onsdag 10 november 2010

Skållad råg!

Provade ju Rågrussin förra veckan nu har jag provat Skållad råg, båda är oslagbart goda!! Han kan han Martin Johansson i sin nya bok. Enklare bröd!!! Nu har den jäst klart.. Stjälpt upp den på en bakhandduk i linne. Mjölat med både råg och vetemjöl..
Dragit ut den lite försiktigt och sedan för att vika ihop den!
Så nu är limpan klar! Men gör inte som jag dra inte ut den utan låt den vara lite mera som en rund bulle!!!
Låt den jäsa liggandes i handduken och lösa lite på handduken så den kan jäsa fritt!
Och nu in i ugnen... Glömde att jag skulle baka matbröd, så min baksten fick inte vara med , men det lösta jag genom att vända upp och ner på den vanliga platta plåten och låta den blir varm i ugnen innan jag lade brödet ovanpå plåten.. Gick nästan lika bra!!
Jag hade baka muffins innan med barnen och man ska ju inte lägga in bakstenen i varm ugn utan den ska med från början så den inte spricker!
Men det löste ju sig i alla fall!
Titta så fint det blev!! Nu ska det svalna innan vi skär upp det!
Uppskuret och smöret smälter.... Mmmm, det var en god limpa det!! Den tog slut i ett nafts! Här kommer receptet:
På kvällen
1½ dl/150g kokhett vatten
1 dl/60g rågmjöl
Gör skållningen. Häll det heta vattnet över mjölet och rör tills det blandats ordentligt. Täck med ett lock och låt det stå i rumstemperatur i 8-10 timmar.
På morgonen
skållningen från gårdagen
2 tsk/10g jäst
2 dl/200g kallt vatten
5 dl /300g vetemjöl special
1-1½ tsk/6-9g salt
Blanda degen.Blanda jäst och vatten med skållningen tillsätt därefter mjöl och salt. Rör kort tills allt blandats ordentligt. Låt degen vila i 30 minuter.
Vila och vika. Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen.Dra ut degen en aning och vik den in mot mitten. ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Fortsätt tills du kommit varvet runt. Det här momentet gör du totalt 3 gånger med 30 minuters mellanrum. När du sträckt degen för tredje och sista gången låter du den jäsa ungefär 1 timme.
Baka ut brödet. Mjöla en handuk rikligt med blandat råg och vetemjöl och skrapa ut degen på handuken. Drag ut degen till en kvadrat och vik den sedan in degens kanter mot mitten. Vänd degen så skarven hamnar nedåt. Vik ihop handduken till ett löst paket och låt jäsa ungefär 1 timme.
Sätt på ugnen på 250 grader i god tid innan degen jäst färdigt. Låt en plåt stå mitten av ugnen och en oöm plåt på nedre hyllan.
Baka av brödet. Vänd över degen på en bit bakplåtspapper så att skarven hamnar uppåt. Låt papperet med brödet glida in i ugnen på den heta plåten eller bakstenen, via en skärbräda eller brödspade eller bricka.Lägg några isbitar på den nedre plåten.
Efter 15 minuter så öppnar du luckan och vädrar lite. Fortsätt att vädra ungefär vart femte minut tills brödet har stått inne ungefär 30-35 minuter men håll koll på det och sänk temperaturen om det börjar få lite väl mycket färg.
Ta ut brödet och låt svalna på ett galler!!
En av familjens favorit bröd numera!!!

måndag 8 november 2010

Bli Tespilot för nya smakerna från Arla!

Hej!! Kolla in detta!! Läs igenom och delta du med!! Missa inte denna chans... Smaksatt vispgrädde senaste nytt från Arla En svensk klassiker i ny tappning. Nu finns smaksatt vispgrädde i butikernas mejerikylar. Lättvispad, krämig, i smakerna choklad och jordgubb. Smaksatt vispgrädde fungerar på samma sätt som vanlig vispgrädde och är ett utmärkt alternativ till glass, vaniljsås eller sylt. Den fungerar dessutom bra som bas i exempelvis parfait och mousse eller att avnjutas precis som den är. Smaksatt vispgrädde är vanlig vispgrädde med två karaktäristiska smakvarianter. I chokladgrädden ingår 70 procentig choklad och i jordgubbsgrädden en annan klassisk smakbärare: jordgubbssylt. Chokladgrädden är helt slät medan jordgubbsgrädden innehåller små bitar av bär. Den smaksatta vispgrädden har en fetthalt på 27 procent och vispas lätt till önskad konsistens. Den är dessutom lika hållbar i uppvispad form som vanlig vispgrädde.

På uppdrag av Arla har stjärnkonditorn Conrad Tyrsén tagit fram recept baserade på den smaksatta vispgrädden. Han har dessutom definierat olika ”smakkompisar” – speciella kombinationer som är extra lyckade tillsammans med choklad- respektive jordgubbsgrädde.

– Smaksatt vispgrädde är ett nytt och spännande tillskott i mejerikylen. Produkterna passar lika bra att användas i tårtor som ett vispat tillbehör till smulpajen eller våfflan.

Jag prövade mig fram med båda varianterna och tyckte de här kombinationerna var bäst, säger Conrad Tyrsén, Årets Konditor 2009.

Conrad Tyrséns smakkompisar prova jordgubbsgrädden tillsammans med smaker som rabarber, lime, balsamico, pistage, svarta vinbär, krusbär, vit choklad, mynta, stjärnanis eller lakrits.

Chokladgrädden passar extra bra tillsammans med kaffe, kardemumma, körsbär, hallon, nötter, mandel, röda vinbär, salt och rom.

Arla Köket smaksatt vispgrädde finns i butik från och med nu och har ett cirkapris på 16 kronor. Produkterna kommer säljas i återförslutbar förpackning (2,5 dl) med skruvkork. Smaksatt vispgrädde är hållbar i 28 dagar i oöppnad förpackning och 4-5 dagar i öppnad.

Låter inte detta helt underbart gott??? Jag måste prova detta!! Tänk vilka underbara och vackra och inte minst goda Cupcakes man kan göra och garnera med grädden!!!

Mmmmmm, det är så det vattnas i munnen på mig!

Vill du vara med??? Delta HÄR.

Jag har fått ett Award!

Jag har fått ett Award av Stina som har den fantastiska bloggen Tulipans Bakverk!
Tack gumman för denna utmärkelse, man blir så otroligt glad när man får en Award. Det är en bekräftelse på att min blogg är OK!! Tusen tack Stina!!
Reglerna för utmärkelsen är:
1. Tacka den personen du fick den av
2. Kopiera utmärkelsen till din blogg
3. Dela tre saker du gillar med dina läsare
4. Skicka utmärkelsen till fem bloggare som du tycker förtjänar denna utmärkelse.
Tre saker som jag gillar:
1. Baka
2. Baka
3. Baka
Nää skämt och sido...
1. La familjen
2. Baka
3. Bjuda på det jag bakat
Jag vill ge denna awarden till dessa bloggare:
1. Malin - Malins mat
3. Lena - Tårtan
5. Danielle - HeavenlyCupcake
Det är jätte svårt att välja ut dom som ska få dessa award.
Jag tycker personligen att alla bloggare är värd en massa awards för alla underbara bakverk och att ni bakar.
Och alla ni som jag delar med er av recepten!! Bara det är värt massor för oss som älskar att bakar, och att få tillgång till recept & tips och råd kan vara ibland A och O!
Så till alla där ute i bloggrymden!! Kram Och tack för alla recept och all inspiration man får av ER!!

onsdag 3 november 2010

Rågrussin

Häll i rågmjöl och russin i bunken.
Tillsätt det kokande vattnet.
Dagen efter, mixa detta till en slät smet.
Blanda i resten av ingredienserna
Efter ett antal vikningar så är degen klar för att bakas av!
Nu sk den jäsa.
Klar!!! Visst blev den snygg?! Låt den svalna innan man skär i den, och det är ju lättare sagt än gjort... Men vi vänta den en liten stund.. ;O) Sedan högg vi in i limpan och den var så god!!
Se så fina skivor!!
Testpatrullen godkände den!!!
Måste säga att det är nog en av dom godaste bröden jag bakat!
Receptet kommer från Martins nya bok "Enklare bröd" Detta är hans variant av skogaholmslimpan.. Påminner lite om Riddarbageriets russinlimpa.
Här kommer receptet
Dag 1(kvällen)
1dl/60g rågmjöl
1dl/50g russin
2dl/200g kokhett vatten
På kvällen
Blanda skållningen: Mät upp mjöl och russin och häll på det kokheta vattnet. Rör ihop och låt stå till rumstemperatur över natten.
Dag 2 (morgonen)
Skållningen från gårdagen
1dl/100g kallt vatten
2 tsk/10g jäst
3dl/180g rågsikt
2dl/120g vetemjöl special
1-1½ tsk/6-9g salt
Blanda degen.Börja med att mixa russin-och rågskållningen till en slät smet med en stavmixer. Rör ut vatten och jäst i skållningen och tillsätt sedan resten av ingredienserna Rör kort tills allt blandats ordentligt. Låt degen vila i 30 minuter.
Vila och vika. Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik den in mot mitten. ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Fortsätt tills du kommit varvet runt. Det här momentet gör du totalt 3 gånger med 30 minuters mellanrum. När du sträckt degen för tredje och sista gången låter du den jäsa ungefär 1 timme. Den här degen är rejält kladdig och får inte samma spänst som de ljusare bröden, men det är helt i sin ordning!!
Baka ut brödet. Mjöla en handuk rikligt med vetemjöl och skrapa ut degen på handuken. Drag ut degen till en kvadrat och vik den sedan på diagonalen så den bildar en trekant! Lägg degen på ett bakplåtspapper med skarven nedåt. Nu kan man puffa upp degen lite så den blir fint spolformad. Täck med en handduk och låt jäsa ungefär 1 timme. Sätt på ugnen på 250 grader i god tid innan degen jäst färdigt. Låt en plåt stå mitten av ugnen och en oöm plåt på nedre hyllan.
(Jag använde min baksten)
Baka av brödet. Gör ett längsgående snitt, cirka 1 cm djupt, i degen och låt sedan pappret med brödet glida in i ugnen på den heta plåten eller bakstenen, via en skärbräda eller brödspade eller bricka.
Lägg några isbitar på den nedre plåten. Brödet ska vara inne ungefär 35 minuter men håll koll på det och sänk temperaturen om det börjar få lite väl mycket färg. Ta ut brödet och låt svalna på ett galler!!

söndag 31 oktober 2010

Min första Pumpa!!

Igår var jag lite stolt! På grund av att jag för första gången har skurit och gröpt ur en pumpa!!

Se så läskig den blev!!! Igår stod den utanför på våran trapp!!

Så här såg pumpan ut när vi bestämde oss för att köpa den. Den vägde 7, 5 kg. Vi såg att den skulle passa oss perfekt!! Skar bort locket och gröpte ur den, sedan var det dags att kommma på ett mönster?!! Och så här blev den!!! Inte illa för att vara första gången som jag gjorde detta!! Barnen var super nöjda... Och så var det bara en sak kvar! Att tända den!! Scary??!! MHooaooooaaaa!!!! Haaa Haaaaaa

Ha nu en underbara Halloween!!!
Kram Milla

lördag 30 oktober 2010

Halloween Mudcake

Se så fin den blev, riktigt stolt att jag lyckades få till spindelnätet!! Och så god!!! Helt makalös konsistens... Mäktig så ta mindre bit till att börja med! MALINS MUD CAKE 250 g smör 250 g mörk choklad 3 dl nybryggt kaffe 3,5 dl vetemjöl 2 dl socker 4 msk kakao 2 ägg 1 tsk vaniljsocker 2 tsk bakpulver Gör så här: Sätt på ugnen 150 grader.Skär smöret i bitar och lägg i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och tillsätt. Häll över det varma kaffet och rör om tills chokladen och smöret har smält. Häll chokladsmeten i en matberedare eller en skål. Tillsätt äggen och börja vispa på medelfart. Blanda de torra ingredienserna. Dra ner farten så att smeten bara blandas sakta, sikta ner de torra ingredienserna, stäng av. Häll smeten i en smord form, gärna en med löstagbar kant. Grädda i ca 1 h, kontrollera med en sticka att kakan är klar. Låt svalna, stjälp kakan botten upp på ett fat och glasera med fudgeglasyr. FUDGEGLASYR Koka upp 1,5 dl grädde, ½ dl mjölk och ½ dl ljus sirap. Låt svalna några grader. Finhacka 200 gr mörk choklad och rör ner i grädden tills chokladen smält. Bred på kakan, häll först på hälften och låt glasyren stelna något. Häll sedan på resten, annars riskerar du att allt bara rinner av och det blir ett enda kladd. Kyl tills glasyren stelnat. Spindelnät: Smält lite vit choklad som du spritsar i en rund spiral, börja från mitten och spritsa runt tills du kommer till kanten. Kom ihåg att göra detta innan fudgeglasyren stelnat, annars smälter det inte ihop. Dra streck utifrån mitten med en tandpetare så att spindelmönstret bildas. Tack Malin för receptet!!!

Halloweencupcake

Här kommer mitt bidrag till årets Halloween!! Första klart..
Nyspritsade..
Sött strössel & muffinsformar som jag har köpt hos strössel & annat.. Fladdermöss och pumpor
Visst blev dom söta?
Alla i familjen ska få!
Dom gick åt fort som, vet inte hur jag ska förklara... Jag hann knappt blinka!! ;O)
Det är chokladmuffins med likör och glasskräm!

torsdag 28 oktober 2010

Färgat socker i regnbågensfärger!!!

Nu har jag gjort det jag har tänkt på ca ett halvt år att färga mitt socker så jag kan ha lite fint "strössel" att strö över cupcakesen eller på och över kakor varför inte när jag ska göra brysselkexen till jul! Jag gjorde många färger på en gång och jag smaksatte även några av dessa!! Visst blev sockret fint?!
Gul, orange(apelsin), ljusgrön(melon), grön
Ljusblå, turkos, lila(viol), röd
Så nu kan jag göra fina cupcakes med strössel på!! Eller få underart vackra brysselkakor! Så här gjorde jag:
140g socker i en 1liters fryspåse, droppar ner några droppar med den färg som jag vill ha på sockret och sedan skakar jag om och gnuggar påsen så allt blandar sig, sedan smaksatte jag sockret med endast 2-3 droppar essens.
Skakar runt så det blandar sig och sedan smakade jag av sockret så det inte blev för svagt eller för stark smak!
Sedan fyllde jag burkarna.... Klart!! Färdigt att använda. Förvaras mörkt och torrt. Då håller sig sockert länge!!!
Hoppas mitt tips har varit till nytta för er!
Tips!! Använd gärna ekologiskt socker, det gjorde jag. Mitt socker kommer ifrån Dansukker
Jag använder mina färger & essenser som jag köpt på Borgeby kryddgård
OBS!!
Se till att sockert får torka ordentligt innan ni fyller burkarna annars blir det en stor klump som man får hacka sönder. Jag lägger ut sockert på ett bakplåtspapper och låter det torka innan jag fyller burken, brukar ta ca ett dygn!

Frukostmuffins med Äpple

Visst ser dom goda ut?!! Formarna som jag gräddar äppelmuffinsarna kommer ifrån Kalasform och är en "muffinsform"
Smeten..
Äpplet...
Här har jag rivit äpplet i smeten..
Här har jag tyckt ner äppelskivorna..
Gjorde 6 st i min muffinsform....
Klara!!
Ätes med fördel lite varma.. Såå goda!!!!
Frukostmuffins med äpple 6–8 muffins
Gör så här:
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl dinkelfullkornsmjöl
1/2 dl råsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1/2 tsk salt
75 g smör (i små tärningar)
1 ägg
1 äpple (rivet)
1/2 äpple (i skivor)
Sätt ugnen på 200°. Blanda samman de torra ingredienserna. Tillsätt det tärnade smöret och fördela det med fingertopparna i mjölblandningen.
Blanda ner ägg och 1 rivet äpple. Tillsätt eventuellt lite mer rivet äpple om smeten känns för torr.
Fyll degen i muffinsformar eller i en muffinsplåt och stick ner en skiva äpple i varje muffins.
Grädda i ca 10–12 minuter, eller tills de har fått fin färg och är genomgräddade.
Servera med en god lagrad ost, en sylt och ev några klyftor äpple.
Obs!! Det tar max 20 minuter får det du börjar tills muffinsarna är gräddade och klara..
Orginalreceptet kommer ifrån Elle mat & vin

fredag 22 oktober 2010

Millas Mascarponebakelse!!

Gjorde denna underbara bakelse istället för den traditionella tiramisun. Tyckte det skulle vara lite häftigt att ha den som en bakelse istället! Och så här blev den!! Själv tycker jag den blev riktigt bra för att vara första gången.. Och familjen gav den full pott!! Alla fem fick en varsin!
Nygräddad..
Fyllt på med kaffelikören, skedade på det... Spritsade på mascarpone/grädden!! Siktade på lite kakao.. Bakelsen i genomskärning, se den goda kaffelikören i mitten! Sockret som jag använde till bakelserna är ekologiskt och kommer ifrån Dansukker. Bakpulvret jag använde kommer ifrån Dr.Oetker. Tänk på miljön och använd ekologiska varor!!! Formarna har jag köpt för flera år sedan dom hade jag glömt bort!! Nu kom dom till användning! Ville inte förstöra mina fina formar som jag fått från Kalasform innan jag visste om receptet fungerade!! Och nu vet jag att det funkar så nästa gång blir det i en Kalasform, undra vilken färg man ska ta då??