lördag 13 mars 2010

Mjukbulla!

Mjukbulla/Tjockbulla

Jag kunde inte sova ikväll pga värk i kroppen och som alla vet vid detta laget blir jag rastlös av värken... Då passade jag på att baka när alla ligger och sover.. 

Färsk mjukbulla till frukost säger inte barnen Nej till!! Vad är nu Mjukbulla kallas även för Tjockbulla?? Jo, det är ett bröd som bakas mycket i Dalarna/Gästrikland där jag kommer ifrån! 

 Detta bröd bakar jag alltid när jag fått mycket potatis över! 

Då bakar jag det dagen efter, potatisen får ej vara nykokt!!! Måste vara gammal potatis som legat i kylen en till ett par dagar! Ni måste prova, den är beroende framkallande!! Så god med en ostskiva och färska grönsaker på. Man trycker ut degen till runda kakor med hjälp av händerna, ca 18-20cm i diametern. Läggs på en plåt med bakplåtspapper och naggas med gaffeln. Sedan ska dom jäsa i ca 30 minuter.  Sätt då på ugnen på 200 grader under tiden. 

 Här kommer receptet:

Mjukbulla/Tjockbulla ger 5 st kakor! 
25 g jäst 
75 g smör 
5 dl/500 g mjölk 
2 tsk/8 g havssalt 
tsk /3 g nystött hel anis 
2 tsk/5 g nystött hel fänkål (Går att byta ut anis &fänk ål mot 1 msk/8 g torkade brödkryddor) 
140 g kokt potatis (ca 2 potatisar medelstora) 
1 dl ljus bröd sirap 
ca 9 dl/530 g rågskikt(saltåkvarns
ca 6dl/390 g vetemjöl (saltåkvarns eller änglamark) 

 Pensling: 1 dl vatten 1 msk sirap 

 Smula jästen i en bunke, smält smöret. Häll i mjölken i det smälta smöret och värm tills ca 26 grader max 30 grader. 

Lös upp jästen i lite av mjölkblandningen. 

Tillsätt resten av mjölken. 

Ha i resten av ingredienserna, mosa eller pressa potatisen ,sirapen, saltetoch kryddorna. 

Arbeta in rågsikten och det mesta av vetemjölet med maskin eller för hand tills degen släpper från bunken. 

Låt degen vila i 40 minuter. 
Tag upp degen på ett lättmjölat bord och arbeta in resten av vetemjölet. 

 Dela degen i 5 st lika stora delar. Platta ut dem till runda kakor ca 18-20 cm i diameter. 
Lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med gaffeln, låt sedan vila under duk i 30 minuter. 

Grädda kakorna i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15 minuter. 

I varmluftsugn på 175 grader i ca 18 minuter. Pensla kakorna med lite sirapsblandat vatten precis innan dom tas ur ugnen så får dom en blank yta.

Låt svalna på ett galler under en bakduk. Låt svalna innan du skär i bröden! Lägg i plastpåsar och frys in det du inte äter upp.. Hållbarhet i frysen ca 6 månader! 

Dela med dig av detta recepet så det inte dör ut!!

Philadelphiabomb!

Detta är nog världens enklaste och godaste förrätter. Philadelphiabomb till ca 6-8 pers 400 g philadelphia ost 1 st rödlök (fint hackad) röd eller svart kaviar (den svarta ger mera sälta) Jag använder den röda när vi äter med barnen annars gör jag den på den svarta kaviaren! 600 g färdig skalade räkor (ca 1200g färska)
1 st citron i skivor Rostade brödskivor så många man vill ha ;o) Skala räkorna och lägg dem i en egen skål. Fin hacka löken, häll sedan den i en bunke och tillsätt philadelphia osten blanda väl och försök att forma den redan nu till en rund boll! Låt stå i kylen ca 30 minuter. Lägg bollen på en tallrik.Täck bollen med kaviaren. Ställ kallt en stund. Rosta bröden dom måste svalna innan man kan bre på bomben!! Sedan skär man i bomben som man skär en tårtbit och lägger den på brödet bred ut slarvigt. Lägg på räkor och pressa lite citron över. Sedan är det bara att ta en tugga och njuta med ett gott vin eller cider till!!

fredag 12 mars 2010

Äkta vanlijsocker!!

För mig är det viktigt att använda äkta råvaror när jag bakar eller lagar mat. Jag köper inte halv eller helfabrikat om jag kan undvika det!
Men alla kanske inte vet hur lätt man gör eget vanlijsocker!?
Då ska jag visa er hur lätt det är, ni kommer aldrig att köpa vaniljsocker mera!!
1. Man kanske har kokat vaniljstången i mjölk eller tagit ur fröna, när man ska baka??
2. Har vaniljstången torkat pga den är gammal eller legat framme??
3. Har vaniljstången varit blöt så torka den först!
4. Är fröna urskrapade?? Kasta den inte!!
Så här gör jag:
Stor sats:
5vaniljstänger
1 kg socker
Liten sats:
2 -3 stänger
500 g socker
Tag fram en matberedare och häll i sockret skär vaniljstängerna i mindre bitar( Jag brukar dela den på 3- 4 bitar)
Kör i gång matberedaren och kör så länge att du ser att den knappt finns några bitar kvar av stängerna!
Sila nu sockret i en skål, kvar i silen finns bitar av vaniljstängerna.
Ta lite av sockret och kör nu småbitarna som är kvar igen.. Upprepa tills det inte finns något kvar att sila!
Sockret tar sig en gråaktig ton, inget att oroa sig för! Det är ju vaniljen som gör sockret lite gråare!!(det vita sockret blandar sig med det svarta från vaniljen lika med grått!!)
Nu häller du upp på burkar!! Klart att använda.. Håller upp till 1 år! Låt stå mörkt.
Tips: Perfekta julklappar eller gå bort present!
För vem vill inte ha hemmagjort vaniljsocker?? Förstå vilken succé du kommer att göra!!

Tävling!

Vem vill inte vinna den underbara form från RICE?!! Jag som älskar lila.. Håll tummarna att man har en liten chans!! Tävla du med!!! Klicka på länken här Nordljus

Morot och dinkelgröts bröd

Här kommer ett super gott bröd. Ska jäsas i 12 timmar i rumstempratur så man behöver inte plocka bort en massa saker ur kylen!! Hur jag kokar min dinkel gröt till brödet: Häll 8 dl vatten i en kastrull som kokas upp, häller sedan ner 3 dl dinkleflingor som kokas i ca 10 minuter saltar mot slutet. Låt svalna. Detta blir ca 7 dl gröt av dinkel. Kokar sedan en gröt till på havregryn 2 dl vatten och 1 dl havregryn. Då blir det totalt 1liter gröt!! 10 g jäst 5 dl kallt vatten 3 tsk havsalt 1 l gröt av dinkelflingor (se ovan) Eller använd bara havregryn eller rågflingor 2 st stora morötter fint rivna 2 dl grahamsmjöl 2 - 2½ l vetemjölspecial (Jag använder Saltåkvarns specialmjöl) Gör så här: Häll gröten i en stor bunke och låt den svalna helt!! Riv morötterna fint och häll i dom ovanpå gröten. Blanda jäst och vatten. Rör ner detta i den av svalnade gröten. Rör ner resten av ingredienserna Degen ska bli ganska kompakt!!! Plasta in bunken och låt stå i 12 timmar.Häll ut degen på mjölnat bord den är väldigt kladdig. Forma till limpor och lägg på plåtar och där ska den vila i 1 timme. Gräddas i mitten i ugnen på 200 grader i 20 minuter, sänk sedan till 175 grader i 15 minuter! Ta ur plåten och lägg bröden på galler låt dem svalna helt innan du skär i dem annars blir dom degiga! Alla i familjen älskar detta bröd!! Ett tips!!! Jag ställer den 2:a plåten i kylen när det första brödet gräddas!!

måndag 8 mars 2010

Brunkans ljusa!

Degen som har jäst i kylen över natten!
Den har ökat med det dubbla!
Bara dela degen i 2 st limpor...
Färdiga!!!
Se så vackra!!
Brunkans ljusa 2 bröd. Original recept av Heléne Johansson med Boken "Bröd från Brunkebergsbageri".
Ingredienser 500 g vatten
100 g vetesurdeg
150 g rågsurdeg
5 g jäst
800 g vetemjöl med hög proteinhalt
20 g honung
30 g havssalt
Gör så här:
Dag 1:
Blanda alla ingredienser utom saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet. Arbeta degen ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken 30 minuter.
Lägg degen i en oljad platslåda med lock. Vik försiktigt - utan att trycka - ena sidan av degen mitten, därefter den andra sidan för att slutligen vända på hela degen såatt undersidan hamnar uppåt (treslag på bagarspråk). Låt degen jäsa 30 minuter och gör sedan om vik- och vändningsproceduren. Ställ in degen i kylen och lät jäsa under natten.
Dag 2:
Sätt ugnen på 250 grader.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och skär den i två delar med vass kniv på längen. Lägg försiktigt upp de två degbitarna på plåt täckt med bakplåtspapper. De får plats bredvid varandra på samma plåt.
Ställ in bröden i ugnen, stäng ugnsluckan och sänk genast temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter. Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.
Låt bröden svalna på galler.

Grytbröd av Martin Johansson!

Fina bubblor blev det i brödet ... Gott och segt bröd!
Så här blev slutresultatet efter ett par timmars väntan!
Receptet kommer ifrån Martin Johanssons bok.
1 stort bröd
Morgon
100 g (1dl) vetesurdegsgrund
300 g (3dl) vatten
10 g (1/4 pkt) jäst
350 g (6dl) vetemjöl special
6 g salt (jag använder havsalt)
Blanda surdegsgrund, vatten och jäst i en bunke och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt mjöl och rör om med en träslev tills mjölet blandats sig med vätskan. Täck med plast och låt vila i ca 30 min. Tillsätt saltet och blanda med träslev någon minut. Låt degen vila ca 1 timme.
Spänn degen genom att vända den runt i bunken. ta tag i degens ytterkant och vik den mot mitten några ggr.
Det är inte så noga hur man gör bara att man känner att degen spänns. Fukta händerna så fastnar inte degen på händerna!
Upprepa ovanstående moment med 1 timmes mellanrum. Efter sista vikningen så låter du degen vila ca 30minuter.
Lägg en bakduk i ett durkslag som du pudrar med mjöl (jag använde rågmjöl).
Häll ut den lösa degen på ett mjölat bakbord och dra försiktigt i den tills den bildar en kvadrat.
Vik degen till ett paket och lägg den med skarven nedåt i bakduken! Låt den vila i ca 30 minuter
Värm ugnen till 250 grader med en gryta i på ett galler strax under mitten.
Ta ut den heta grytan och ställ den på ett underlag och häll försiktigt ur degen från durkslaget.
Skaka försiktigt på grytan så att degen ligger jämnt mot kanten i grytan. Sätt på locket och ställ in grytan i ugnen.
När det gått 15 minuter så tar du av locket och gräddar ca 25-30 minuter till. Tag ut grytan och vänd ur brödet låt det sedan svalna på ett galler!
Bara att äta och njuta av detta sega och goda bröd till en god soppa eller en god pasta rätt!!

fredag 5 mars 2010

Lite frånvaro!!

Har inte haft så mycket tid till att baka pga Minstingen har haft Krupp och sedan blev jag förkyld och har legat dålig.. Typiskt också när man håller på med inskolning till minstingen!! Men inget att göra bara att ta nya tag!!! Men i helgen kommer jag att baka vad...?? Vet inte än, men något gott blir det!! Så håll utkik!! ;O) Ha det så gott och jag hoppas att alla där ute får vara friska!

måndag 22 februari 2010

William tårtan!!

Jaa, det skulle ju vara hembakad tårta när sonen fyllde år nu i Söndags.. Oj, vad tiden går fort... 10 År redan!! Jaaha, han vill ju ha Williamtårta.. Ok, visst fixar mamma det?!! Mmm, det var ju en pärs! Ingen aning om hur man gör marsipan rosor!!!! Och chokladen som skulle vara på tårtan utanpå hur gör man med den?? Hjälp!! Men här kommer Millans Williamtårta!! OBS!!! Kom ihång att jag inte har gjort rosor m.m tidigare... Och jag har ju tyvärr inte några verktyg som man ska ha när man gör blommor, blad och boksäverna jag tog min kökskniv.. Den fick duga! Färdig... Pustrar ut!! Men så kom jag ju på att jag glömde ju oljan i den smälta chokladen så den inte skulle bli så hård!!! Men den sprack bara lite när man skar den, ska komma ihåg det till nästa gång!!
En ros klar!!
Locket på!!
Pärongrädden..
Vanlijkräm på första botten!

Olivbröd receptet!

Glömde bort att lägga in receptet på brödet.. Ber så mycket om ursäkt!! Kan bli så när man har sovit för lite.. Här kommer det: Mitt Olivbröd 4st Oliver är något av det godaste man kan ha i bröd. Testa detta och du kommer inte att bli besviken. 500 g vetesurdeg 700 g vassle/ vatten 20 g jäst 500 g vetemjöl/siktat dinkelmjöl 500 g durummjöl 150 g fint rågmjöl 100 g God olivolja 15 g havssalt 400 g Svarta oliver (Kalamata) Gör så här: 1. Blanda alla ingredienser utom saltet och oliverna. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Blanda i oliverna. Arbeta in dem så att de fördelas jämnt i degen. Låt degen vila i bunken i 30 minuter. 2. Forma degen till tre eller fyra runda bullar och låt dem vila i 10 minuter. 3. Platta till varje degbulle, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna bröd. Mjöla en bakduk och lägg på ett bröd med verket (skarven) nedåt. Vik upp en bit tyg som avskiljare och mjöla innan du lägger på nästa bröd osv. Låt bröden jäsa i 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten. 4. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen. 5. Stjälp upp bröden med verket uppåt på plåt täckt med bakplåtspapper. Ställ in plåten i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter. 6. Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. 7. Låt bröden svalna på galler. Originalrecept av Heléne Johansson känd med Boken "Bröd från Brunkebergs bageri" Receptet räcker till 3 eller 4 avlånga bröd. 400 g vatten 600 g vetesurdeg 15 g jäst 500 g vetemjöl med hög proteinhalt 400 g durummjöl 200 g fint rågmjöl 100 g olivolja 20 g havssalt 400 g svarta oliver av god kvalitet, urkärnade Gör så här: 1. Blanda alla ingredienser utom saltet och oliverna. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Blanda i oliverna. Arbeta in dem så att de fördelas jämnt i degen. Låt degen vila i bunken i 30 minuter. 2. Forma degen till tre eller fyra runda bullar och låt dem vila i 10 minuter. 3. Platta till varje degbulle, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna bröd. Mjöla en bakduk och lägg på ett bröd med verket (skarven) nedåt. Vik upp en bit tyg som avskiljare och mjöla innan du lägger på nästa bröd osv. Låt bröden jäsa i 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten. 4. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen. 5. Stjälp upp bröden med verket uppåt på plåt täckt med bakplåtspapper. Ställ in plåten i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter. 6. Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. 7. Låt bröden svalna på galler.

fredag 19 februari 2010

Olivbröd!

Det blir 4 st bröd totalt.
Låter dom ligga och jäsa i bakdukar.
Rullas till bullar och ska vila innan dom ska formges!
Degen färdig blandad!
Nu kommer det ett surdegsbröd.... Jag har inte bakat bröd på länge, men nu kommer ett gott bröd till helgen!!
Det är mycket sälta i den, så en god soppa eller en god maträtt till så är den super!

Alla hjärtans dags Semlor!!

Jag bjöd min familj på dessa goda Semlor på Alla hjärtans dag!! Total gjorde jag 7 st semlor.
Vi bjöd Hampus Farmor och Farfar på dessa goda semlor och jag tror dom tyckte om dom! Hampus och hans storebror hade ju Namnsdag den dagen. Båda har namnet Valentin!
Hampus och bröderna älskade semlorna i alla fall...

Fyllningen!

Här kommer min fyllning till 4 semlor. 50 g Mörk choklad 85% 100 g mandelmassa 3 tsk kallt kaffe urgröpta från 4 st bullar Grädden: 2,5 dl grädde 1 msk kakao 1 msk florsocker Orginalrecept av Mia Öhrn och boken heter "Semlor" till 12 st semlor Fyllning: 200g mandelmassa 75 g mörk choklad 1 dl starkt avsvalnat kaffe Chokladgrädde: 3½ dl grädde 2 msk kakao 2 msk florsocker Kakao till pudring

Fyllningen till chokladsemlorna

Rev mandelmassan ganska grovt och fin hackade chokladen. Och hällde ner kaffet. Rör om ordentligt. Ta det som blir över när du gröper ur bullarna och blanda ner det tillsammans med mandelmassa, chokladen, kaffet.
Gröpte ur bullarna och fyllde dem sedan med fyllningen.
Blandas väl!
Fyll så mycket du vill ha i bullarna, jag vill att det ska smaka mycket!
Spritsa ut grädden och lägg på locket och strö över lite florsocker som garnering.. Klart!!!
Bara att äta och njuta!!
Fick topp betyg av familjen speciellt av Hampus han åt upp hela semlan...

Choklad semlor!!

Jag har drömt om att göra choklad semlor men hur ska dom smaka då?? Tänkte på Choklad och kaffe som är sååå gott!! Nja, tänkte att jag gör mitt semelrecept och så har jag i kakaon i steg 2. Japp, så får det blir... Min familj är ju min testpatrull!! *LER* Speciellt lille grabben är ju kräsen när det gäller mat och bröd! Om dom inte tycker om jaa då tycker ingen om! Fyllningen visste jag inte hur ska vi göra med den?? Mandelmassa jaha, men sen då.. choklad.. mer visste jag inte.. Så köpte jag en bok om Semlor som Mia Öhrn har skrivit.. Och där i fanns min fyllning som jag letat efter...

lördag 13 februari 2010

Alla hjärtans dag cupcakes!

Hampus fick en egen Cupcake. Det var en chokladcupcake med mascarponegrädde!
Det var en kille som njöt mest... Gottegrisen...

Alla hjärtans dag cupcakes!

Då har vi gjort Alla hjärtans dag Cupcakes!
Det var hallonmuffins med mascarponegrädde. Strössel i lila/rosa på toppen.
Är ju inte så duktig än detta, är ju bara min 2:a cupcake jag provar på..

fredag 12 februari 2010

Päronmousse till 6 st muffins!

230g päron (i halvor) 1½ dl grädde 1 msk socker 3 st gelantinblad 1 tsk Päronessens 2 droppar Grön karamellfärg Päronmousset gjorde jag på konserverade päron som jag finhackade. Lägg gelantinbladen i kallt vatten i 5 min. Ta ur bladen och lägg detta i en kastrull, ta en 1/3 av päronhacket och lägg i samma kastrull som du sedan sätter i ett vattenbad. Smält gelantinet med päronhacket. tillsätt päronessensen i det kalla päronhacket, rör om så det blandas. Häll sedan ner det smälta gelantinet i päronhacket och blanda ordentligt. Vispa grädden och sockret. Droppa karamellfärgen i grädden och rör om. Häll sedan ner päronhacket i grädden och rör om. Låt stå i kylen en stund! Spritsamuffinsarna och ät och njut!! Denna mousse kan med fördel även fyllas i muffinsarna. du kan även använda den som fyllning i tårtor! Du kan ju helt enkelt dubbla receptet utan problem om du ska använda den till fyllning eller ha till flera muffins! Vid dubbling lägg till ett extra gelantinblad annars är risken stor att det blir för löst!! Jag gjorde bara till 6 st för att prova om det gick som jag hade tänkt mig att det skulle vara, ville då inte göra för stor sats i fall jag misslyckades!! Men det blir ju Succé!! I alla fall från mina barn och sambo! Lycka till!!

Chokladmuffins 6st eller 12- 15st

Här kommer Millas chokladmuffins! Man kan göra dom mindre eller ha riktigt sorta muffinsar det väljer man ju helt själv! 4 dl vetmjöl 1 tsk bakpuvler 1 tsk bikarbonat ½ tsk salt 2 dl kakao 125 g rumspeturerat smör 2 dl socker 2 ägg 2 dl creme fraiche/gräddfil 2 tsk vaniljsocker Sätt på ugnen 175 grader. Blanda alla torra ingredienser. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt seedan ett ägg i taget. Häll i cremefraichen. Sikta i den torra blandingen. Rör om ordentligt (ej elvisp). Häll upp i muffinsformar som du ställt i en muffins form. Och grädda dem i ca 25 min för dom små, ca 10 min längre för dom större. Kolla med en provsicka!!

torsdag 11 februari 2010

Mina första Cupcakes!

Och då kommer mitt 1:a försök!!! Ni kan ju blunda också!! Choklad muffins med päronmousse. Det blev 15 st muffinsar. Super goda!!
Här har jag spritsar för 2:a gången så ni behöver ju inte titta så noga! *Skrattar*
Gjorde en med fyllning på order av mina barn, och då gjorde jag en..
Så blev den, barnen tyckte dom var super goda... Men den är nog bäst som fyllning i en tårta den är ju på grädde. Men man måste ju prova sig fram..
Välkomna med kritik tack!! ;O)

Tävling!

Vem vill inte vinna dessa underbarat vackra bull, muffins eller tryffen formar från Kalasform??? Jag är helt såld.. Vill ha!!! För att komma till Tävlingen klicka här "tulipansbakverk" så länkas ni dit!!
Gå in och kika runt dom har samma olika färger och formar inte bara till bullar... och välj din favorit och håll tummarna att du vinner!
Klick på "Kalasform" så kommer du direkt till derashemsida!!

Tagit vatten över huvudet!

MMMmmm, det har jag nog gjort! Frågade som jag brukar göra när mina barn fyller år vad dom vill att Mamma ska baka.. Sonen vill ha Cupcakes!!!!!!!! Jaa, visst har jag bakat muffins.. Men inte Cupcakes.. Så nu går huvudet på högvarv.. Vilken smak och vilken form , vilken frosting m.m. Det är det som just nu kretsar min lilla hjärna.. Ja, mamma får göra som hon brukar.. Hitta på något recept själv. Små funderingar har jag ju lite idéer också. Tycker ju inte om sött så SP(sugerpaste) blir det inte, det får bli något annat. Har ju inte heller alla verktyg som man måste ha när man ska göra Cupcakes.. Jag återkommer med detta och då i bild samt form...

onsdag 10 februari 2010

Annolunda brödbak!!!

Här kommer ett jätteroligt bröd som man kan med fördel ge allt ansvar till dom yngre i familjen!!
Bröd som bakas med pepparkaksformar eller vilja formar nu väljer själv!!
12 g jäst
630 g vatten (30 grader)
10 g havssalt
26g olivolja
300 g dinkelsikt mjöl
320 g fullkornsdinkel mjöl
Sätt på ugnen 200 grader.
Lägg ner jästen i bunken och lös jästen med lite vatten, häll i resten av vattnet. Tillsätt salt och olivolja och rör om.
Tillsätt mjölet och arbeta ihop den till den är smidig (den ska vara lite kletig).
Den behöver inte jäsa, utan när du har arbetat ihop den så häll ut degen på ett mjölat bord och kavla den ca ½ cm tjock.
Låt sedan barnen ta ut egna bröd med måtten dom valt. Detta tar förmodligen så långt tid som degen behöver jäsa klart!! Annars behöver bröden jästa ca 30 minuter under bakduk innan dom gräddas.
Jag har inte upplevt någon gång att vi måste jäsa degen...
Om det blir deg kvar så gör baguetter till dom vuxna. Dom gräddas i ca 15 - 20 minuter.
Grädda nu bröden i ca 10 minuter och låt svala under bakduk.
Gör dessa bröd till buffén eller till soppan till kvällen!!