tisdag 2 februari 2010

Semlor

Underbart goda Semlor (smakar som på bageriet) enl min sambo och mina barn.. 50 gram jäst 5 dl mjölk 1 dl socker 7 dl vetemjöl (vetemjölet kan bytas ut mot dinkel) 150 gram smör 1½ dl socker 2 ägg (kan uteslutas om man är ägg allergiker) 2 - 3 tsk kardemumma (Jag tar 4 tsk) 1 tsk salt 7 dl vetemjöl Den här degen bakas i två omgångar och den ska jäsa två gånger innan den bakas ut. Bullarna ska sedan jäsa innan de gräddas. Så räkna med 2 timmar arbetsåtgång. (
Man kan säga att semlorna bakas med en slags fördeg) Värm mjölken så den blir 26 max 30 grader varm. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i den varma mjölken. Tillsätt sockret och 7 dl vetemjöl och arbeta degen tills den är smidig. Oroa dig inte om den verkar lite lös. Låt jäsa på varm plats i 30 minuter. (Jag ställer min i badrummet där jag har ca 27 grader varmt.) Det går bra i köket bara det är dragfritt!!! Rör under tiden socker och smör poröst (jag tar elvispen). Tillsätt kardemumman, saltet och äggen i smör och socker blandningen. När den första delen av degen har jäst klart, blanda ner (smörblandningen) tillsammans med 7 dl vetemjöl. Arbeta degen i bunken tills den är slät och smidig.( Använder du dinkelmjöl bör du arbeta degen minst 10min.) Låt jäsa ytterligare 30 minuter på dragfri plats. Baka sedan ut 18 st släta bullar och låt dem jäsa i 30 minuter.
(12 st bullar om man vill ha dom "större")
Pensla med uppvispat ägg (ägg allergiker penslar bara med vatten) Grädda sedan i mitten av ugnen i 225 grader, ca 10 - 12 minuter. Eller tills de har fått en gyllenbrun färg. Låt svalna på galler. Vispa till slut grädden. Gröp ur bullarna när de har svalnat. Blanda inkråmet från bullarna med mandelmassan och lite grädde eller mjölk och fyll bullarna igen. Spritsa grädde och lägg på locket. Sikta florsocker över alltsammans. Receptet går att halvera!! Och dom går att frysa!
(Man märker inte skillnad på om bullarna har varit frys eller inte!!)

1 kommentar: