fint rivna färsk potatisen och den malda mandeln!
Och så rör vi igen!!! KLART!!!
Häll sedan smeten i en bröad form och då med glutenfritt ströbröd om du ska bjuda på den till en person som är glutenintolerant!!
Annars går det ju med vanligt ströbröd till oss som tål gluten!!
Fiffig kaka eller hur!!
Och nu i ugnen ca 45 minuter..
Se så vacker den blev!!! Den fick Toppe betyg av min familj...
Serveras med grädde och sylt...
Man kan ta hjortronsylt, jordgubbsylt, blåbär jaa vad man har hemma helt enkelt!!
JAg hade bara jordgubbsylt och lättvispad gärdde ochdet sa bara slurp sedan var det slut...
Den är lika god utan sylt om man nu föredrar det!!
Ni måste bara prova, och så slipper man ha en massa färskpotatis ligga i kylen eller kastas...Pga att den är ju bara någa potatisar som behövs till att göra dena gudomliga kaka!!!
Sockret jag har användt är ekologiskt och kommer i från Dansukker. Min vackra vipsskål kommer ifrån FikaMera.
Jag hittade receptet i tidningen Hemmets Journal nr 29 13 Juli 2010.

måndag 26 juli 2010

Omdömet för Brödet till Hemmet!

Min son kom hem på fredags eftermiddagen och sa att dom Brukarna på Hemmet var så nöjda.
Vissa som inte var så intreserade av att få bröd till frukosten eller kvällsfikat var lyriska!! Dom frågade Är hon bagare??? Jobbar hos på ett bageri?? Inte?? då måste hon starta ett!!
Alla 12 Brukare sa: bort med det gamla brödet in med det nya!!!! ;O) Dom är för goa!! Lite stolt blir man ju!!
Så då är det bara att baka lite mera till dem för på fredag slutar son med sitt jobb för sommaren! Men vem säger att man inte kan gå dit med en bröd påset elller två ibland!!?
Det är en fröjd att baka till dom som uppskattar ens bak!!
Ta väl hand om våra äldre det är ju trots allt dom som byggt upp vårat samhälle!!