torsdag 11 november 2010

Pepparkakor i mjölkkartong!!

Jag köpte mig en ny bok för ett tag sedan och hittade detta underbara recept som jag bara var tvungen att prova! Det blev massor av pepparkakor, men tro inte att dom fick stanna i burken så länge. Nää, dom var slut på 2 dagar! Så det var tummen upp för pepparkakorna och dom är så lätt att göra.
Här har jag lagt i mandlarna i kokande vatten för att skålla dem.
Här har vi kryddorna : kanel, ingefära, nejlikor, pomerans
Och sist bikarbonatet som jag blandar ut i mjölet.
Det smälta smöret.
I med sockret.
Och sedan i med sirapen..
Nu rullar jag mandlarna i en handduk så dom släpper sitt skal. Det går fort!
Hackar dem sedan i mindre bitar.. Det är nog det enda momentet som är lite jobbigt.
I med mjöl och nötter och bara att blanda runt.. Färdigt!!
Fyll på en 1l mjölkartong som är diskad och torkad torr! Sätt en fryspåse runt och ställ den i kylen över natten!!
Så nu kan du skära super tunna skivor, pga den är kall!
Se så fina tunna skivor det blir!
Här har jag lagt ut några av pepparkakorna på en plåt med bakplåtspapper..
Klara att svalna på galler.
Här är dom kalla, så då travar jag dem på varandra för att få plats på gallret innan jag lägger dem i en fin burk!
Boken jag köpte heter Farmors Godaste, den rekommenderas!!
Här kommer receptet:
300g smör
250g socker
250g sirap
600g vetemjöl
150g skållad hackad mandel
1 tsk mald pomerans
2 tsk mald kanel
2 tsk mald nejlikor
1 tsk mald ingefära
3 tsk bikarbonat
Gör så här:
Smält smöret, häll i sirap och socker och alla kryddor. Blanda vetemjöl och bikarbonat.
Tillsätt detta i smörblandingen.
Skär av den övredelen av en 1- liters mjölkartong. Tryck ner pepparkakssmeten i kartongen och förslut och låt degen ligga i kylen övernatten.
Klipp upp mjölkförpackningen, ta ut deglängden och skär i tunna skivor.
grädda i 200 grader i ca 5-8 minuter.
Låt svalna på galler.
Lägg sedan pepparkakorna i en fin plåtburk. Eller varför inte ge bort den till någon i julklapp?!
Jag använder i största möjliga mån ekologiska varor mycket pga av smaken men det är dax att börja tänka på miljön!
Sockret och sirapen kommer ifrån Dansukker och är ekologisk!
Bikarbonatet kommer i från Dr.Oetker

2 kommentarer:

  1. Så smart att göra det i en mjölkkartong

    SvaraRadera
  2. Vad smart att ställa degen i en mjölkkartong, det ska jag komma ihåg. :-)

    SvaraRadera