tisdag 20 april 2010

Rågsiktsbitar på Rågsur

Är lite trött på att bara äta vitt bröd, så jag har haft detta receptet i mitt huvud ett tag innan jag vågade prov baka... Blev super gott lite mera färg vill jag ha så det blir nog att ha i mera rågsikt?!
Smaken påminner lite om finsk rågbröd men mitt är inte full så syrligt! Och så är det inte lika platt utan mitt är högre i formen.
Så här kommer receptet:
Millas Rågsiktsbitar på Rågsur! Ca 18 -20 bitar När jag hittade på detta recept så ville jag ha lite mera rågsikt i brödet…. Kvällen: 1 dl/100 g rågsur 3 dl/ 300 g vatten (60gradigt) 3 dl/ 180 g rågmjöl Blanda ingredienserna i en stor bunke och plasta in noga och låt sedan den stå i rumstemperatur (22 -25 grader) över natten. Morgonen efter: 550 g/5½ dl vatten (30gradigt) 5 g jäst 50 g bagerimalt/brödsirap 20 g havssalt 600 g rågsikt 200 g durumvetemjöl 250 g vetemjöl special Blanda ingredienserna från kvällen innan med nästan allt vatten. Spara lite vatten att blanda ut jästen med. Rör om ordentligt så att den blir en jämn smet!! Blanda sedan i resten av ingredienserna och arbeta degen i ca 10 minuter. Låt den sedan tills den jäst till dubbel storlek. Det kan ta ca 4 timmar. Sätt på ugnen 275 grader och sätt en tomlångpanna i botten på ugnen. Häll den sedan upp på mjölat bord och platta försiktigt ut den till en rektangel med mjölade händer. Skär eller sporra ut fyrkanter ca 18 st. Lyft över dem till en plåt med bakplåtspapper på! Låt degen jäsa igen ca 1 -1½ timmer. När du trycker med fingret ska den fjädra tillbaka, då är den färdig jäst! Sätt in plåten i mitten av ugnen eller grädda bröden på bakplåtspappret direkt på bakstenen och häll 1 dl vatten i långpannan och stäng snabbt luckan! AKTA DIG FÖR ÅNGAN!!! Sänk temperaturen till 200 grader efter ca 10 minuter och grädda bröder ytterliggare i ca 20 minuter. Låt svalan på galler!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar