måndag 10 maj 2010

Min nya favorit i köket!

Nu ska jag börja rensa mitt kök... Ut med all plast!! Och in med mera keramik!!
Jag har förälskat mig i IB Laursen skålar..
Jag fullkomlig älskar min Vispskål med hällpip.. Den är ju helt super!!
Har vipsat alla mina muffins m.m i den och inte ett märke syns från elvisparna!!!
Vill passa på att tacka min samarbetsparter FikaMera utan henna hade jag nog inte upptäck den!!
Så nu ska jag börja att samla till mitt kök keramik skålar som tål lite tuffare tag!

Surdegsbaguetter med Cashewnötter

Provade Surdegsbaguetter med olika fyllningar! En med färska päron och cashewnötter och en med bara casewnötter på!! Dom blev super goda båda två, dock flöt den med päronen ut lite för mycket så den jäste inte upp så mycket, men inkromet var perfekt.. Pga jag arbetade degen för hand, hade jag haft assistenten och arbetat degen ordentligt hade inte degen flytit ut!! Baguetten med cashewnötter på. Baguetten med färska päron och casewnötter..
Men den baguetten är ju perfekt till en fruktig sommarsallad.
Cashewnötterna var rostade och saltade passade perfekt på baguetterna!!
Nötterna kommer ifrån Exotic Snacks, som du kan köpa in din valiga Mataffär!

Frukostbulle med blåbärsmix

Jag fick hem en massa nötter och torkad fruk från min samarbetspartner Exotic Snacks om jag skulle använda i baket.. så en god smörgås med blåbärsmix på!! Måste ju testas.. Här har jag slagit upp brödet på ett mjölat bord.. Dragit ut det det till 10 cm på bredden och ca 40 cm på längden.. Sedan viker man den igen på bredden så den blir 5 cm X 40 på länden.. Här av vi blåbårsmixen den ser god ut eller hur?!!! Penslade med lite vatten och strödde på blåbärsmixen. Värmde en plåt och lade brödet direkt på plåten. Delade brödlängden i 8 st bitar. Super fina och goda bröd.... Men jag skulle og har haft blåbärsmixen i brödet...! För blåbären svällde upp som bollar och russinen blev torra.. Ingen fel på smaken!! Men som sagt man lär sig av sina misstag!! Åter kommer med ett nytt prov på Frukosbullarna ....

fredag 7 maj 2010

Christinas Enkla Mazariner

Detta recepet hittade jag i boken som är skriven av Christina Nilsson självaste ägaren till Kalasform!! När jag köpte boken så visste jag ju inte att jag skulle få äran att ha henne som samarbetsparter!

Så en liten hyllning till Kalasform och boken så är toppen den måste ni bara köpa!

Jag har använt mig av muffinsformen Lagom"viola", som jag köpte hos Casual Living.

Här kommer receptet.. Jag har lagt till extra mandelmassa och sedan hade jag i mandelessensen som jag fick med från Dr.Oetkers paket!

Enkla Mazariner 12st 150 gr smör 75 g mandelmassa (jag tog 100 gr finriven mandelmassa) 1 ägg 2½ dl strösocker (ekologiskt) 3 dl vetemjöl (ekologiskt) 1 msk vanlijsocker ½ bakpulver 1½ dl mjölk ½ tsk mandel essens (mitt påhitt, så det kan man utesluta om man vill följa orginalreceptet) Glasyr: 3 dl florsocker (ekologiskt) 1½ msk vatten Några droppar citronsaft Mitt tillägg: 2-3 droppar lila karamellfärg viol flakes vita pärlor Gör så här: Sätt ugnen på 200grader. Smält smöret. Riv mandelmassan fint på ett rivjärn. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt mandelmassan i äggsmeten. Blanda vetemjöl med vanlijsockret och bakpulver i en separat bunke. Tillsätt mjölblandningen i smeten omväxlande med det smälta smöret och mjölken. Häll smeten i pappersformar placerade i en muffinsplåt. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Låt kakorna svala i muffinsplåten. Blanda ihop ingredienserna till glasyren och bred över mazarinerna och gardera med pärlor eller strössel. Helt enkelt det du tycker är snyggt! Strösockret och florsockret jag använder till kakorna är från Dansukker och är ekologiskt. Gör att kakorna smakar mera och får finare färg! Bakpulvret, vanlijsockret, mandel essensen, och violströsslet är ifrån Dr.Oetker.

Fikonbullar

Ok, här kommer receptet på Fikonbullarna: Kvällen: 200 g torkade fikon 5 dl kokhett vatten Väg upp fikonen i en skål(gärna keramik). Koka vatten och häll på fikonen plasta in och låt stå till nästa dag! På morgonen: Gör man en fördeg. OBS!! vattnet från fikonen ska sparas det är degvästkan till degen!! Fördegen: 50 g smör (rumstempurerat) 50 g jäst 2 msk honung 2 msk dadelsirap (kan uteslutas) 1 msk havsalt 2 dl grahamsmjöl 3 dl rågmjöl 4 dl rågsikt Nu silar du av vattnet från fikonen över ett litermått, och fyller det sedan med varmt vatten så det blir 7 dl vatten i litermåttet. Häll sedan fikonvattnet i en degbunke och lös jästen i fikonvattnet(jag använder en visp). Häll sedan i honungen, saltet och mjölet i degbunken. Krama sönder fikonen och blanda runt dom i degen. tillsätt smöret i omgångar (klickar). Och bearbeta degen ordentligt i ca 10 minuter. Låt fördegen jäsa 40 minuter. Degen: 7 dl vetemjöl special Blanda i vetemjölet och arbeta degen ordentligt ca 5 minuter. Låt degen sedan jäsa igen i ca 20 minuter. Sätt ugnen på 275 grader och sätt en långpanna eller form på botten av ugnen. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela den i 2 lika stora delar. Rulla ut bara den ena degen till en lång rulle och dela den sedan i 8 bitar. Runddriv dom till små bollar och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Låt sedan bullarna jäsa i ca 25 minuter. Sätt in den första plåten i ugnen och häll ca ½ dl kallt vatten i långpanna på botten och stäng snabbt. AKTA DIG FÖR ÅNGAN. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda bullarna i ca 20 minuter. När det är 5 minuter kvar hög då värmen till 250 grader. Nu är det dags för plåt nr 2. Gör som plåt nr 1. Rulla ut en långrulle och dela den i 8 st bitar. Runddriv dom och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Se till att ugnen är varm, 250 grader minst innan du sätter in plåt nr 2!!! Häll i ca ½ dl kallt vatten i långpanna på botten och stäng snabbt. AKTA DIG FÖR ÅNGAN. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda bullarna i ca 20 minuter. När det är 5 minuter kvar hög då värmen till 250 grader. Låt bullarna kallna på galler innan dom skärs upp för att avnjutas!!

Fikoknbröd!

Just nu i denna stund så håller jag på att baka Fikonbullar!! Min Kitchen Aid som ni vet, har ju gett upp och vill inte vara med i köket längre!! Så nu kavlar jag upp ärmarna och bakar för hand!! Så surdegen får vänta.... Har lite abstinens av att inte få baka Surdeg, men snart så kommer jag igång med det igen... Recept & bilder kommer under dagen att läggas upp!! Här har jag lagt fikonen i blöt under natten!!

torsdag 6 maj 2010

Jag har fått en till Samarbetspartner!

Jag har fått en till Samarbetspartner den fantastiska företaget med dom många nötterna, naturgodiset eller dom olika mixarna ris-, majs- och ärtsnacks m.m Exotic Snacks.
Det som är super bra är att dom ha även ekologiska produkter!!
Här kommer lite information: Exotic Snacks sortiment av naturgodis erbjuder något för alla och mycket för många. Det är svårt att motstå något så gott som godis från naturen! Den härliga smaken av nötter kombineras med livsviktiga närings-ämnen från naturen; nyttiga fetter, mineraler, proteiner och vitaminer. Samtidigt innehåller de flesta nötter inte kolhydrater, transfetter och skadligt kolesterol. Kan det bli bättre? Jag är så glad att få denna möjlighet!

onsdag 5 maj 2010

Millas Hallongrottor!

Detta är mitt egna recept på hallongrottor.. Smakar precis som på konditoriet!! Du kan lätt byta ut sylten mot din favorit eller tex blåbärsylt, hjortonsylt! Hallongrottor ca 14-40 st Ingredienser 250 gr smör 1 dl socker (ekologiskt) 1 dl marsanpulver (ej kokmarsan) 1 tsk bakpulver 4,5 dl vetemjöl Garnering hallonsylt Gör så här: Sätt på ugnen på 200 grader. Ta fram smöret så det är rumstempurerat, tillsätt sockret och rör om lite. Häll i marsanpulvret och blanda bakpulvret med vetemjölet och häll ner det i smörblandingen. rör om tills det är den deg som är smidig. Rulla till bollar vill man ha stora så tar man muffinsformar, vill man ha flera små hallongrottor tar man småkaksformar eller tryffelformar. Min familj vill ha allting så stort det bara går när jag bakar. Medans mina vänner föredrar dom små hallongrottorna, smaken är som baken.. Delad! ;O) Tryck sedan ett hål i varje bulle så det blir ett fint hål att stoppa hallonsylten i. Gräddas i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter. Låt svala och ta en tugga och dröm dig bort! Formarna Muffinsformarna Lagom kommer ifrån min samarbetspartner Kalasform! Just denna form jag använde heter "vallmo" Sockret (ekologiskt) kommer ifrån Dansukker. Och bakpulvret kommer ifrån Dr.Oetker.

Lite lyxigare kanelbullar!

Mina barn ville ha Mammasgoda kanelbullar, så då bakade jag dom idag.. Och dom vackra formarna kommer från Kalasform och heter Oriental & sommar
Men idag gjorde jag dom lite annorlunda..
Fördeg:
250 g mjölk (ekologiskt)
250 g grädde (ekologiskt)
50 g jäst
500 g vetemjöl (ekologiskt)
Blanda alltsammans tills det blivit en slät smet. Låt jäsa cirka 1 timme(22-25grader).
Den ska bubbla upp ordentligt.
Deg:
500 g vetemjöl (ekologiskt)
8 g salt
12 g kardemumma
200 g smör (rumstempererat)
200 g råsocker (ekologiskt)
1 ägg (kan uteslutas vid allergi)
250 g kesella vanilj
5 g/1 msk nyponmjöl (kan uteslutas) 8 g/1msk kornmalt (kan uteslutas)
Mortla kardemumman, skiva smöret (rumstempererat) och blanda alla ingredienserna i degblandaren. Och låt den bearbetas i bunken i cirka 10 minuter.
Nu ska den jäsa igen. Ca 1½ timme, den ska ha jäst det dubbla.
Fyllning:
250 g rumsvarmt smör
100 g mörkt muscvadosocker
100 g rörsocker (ekologiskt)
20 g vaniljsocker
30 g kanel
12 g kardemumma
100 g mandelmassa (Kan uteslutas vid allergi av nötter)
Under tiden degen jäser gör man fyllningen.
Blanda ihop allt utom mandelmassan (den river jag över)och vispa det fluffigt med en elvisp.
Och nu, dags att baka ut bullarna. Dela degen i två lika stora bitar.
Kavla ut den ena till en rektangel, så jämn som möjligt.
Jag brukar vända på den då och då och mjöla lite så att den inte fastnar.
Bred på fyllningen och se till att det kommer hela vägen ut i kanterna.
Riv mandelmassa över fyllningen och vik den en gång så att formen blir mer lik en kvadrat och jämna till den så gott det går.
Eller rulla ihop den som vanligt, skär då ca 2 cm tjocka bullskivor och lägg i fina formar!Skär 1½ cm breda strimlor av degen, gärna med en sporre. Sen ska de snurras.
Då tar jag tag i ena ändan och håller fast den andra med undersidan av handflatan och sedan snurrar/vrider jag den på bordet och gör en knut.
Vill man så kan man ju rulla ihop degen som vanligt och skära som vanligt och lägga bullarna i fina formar!!
Lägg bullarna att jäsa på en plåt och sätt ugnen på någonstans mellan 225 grader.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 45–50 minuter.
Pensla med ägg, pyttelite vatten (1msk) och lite salt så går det lättare att pensla bullarna.
Är man äggallergiker så går det lika bra att pensla med bara vatten! Strö på råsocker istället för pärlsocker mycket godare!! Eller varför inte flagad mandel!
Gräddas i ca 10 -12 minuter.
Låt svalna på galler.. Ätes till en kopp nybryggt kaffe eller ett stort glas kall mjölk till barnen!!
Tack igen Kalasform för dom underbara formarna! Dom gör bullarna ännu lyxigare!
Strösockret och rörsockret kommer ifrån Dansukker och är helt och hållet ekologiskt!
Tack Dansukker & Kalasform för erat goda sammarbete!

tisdag 4 maj 2010

Rena rama Julafton!!

Idag har jag haft fullt upp med att öppna paket!! ;O) Så roligt att det nästan kändes som Julafton!!
Jag har fått ett till av min samarbetsparter Dr.Oetker Kolla in vilka bra bakgrejer jag fick!! Perfekt nu till det stundande storbaket!! ;O)

Det var allt ifrån Dr.Oetkers Bakpulver,vanlijsocker, gelantinpuler, bikarbonat, strössel, essenser, vanlijstång, pyntgelé, chokladlöv, chokladbokstäver.. och myckert mera som ni ser!!

Jaa, allt som man behöver till att baka cupcakes eller tårtor.. Får se vad jag hittar på!!

Tack Dr.Oetker så mycket för det otroligt fina paket och för ett fortsatt gott samarbete!

Glöm inte att kika in på Dr.Oetkers hemsida för en massa idéer och tips till olika recept!!

I paketet!!

Dessa fick jag av min samarbetspartner Casual Living, dom låg i mitt paket jag hämtade ut!!
Tusen tack för dessa underbara formar!!
Det var 2 st av Carmen Kanelbulleform & Tryffelformarna, och så var den 2 st Oriental
Kanelbulleform & Tryffelformarna.
Så nu blir det till att göra storbak!!!
Visst är dom vackra!!
Just nu hos Casual Living så är det REA på Formarna!! Så skynda dig dit och köp, innan dom tar slut!!

Min Beställning har kommit!!

Jag har beställt några saker från Casual Living som jag hämtade ut idag! Casual Living är en också en utav mina samarbetspartners. Jag hade beställ en Bakform Bavaria 2,4 L Bundt Pan (Nordic Ware) Lite info om den:Bakform från Nordic Ware i kraftig teflonbelagd aluminium som går i arv i generationer. Kan användas till allt från att fysa glass i till att baka ett fyllt matbröd. Har alltid önskat mig en sådan form, så nu köpte jag mig en! Sedan beställde jag 3st av min älsklings form "Viola"och 1st "Camen Röd". Och sedan blev jag sugen på boken om Kalasgoda Muffins!! Så då köpte jag den med!! Och det roliga med en är att den är skriven av en av mina Samarbetspartners, det visste jag ju inte innan!! ;O) Det är ju Självaste Christina från Kalasform!! Allt detta som jag har köpt kan du också köpa, på Casual Livings nätshop!

Vitsippor!

Nu har vi provat att baka i Tryffelformarna som jag fick i paketet som kom idag från min samarbetspartner Kalasform. Då ville barnen baka Vitsippor! Titta så vackra dom blev!! OBS!! Vitsipporna innehåller inte kakao!!! Utan Marsanpulver, dom blir lite färgade av kaffet.. Tryffelformarna är Röd Carmen & Oriental. På bilderna ser ni att jag har använt mig av strössel på den ena, men självklart kan man använda sig av det tradionella sättet nämligen kokos. Både strösslet och kokosen har jag fått min andra samarbetsparter Dr.Oetker Så här ser dom ut med kokosen nästa lika fina!! Här kommer receptet. Vitsippor ca 30 st Ingredienser: 200 g smör 2 dl strösocker 5½ dl havregryn 1½ dl marsanpulver (ej kok) 2½ msk kallt kaffe Gör så här: Låt smöret står framme sen stund så det blir mjukt! Tillsätt sockret och vispas ihop lite lätt med smöret. Häll sedan i havregrynen, marsanpulvret och det kalla kaffet i bunken. Vispas ihop elvisp i ett par minuter tills den är ordentligt blandad! Rullas sedan till bollar och rulla sedan dem i antingen kokos eller strössel av valfri sort!! Ställ kallt i kylen ca 30 minuter innan dom avnjutes till en kopp kaffe! Och hur många dom blir beror på hur stora bollar man gör!! Dessa går att utmärkt frysa så man kan ta fram dem vid oväntade besök!! Receptet går att dubbla.

Fått paket från Kalasform idag!!

Jag är så glad har fått ett paket från min Samarbetspartner Kalasform. Det ska bli så spännande att få öppna paketet. Christina undrade vilka formar jag ville ha men, jag sa att överraska mig för jag kan inte välja bland dessa vackra formar!! ;O) Så lite pirr i magen hade jag när jag öppnade detta....

Och i paketet låg dessa underbara formar!!!!!!! Åhh, så vackra!!!! Blir man inte baksugen nu?!! JOOO!! Det blir man...

Min minsta son är ju hemma från Dagis pga han har haft så hög feber. Han fick tag på en låda med muffinsformar och Skrek rakt ut!!! Namnnamn.. Baka mamma!!! Så visst ska vi baka något gott!!! Återkommer med bilder från baket!!

Och tusen tack till Kalasform för dom fantastiska formarna!

Har du inte dessa formar än?? Gå in på Kalasform och beställ dom.. Dessa formar är i superkvalitet!!!!

Vinn somriga muffinsformar!!

Kika in till Hemma hos Klara där kan du tävla om muffinsformar från butiken http://www.klarafardiga.com/ Lycka till!
Nu har du chansen att vinna färgglada formar samt en spritspåse med tyll från Klara färdiga gå. Det vill du väl inte missa??
Gör som jag tävla du med!!

lördag 1 maj 2010

Super enkel Daimglass!!

Här kommer ett super enkelt recept på Daimglass!! Den gjorde jag nu på eftermiddagen som vi hade som kvällsfika! Den gick åt.. Hampus tyckte den var super god.... Skönt för det var nästa det enda han har ätit idag.. Han är inte pigg.. Hoppas han blir bättre imorgon!! Här kommer receptet!
Dajmglass
2½ dl vanlijsvisp (Milda) 2 st dubbeldaim
Gör så här:
Kyl daimen antingen i frysen eller kylen så den blir hård!
Vispa vanlijvispen ordentligt. (den ska likna hårdvispad grädde)
Ta ut daimen och banka den med något hårt tex mortelskaftet så den går sönder i små bitar.
Häll ner daimkrosset i vanlijvispen och rör om ordentligt, så det blandas väl!
Häll ner den i formen och ställ i frysen i minst 2 timmar.
Tag fram formen och tryck ut glassen , det går lätt i en silikon form där man bara viker upp kanterna så släpper den så fint!! Kolla så vacker den blev i min nya silikonform!
Vipsskålen och fjärilsformen i silikon kommer ifrån FikaMera.

Nu fungerar min Blogg igen!!!

Åhh, så underbart att man har barn som kan det tekniska när det gäller datorer.. Min 17 åriga son har fixat men olika koder så nu fungerar min blogg som den ska!! Tusen tack PATRIK!!!

Fel i min Blogg!!!!

Vet inte vad som hänt men alla min gadgets har flyttats till mitten av sidan och längs ner... Ingen aning vad som hänt väntar på hjälp från blogger!!! Ni får ha överseende med det!! :O/

fredag 30 april 2010

Valborgs Ciabattas!!

Håller på att baka Ciabattas som ska tas med till mina svärföräldrar till kvällens middag.. Vi ska grilla kött och äta kokt potatis till det en god grönsallad.. Men jag fick inte hjälpa till med varken inhandling av mat eller tillagning.. Så då tänkte jag jag bakar, det vet jag att dom inte säger Nej tack till!! Ciabatta 6 - 8st Dag 1 : Fördeg: 25 g jäst 300 g/3 dl vatten 195 g/3 dl durumvetemjöl Dag 2: 200 g/dl vatten 550 g vetemjöl special 1 msk havssalt 3 msk Dadelsirap (kan uteslutas) Gör så här: Dag 1: Vispa ihop alla ingredienserna till fördegen, täck med plastfolie och låt stå tills nästa dag i ca 8 timmar. Kan stå upp till 24 timmar. Jag låter min stå i kylen minst 8 timmar, sedan låter jag den stå framme i rumstemperatur tills jag ska baka. (rör om när den kommer från kylen den kan ha siktat sig inget att oroa sig för!!) Dag 2: Blanda i vattnet och mjölet, arbeta degen kraftigt tills den släpper bunkens kanter. Det tar ca 5 minuter.Låt degen sedan vila i ca 30 minuter! Strö salt över degen och arbeta återigen kraftigt degen tills den blir blank och bildar långa fint sega, glutentrådar detta tar ca 5 minuter. Plasta in noga bunken i en stor plastpåse. Låt nu degen jäsa igen ca 4 -5 timmar. Sätt ugnen på 275 grader. Sätt in en långpanna i botten på ugnen. Mjöla eller lägg bakplåtspapper på plåtarna.Mjöla bordet generöst med durumvetemjöl. Häll ut degen ovanpå mjölet och platta ut den försiktigt till en rektangel med mjölade händer. Dela sedan den i hälften på längden, och sedan i 6 eller 8 st delar på bredden. Lyft försiktigt över degbitarna till plåten med hjälp av en metall degskrapa eller metall stekspade.Sätt in plåten i mitten av ugnen eller lägg bakplåtspappret direkt på baksten (mitten)Häll 1 dl vatten i långpanna och stäng snabbt luckan. AKTA DIG FÖR ÅNGAN!! Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i ca 20 minuter. Låt bröden svalan på galler. Äta som bröd till soppan eller ha med den som ett mellanmål eller till picknicken!!Super gott med ost och skinka och sallad med tomat m.m Bara fantasin sätter gränser!!

Bakat i silikonformen!

Här vispas smör och socker poröst i min nya skål från FikaMera! Smeten är klar för att hällas i silikonformen som kommer i från FikaMera.. Lite pirrig för det är ju första gången jag använder en sådan form! Slut resultatet!!!! Kolla så vacker!!! Man låter den vila i formen minst 10 minuter innan formen avlägsnas så fastar det inte i formen utan sockerkakan glider ur lätt! Färdig!! Bara att sätta på kaffet och provsmaka kakan!! Receptet kommer här: Nötkaka från Boken Sju sorters kakor. 1½ dl/75 g nötkärnor (valfria) 125 g smör 1½ dl socker 2 ägg 1½ dl vetemjöl ½ tsk bakpulver Gör så här: Eftersom jag har använt mig av en silikon form så behöver man inte smörja och bröa formen!! Dock så sköljer jag den lite lätt med kallt vatten innan jag häller i smeten! Mal nötterna riktigt fint. Rör smör och socker poröst, tillsätt ett ägg i taget och rör smeten vit och skummig. Tillsätt nötterna och mjölet blandat med bakpulvret. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut kakan och låt den vila i formen minst 10 minuter. Annars kan det vara risk för att kakan fastnar i formen! OBS!! När du bakar i en silikon form så måste du ställa den på en plåt annars kan den välta, den är ju lite sladdrig i sin form... När kakan har vilat minst 10 minuter, så är det inte problem att stjälpa upp kakan pga formen svalnar väldigt snabbt tack vare sitt material Det är då inte sista gången jag använder silikon form!! Super enkel att baka i den!