Jag är en helt vanlig tjej som har fullkomligt fastnat i surdegsträsket!!! Älskar att baka, det är min terapi. Utan baket är jag nog en riktig surdeg.. Jag lever ihop med min underbara sambo och min underbara son som jag älskar villkorslöst!! Utan min familj är jag ingenting.
måndag 26 april 2010
Russinjäst!!
Har satt igång en russinjäst igår kväll klockan 20.20...
Och bliden ovan är tagen idag klockan 10.40.
Det brukar inte hända speciellt mycket förrän dag 3 då den tar fart och bubblar och luktar lite "likör".
Men den ska stå minst 4 dagar. Bara att vänta tålmodigt på att den ska mogna.
Sedan ska vi baka ett gott bröd på russinjästen!
Så här gjorde jag orginalrecept från Jan Hedh som jag halverade!
500 g vatten (35 gradigt)
250 g kaliforniska russin
125 g strösocker
50 g svensk honung
Mät upp allt i en glasburk, blanda allt tillsammans och skaka burken tills sockret och honungen har smält. Ställ burken på en varm plats (26-30 grader). Ovanför kylen kan vara en bara plats! Jag har min i badrummet där är det varmt och gott.. Annars kan man ställa burken i varmt bad några ggr om dagen så den får fart!
Burken ska skakas en gång om dagen.
Låt den jäsa i 4 - 6 dagar. Det ska nästan smälla till i locket när man öppnar det! Och så bubblar den och lukar lite alkohol.. Då är den klar!
Häll russinen i en sil och pressa ur dem med baksidan av en slev. Ta vara på vätskan(russinjästen).
Förvara den i en burk i kylskåpet så håller den sig i flera månader!!
Etiketter:
Vildjäst
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar