torsdag 18 november 2010

Risgrynsgröt

Vem vill inte koka sin egen tomtegröt(risgrynsgröt)?? Men man avstår pga att det blir ett sådant slit efteråt!! Jo, hela kastrullen är bränd i hela botten med mjölk... Det slipper ni nu om ni gör som jag gör!! Jag har kokat min gröt på samma sätt nu i över 20 år och på samma sätt aldrig har det bränt fast i botten!! Men nu undrar ni hur gör hon då?? Jo, jag kokar upp vatten och grötris precis som det står på grötrisförpackningen, låter det koka i ca 10 minuter. Häller sedan i mjölken och låter det koka upp.. Det är nu som jag gör min ändring jag kokar inte gröten på spisen!!! Utan i ugnen på 100-120 grader i ca 40 minuter... (i mitten) Rör om ca 2-3 ggr undertiden och tillsätter mera mjölk om det behövs.. OBS!! Endast rostfriakastuller inga med plastdetaljer på!!! Jag tar 1 delgrädde i min gröt resten mjölk.. Så ska jag ha totalt 15 dl mjölk så blir det 1 liter mjölk och 5 del grädde!! Och sedan lägger jag alltid i 1-2 kanelstänger som får koka med. Hoppas ni kokar gröt nu till julen, inget smakar så gott som hemmagjord tomtegröt!! Tala gärna om vad ni tyckte om mitt tips!!!

3 kommentarer:

  1. Tack för ett bra tips

    http://mars146.blogspot.com

    SvaraRadera
  2. Det var mina barn som påminnde att Mamma ska du inte lägga ut detta tips på din blogg??

    Jo, visst ja!! Det tänkte jag inte på!!

    Så varsågod hoppas det kommer till nytta!!

    Det är ju så skönt att slippa stå och slita med en massa svinto bara för man vill ha hemmalagad gröt!!

    SvaraRadera
  3. min mamma kokade gröten i sängen!

    Dvs kokade upp den som du, tog sen av den och svepte in den i filtar och täcken och lät den stå över dagen tills det var dags att äta.
    Värmde upp snabbt och sen åt vi!

    SvaraRadera