Jag är en helt vanlig tjej som har fullkomligt fastnat i surdegsträsket!!! Älskar att baka, det är min terapi. Utan baket är jag nog en riktig surdeg.. Jag lever ihop med min underbara sambo och min underbara son som jag älskar villkorslöst!! Utan min familj är jag ingenting.
måndag 22 februari 2010
Olivbröd receptet!
Glömde bort att lägga in receptet på brödet.. Ber så mycket om ursäkt!! Kan bli så när man har sovit för lite..
Här kommer det:
Mitt Olivbröd 4st
Oliver är något av det godaste man kan ha i bröd. Testa detta och du kommer inte att bli besviken.
500 g vetesurdeg
700 g vassle/ vatten
20 g jäst
500 g vetemjöl/siktat dinkelmjöl
500 g durummjöl
150 g fint rågmjöl
100 g God olivolja
15 g havssalt
400 g Svarta oliver (Kalamata)
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser utom saltet och oliverna. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Blanda i oliverna. Arbeta in dem så att de fördelas jämnt i degen. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
2. Forma degen till tre eller fyra runda bullar och låt dem vila i 10 minuter.
3. Platta till varje degbulle, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna bröd. Mjöla en bakduk och lägg på ett bröd med verket (skarven) nedåt. Vik upp en bit tyg som avskiljare och mjöla innan du lägger på nästa bröd osv. Låt bröden jäsa i 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.
4. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen.
5. Stjälp upp bröden med verket uppåt på plåt täckt med bakplåtspapper. Ställ in plåten i ugnen
och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter.
6. Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.
7. Låt bröden svalna på galler.
Originalrecept av Heléne Johansson känd med Boken "Bröd från Brunkebergs bageri"
Receptet räcker till 3 eller 4 avlånga bröd.
400 g vatten
600 g vetesurdeg
15 g jäst
500 g vetemjöl med hög proteinhalt
400 g durummjöl
200 g fint rågmjöl
100 g olivolja
20 g havssalt
400 g svarta oliver av god kvalitet, urkärnade
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser utom saltet och oliverna. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Blanda i oliverna. Arbeta in dem så att de fördelas jämnt i degen. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
2. Forma degen till tre eller fyra runda bullar och låt dem vila i 10 minuter.
3. Platta till varje degbulle, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna bröd. Mjöla en bakduk och lägg på ett bröd med verket (skarven) nedåt. Vik upp en bit tyg som avskiljare och mjöla innan du lägger på nästa bröd osv. Låt bröden jäsa i 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.
4. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen.
5. Stjälp upp bröden med verket uppåt på plåt täckt med bakplåtspapper. Ställ in plåten i ugnen
och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter.
6. Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.
7. Låt bröden svalna på galler.
Etiketter:
Surdegsbröds Recept
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar