tisdag 24 november 2009

Vetesur

Surdegsstart av Vete Det här är recept på en surdegsstart av vete. Det är den som bor i kylskåpet och som du matar med 1-2 matskedar mjöl och 0,5 dl vatten i veckan. När du vill göra surdeg, så tar du lite av denna start. En surdegsstart kan hållas levande i många år - bara kom ihåg att mata den. Utrustning: Rivjärn, Glas- eller plastburk med lock- ca 1 liter, Trägaffel Vetesurdegsstart steg 1 - DAG 1 Vetemjöl 100 g Grahamsmjöl 100 g Druvor eller russin, mosade 50-100 g Vatten 45° 1,5-2 dl Honung Obs! Kallslungad 1 tsk Gör så här: 1. Blanda väl till en trögflytande smet i en burk. Fyll burken till max hälften! 2. Låt stå i 2-4 dagar vid 28-30°. 3. Rör eller skaka burken en-två gånger dagligen. 4. När den börjar bubbla, är lätt syrlig och doftar friskt, är det dags för steg 2. Vetesurdegsstart steg 2 - DAG 3-5 Vetemjöl 150 g Grahamsmjöl 50 g Vatten 45° ca 2 dl Gör så här: 1. Rör i ingredienserna till steg 2 och låt stå. Optimal temperatur är 29°. 2. Efter 1 dygn ska det bubbla, dofta och smaka gott. 3. Låt stå ytterligare ett dygn i 29°. 4. Försvara vetestarten med tättslutande lock i kyl. 5. Mata starten en gång i veckan med ca 0,5 dl vatten och 1-2 matskedar mjöl av 50/50 vete och graham. Manfred brukar säga att du har säkert någonstans hemma där temperaturen är runt 29 grader. Kanske det finns golvvärme eller någon vattenledning som går i golvet/väggen? Ovanpå kylskåpet kan också vara en bra plats. Receptet kommer från Saltå Kvarn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar