torsdag 17 juni 2010

Focaccia med tomater och oliver!

Här kommer ett till recept på Focaccia fast nu med färska körsbärstomater och rödlök med svarta oliver som garnering! Uttagna från ugnen, ska bara svalna lite sedan skär jag upp dom i trekanter som en pizza!
Tomater & svarta oliver på denna..
Färdig jästa, nu ska dom in i ugnen!
Svarta oliver med rödlök.
Super lätta att baka och jättegoda bröd till soppa eller buffén, vi brukar göra denna till grillat!
Fylld Focaccia 6 st
50 g jäst
6 dl ljummet vatten
1 dl olivolja
5 msk flytande honung
2 msk flingsalt
4 dl durumvetemjöl
ca 1 l vetemjöl
Garnering:
Röda eller gula körsbärstomater
Fin strimlad rödlök
Grekisk salladskrydda
Olivolja
Flingsalt
Svarta oliver
Du väljer själv vilken kombination du vill ha på din focaccia! Låt fantasin flöda...
Gör så här:
Smula jästen i en bunke, vispa ut den med vatten, olivoljan, honungen och flingsaltet.
tillsätt durumvetemjölet och sedan vetemjölet i omgångar. Bearbeta degen väl i minst 5 minuter på låg hastighet. Låt degen jäsa i 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Häll upp degen på bordet och dela den i 6 st delar. Platta ut den som en pizza ca 1½ cm tjock rund platta. Olja in ett bakplåtspapper och lägg degen ovanpå, låt degen jäsa i 30 minuter!
Sätt fingrarna i degen och gör små gropar där du lägger tomater och oliver och rödlöken i, krydda med den grekiska salladskryddan och häll på lite olivolja och strö på flingsalt.
sedan i ugnen i mitten på 225 grader i ca 10 - 15 minuter.
Låt svalan lite innan du skär upp brödet!
Brödet ska ätas färsk, man kan värma det i micron dagen efter eller lägga det på grillen!

tisdag 15 juni 2010

En webb butik du inte får missa!!!

Du har väl kollat in FikaMeras webb butik?? Följ med in och se alla vackra skålar i kermaik från IB Laursen eller dom vackra förkläderna från Rice? Jag har dom här bakskålarna från IB Laursen och dom är suveräna att baka i!! Jag kör med elvispen nästan varje dag i dem och inte en repa blir det, lika fina fortfarande!! Varför inte en glasburk från IB Laursen att förvara din müsli i?? Receptet hittar du ju hos mig så nu finns det inga undanflykter kvar!! ;O) Det finns en uppsjö av olika sorters strössel till vardags och mera festliga tillfällen som Dop , bröllop, kalas m.m Eller super häftiga muggar till picnicken i sommar!! Barnens älsklingsfärger.. Kommer från Rice! Kika in hos FikaMera du kommer inte att bli besviken hon har allt och lite till!! Hon har suverän service och tok snabb leverans!!

Hemmagjord Rabarber Saft

Finns det något godare än egen Rabarbersaft?? Svalkande en varm sommardag. Det är sommarens höjdpunkt att ta en glas rabarbersaft och sitta och slappa i trädgården en liten stund! Och komma ihåg sina sommarlov man hade som liten! Här kokar rabarberna.. Sedan ska den silas. Man tillsätter socker och citronsaft.
Så får den kokas upp igen och skummas och sedan....
Ska den svalan och hällas upp på välrengjorda glasflaskor, och avnjutas! RabarberSaft ger ca 3½ liter saft
1,2 kilo rabarber
2 L vatten
6 dl strösocker
1½ citron(saften)
Så här gjorde jag min saft!
Plockade rabarber och sköljde av dem skala den inte!!
Skicade upp dem i ca 1½cm stora bitar, kokas med vattnet i ca 15 minuter, rör inte i kastrullen för så blir saften grumlig!! Sila saften, och koka upp saften med socker och citronsaften, låt svalan och häll upp på steriliserade glasflaskor!
OBS!! Det är inte något konsenveringemedel i saften, så om man vill så kan man tillsätta natriumbensoat eller så går den att frysas i petflaskor!

Hemlagad Müsli

Finns det något godare än egenhändigt hemlagad Müsli?? Nää, jag tror inte det!! En perfekt present att ge bort är det också!
Denna älskar alla i familjen och så här kommer mitt recept!
Millas supernyttiga frukostmüsli:
3 dl havregryn, gärna med fibrer
1 dl dinkelflingor
1 dl bovetegryn
2 dl hela linfrön
2 dl pumpakärnor
2 dl solroskärnor
100 g valnötter
150 g skalade hasselnötter( rostas i en stekpanna tills skalet börjar spricka, gnuggas sedan i en kökshanduk tills skalet är borta)
½ dl linfröolja
½ dl vatten
½ dl flytande honung
Sätt på ugnen på 175 grader. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt.
Blanda alla torra ingredienser och strö ut det på bakplåtspappret. Blanda linfröoljan med vattnet och honungen.
Droppa det över fröna och grynen och blanda runt och droppa igen lite mera olja och blanda runt så det kommer på alla gryn och frön.
Bred sedan ut blandingen så den täcker bakplåtspappret och rosta i mitten i ca 25 - 30 minuter. Rör om blandningen då och då så det inte bränns utan får en fin gyllenfärgad ton. Låt müslin svalna helt på plåten.
Förvaras i en tät sluten glasburk!!
Ät och njut med en god fil eller yougurt!
Min vackra rosa müsli skål kommer ifrån FikaMera som jag fick av mina barn på Morsdag!!

Tävling!

Jag tävlar hos BakeCake om att vinna formar från det fantastiska företaget KalasForm!!!!
Missa inte detta!! Var med du också!!

Hampus stora dag!

Hampus fick en Traktor!!
Åhh, så glad jag blev!!
Hampus älsklings bakelser Kalasforms egna Mazariner!!!! Dom finns i boken Kalasgoda muffins och andra bullar!! Formarna och strösslet är från Strössel & annat som jag vann!
Och en bok om stora makiner av sin storebror!! Den blev en favorit!!
En enkel rulltårta som Hampus älskar med Rabarberkompott och grädde, och sedan garnerade jag stubben med grädde och färska jordgubbar.. Men Hampus tycker inte om jordgubbar han Älskar RABARBER!!!! Sedan fick han en massa annat med kameran glömdes bort!

Tävling!

DETTA vill du bara inte missa!! Var med och tävla du med hos Tulipans Bakverk och vinna dessa underbarat läckra formar ifrån Siluett!!! Jag ska vara med och tävla min svärmor har fyllt 65 år och ska ha en fest i Juli dom skulle vara perfekta till festen!!! Gör som jag var med du också!

tisdag 8 juni 2010

Hampus kalas!!

Vi firade Hampus dag lite tidigare för släkten i söndags 6/6. Vi (familjen) firar Hampus i morgon på hans dag 9/6!! Så här kommer lite bilder på hans bakverk! Uppdukat bord! Rabarberkaka med kolaglasy & Koggetjes Vitsippor, mördegskakor med kardemumma & chokladsnitt Kakmonster muffins Och så kommer hans traktor tårta!! Ljusabottnar med fäska jordgubbar med grädde & mascarpone. Garnerad med färska jordgubbar och spritsade kanter.. Dock så blev grädden lite för lös, men övning ger färdighet!! ;O) Hampus blev nöjd så då är jag nöjd. Han skrek TRAKOR!!! när han såg tårtan.. Och har pratar om den på dagis... Så då har jag lyckats i en liten skala. Mera kommer för på Onsdag så blir han ju 2 år gammal!! GRATIS min lilla PRINS!!!

måndag 7 juni 2010

JAG VANN!!!!

Helt otroligt jag vann!! Det är första gången jag har vunnit en sak! Jag är en av 3 lyckliga vinnare hos Tulipans bakverk!!! Kolla in det fantastiksa priset jag vann!! Strössel, vita hjärtan, choklad chips, muffinsform!! En massa fint till att garnera tårtor eller cupcakes med!!

onsdag 2 juni 2010

Tävling!

Jag tävlar om en kylväska från Siluett of Sweden hos Bagerskan. Var med och tävla här du också!

tisdag 1 juni 2010

Morsdag present!

Detta fick jag av mina barn!! Vilka små änlgar! Leilas nya bok One more slice som dom köpt på Coop.
Müsliskål i rosa från LB Laursen & 3x bakskålar i rosa från LB Laursen. Dom rosa bakskålarna är beställda från FikaMera även müsliskålen är från FikaMera.
Tyvärr var den minsta skålen trasig så den finns inte med på bild. Men jag ska få en ny någon gång i juni och då är skål trion komplett!!
Visst är dom vackra??! Älskar att mitt kök blir mera färgrikt!
Tusen tack mina barn och sambo!! Vad skulle jag göra utan ER???

Tävling!

Jag tävlar om formar hos Bakfnatt i samarbete med Siluett!Ta chansen du också - tävlingen pågår till och med den 11 juni!
Detta vill du inte missa!!!!

fredag 28 maj 2010

Rösta på min Cupcake!!!

Jag är med och Tävlar hos maddesmumms!! Rösta på min Cupcake!!
Tävlar på HAWAII-LAUA PARTY!!
En choklad dröm med regnbågsfärgad smörkräm och violer som en kjol..
Cupcaken ovanifrån!!
Och den var supergod!!!

Bröd till lilla Mamma.

Min mamma kom på besök igår och sov över, jag bjöd henne på mina köttfärsspett med olika såser till.. Och så bakade jag ett bröd som går tok fort att göra och blir så gott, och är ännu godare att rosta!! Brödet passar till grillat, buffé, ja till det mesta!! Här kommer receptet: 50 g jäst 1 msk salt 3 tsk honung 5 dl (30 gradigt vatten ) 3 msk olivolja ca 10 -12 dl mjöl (jag tar 5 dl siktat dinkel och resten vetemjöl) Fyllning: 8 msk Ajvar Relish( styrkan kan du avgöra själv genom att köpa olika styrkor på Ajavern) 1 msk rosmarin 1 msk flingsalt 1½ dl svarta oliver Gör så här: Smula ner jästen i en bunke. Häll På vatten och rör tills jästen löst sig! Blanda i honungen och saltet det vattnet och blanda. Häll sedan i olivoljan och blanda. Tillsätt mjölet i omgångar och blanda. Om degen inte har fått en bra konsistens tillsätt mer mjöl tills degen inte klibbar och den släpper från kanten. När degen fått en lagom konsistens är det dags att knåda degen. Kavla sedan ut degen så den blir ca 0,5 cm tjock. (Precis som när du bakar bullar!!)Smeta ut ett jämt lager med Ajvar Relish på hela degen. Strö på rosmarin och flingsalt. Hacka de svarta oliverna och strö ut över degen. Rulla sedan ihop degen, var noga så det blir en tät rulle. Vrid och fläta sedan brödet, det gör att det håller ihop bättre och inte flyter ut. Sedan skall brödet jäsa i ca 30, degen skall bli dubbelt så stor. Grädda sedan i 225 grader i 25-30min. Låt svalan på galler!! Ät och njut.. Dagen efter till frukost ta och rosta brödet du kommer att bli väldigt omtyckt!! Detär nästa godare att rosta!

Tävling

Jag är med och tävlar om fina tårtgrejor hos Kakprat... Allt detta kan bli ditt eller mitt!! ;O) Gå med och tälva du med!! p.s gå in och kika på hennes webbshop.. Tårtkonst där finns en massa man vill ha!!d.s

torsdag 27 maj 2010

Mjölkchokladkaka med nougat och makadamianötter!

Mjölkchokladkaka med nougat och makadamianötter ca 12 bitar Tårtfatet har en spricka i sig men hoppas att det inte förstör bilden av den underbara kakan?! Har inte något annat tårtfat...

Kakan uppskuren och lagd på ett fat, bara att börja äta den.
Från Boken "Kladdiga kakor" av Claes Karlsson.
Ingredienser:
200 g smör
250 g finhackad mjölkchoklad
1 dl socker1
½ dl råsocker
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 ½ dl vetemjöl
100 g nougat
50 g finhackade rostade makadamianötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.Lägg ett bakplåtspapper över en springformsbotten, ca 24 cm i diameter, och fäst ringen över.
Smält smöret i en kastrull på låg värme. När smöret smält lägger du i chokladen och rör om tills den smält. Tillsätt socker, råsocker och ägg under omrörning.
Häll eller sikta i vaniljsocker och mjöl. Rör om.Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Låt svalna.
Smält nougaten försiktigt på låg värme i vattenbad eller mikro. Bred ut nougaten över kakan och strö över makadamianötterna.
Ack så god, men det räker med en bit!!!
Makadamianötterna kommer från Exotic Snacks!!

onsdag 26 maj 2010

Mellanmåls Muffins

I går när mellan pojken kom hem så var han så hungrig, och kvällsmaten skulle ju inte serveras på ett par timmar.. Ingen frukt hemma, det brukar aldrig inträffa men just idag så fanns det ingenting hemma!!! Satte i 12 st muffinsformarna i en muffinsplåt. Synd att ni inte kan känna doften som sprider sig i mitt kök!! Helt underbart.. Luktar makalöst gott!! Bilden blev väldigt mörk, men ni ser på bilden under vilka underbara muffinsar det blev... Smakade gudomligt och nyttiga dessutom!! ;O) Muffinsformarna kommer i från KalasForm och heter muffinsform lagom "vallmo" & muffinsform lagom "carmen röd"
Här kommer receptet:
6 st stora eller 12 st små
3½ dl siktat dinkelmjöl
5 msk havrekli
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
3 msk flytande margarin alt smält "kallt" smör
rivet skal av en apelsin eller lime
150 g torkade hackade frukter (jag tog 100 g ekologiska katrinplommon & 50 g aprikoser)
1 stor mosad banan
2 äggvitor alt 1 st ägg
1½ dl mjöl
1 dl flytande honung
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl, havrekli, salt och bakpulver i en skål. Tillsätt margarinet och blanda väl!!
Riv skalet på apelsinen eller limen och se till att inte få med det vita då blir det beskt i muffinsarna och hacka katrinplommonen och aprikoserna.
Rör i det rivna skalet från apelsinen eller limen, och hacket från de torkade frukterna och den mosade bananen.
Vispa ihop äggvitorna med mjölken och tillsätt honungen.. Blanda väl och fördela i muffinsformarna. Gräddas i mitten av ungen i ca 25 minuter för dom stora och ca 18 minuter för dom små!
Låt kallna på galler. Ät och njut av dessa underbara mellanmåls muffins.. Dom går att frysa!
Tips!!
Mjölet kan du byta ut mot vanligt vetemjöl. Och du behöver inte använda ekologiska produkter!
Äggvitorna kan du byta ut mot 1 st ägg.

Man lär sig av sina misstag!!!

Jaa, vad säger man.. Inte mycket just nu! Jo, nu är set så att min minsta pojk fyller år den 9 Juni. Han blir 2 år. ;O) Och jag som hans mamma vill ju då att han ska få ett fint kalas, med tårta och kakor och bullar... Så då tänkte jag igår kväll att jaa man kanske ska ta och baka lite till kalaset och provsmaka så det fungerar?! Jaha, det skulle man ju inte ha gjort! Allt blev bara pannkaka.. Hampus ramlade och slog sig i köket när vi skulle baka, han älskar ju att få vara med att baka. Han blev lite väl ivrig när jag plockade fram och började hälla i dom torra ingredienserna! Men det var lite sent för honom så han var lite för trött och jag min dummer hade ju skickat karln till affären för att köpa mera socker, mjöl... jaa allt som saknas när man ska baka.. Hade lite kvar i skåpet av sockret och mjölet så det skulle räcka till muffinsarna. Men när jag hade hällt i alla torra ingredienser så ramlar Hampus och blev så ledsen, så jag satt med honom en liten stund och tröstade han.. Och sedan började vi baka muffinsaran! Men vad jag hade glömt var att jag redan haft i bakpulver!!!! Så det blev dubbelt av bakpulvet!! Och det jäste och jäste hela ugnen full i muffins!!!!! ;O/ Jaa, ,så kan det gå ibland!!! Så nu är alla mina super fina muffinsformar lagom slut... Så då får det bli vita tråkiga formar istället!! Nu sk jag ut leta efter muffinsformar för grabben ska ju ha sitt kalas och då måste ju formarna vara snygga och hållbara!!! Alla gör vi misstag stora som små!

måndag 24 maj 2010

Lite nytt till köket!

Jag har unnat mig att köpa Jättefina och praktiska tvättbara disktrasor i 2-pack från Iris Hantverk. Valde ljusrosa och turkos. Och så passade jag på att köpa mig nya Kökshanddukar med våffelstruktur från Himla. Säljs i 2-pack för endast 59:- med 2 handdukar i samma färg jag valde färgen flamingo och dom andra fick bli i färgen bone.. Visst är dom snygga. Jag köpte dessa från en butik på nätet som heter InneoLinne. Dom har massa snyggt till hemmet!! Smabon tror att jag har fått fnatt!! Har blivit hel tokig i färgen Rosa?? Vet inte varför men jag tycker den är så fin.. Har börjar från gå min svarta färg som jag har haft i min liv sedan jag var liten, nu är det pastell som gäller?!! Kanske har man gått och fått en 40-års kris?? Eller vad tror ni?? *skrattar* Nää, jag har nog bara vuxit upp!!!! ;O)

Energibröd med frukt och nötter!

Detta bröd måste ni bara prova jag brukar göra detta till Jul och slå in i handukar och ge bort!! Det är mycket uppskattat, men nu så känner jag att det är dags att dela med sig av receptet så alla får prova !
Man tillsätter goda russin... Gärna ekologiska/biodynamiskt odlade.
Lite blåbärsmix, krossade linfrön, sötmandel, hasselnötter.
Fikon, aprikoser.. Gärna ekologiska/biodynamiskt odlade.
Rör ihop allt i min keramikskål som min sambo har köpt till mig när jag fyllde år för 3 år sedan den kommer Gerbera. Och fördelar sedan smeten i valfria formar. Nu har min limegröna gratängform från Gerbera. Du kan använda vanliga brödformar/sockerkaksformar på 1½l.
Här använder jag en annan degskål den minsta också den från Gerbera.. Går super bra det med!!
Sedan smörjer jag formarna med olja och strör pumpafrön, solrosfrön, phyllisfrön i formarna och ovanpå smeten.
Se ovan.... Så vackra dom ser ut med alla frön på sig..
Färdig gräddade....
Urtagen från formen så ni får se så fina dom blev..
Visst blev dom fina?? Dom smakar gudomligt gott...
Här kommer receptet:
7 dl vetemjöl (5 dl vetemjöl & 2 dl siktat dinkelmjöl går också bra)
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
2 tsk havsalt
2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
1l naturell yogurt
½ dl krossade linfrön
1½ dl blåbärsmix
½ dl russin
1 dl hela hasselnötter
1 dl hela sötmandlar
2 dl torkade strimlade aprikoser
1 dl torkade strimlade fikon
smör till formarna
1 dl solrosfrön och 1 dl pumpafrön, ½ dl phyllisfrön.
Gör så här:
Sätt på ugnen på 200 grader. Smörj formarna. Använder du keramik formar så olja dom istället. "Bröa" in dom med pumpa, solros och phyllisfröna.
Blanda alla mjölsorter, salt och bikarbonaten i en bunke. Tillsätt yogurten och sirapen, russin, nötterna och aprikoserna och fikonen.
Blanda allt ordentligt. Dela upp smeten lika i båda formarna, platta till toppen något. Strö nu på fröna.
Grädda i nedredelen av ugnen i ca 60 minuter, sänk sedan temperaturen till 175 grader och grädda ytterligare 30 minuter. Stjälp upp bröden på galler och låt dem svalna.
Ät brödet med en god stark ost eller en god mögelost och ett gott glas rött....
Om det är möjligt så använd gärna ekologiskt/biodynamiskt odlat mjöl & yogurt smaken är mycket godare med ekologiska varor.