Jag är en helt vanlig tjej som har fullkomligt fastnat i surdegsträsket!!! Älskar att baka, det är min terapi. Utan baket är jag nog en riktig surdeg.. Jag lever ihop med min underbara sambo och min underbara son som jag älskar villkorslöst!! Utan min familj är jag ingenting.
tisdag 24 november 2009
Rågsur
Det viktigaste jag har lärt mig när man gör en Surdegsgrund är att alltid börja med att hälla i mjölet och sedan vatten.
SURDEG på rågmjöl - så här gör du egen surdeg
Tid: 2-4 dagar
Ingredienser:
Steg 1:
200 g rågmjöl
100 g rårivna äpplen
150–200 g vatten, 45 grader
Steg 2:
150 g rågmjöl
50 g vetemjöl
Ca 200 g vatten, 45 grader
Här är ett recept på surdeg som du kan använda till flera brödbak.
STEG 1:
1. Blanda ingredienserna väl till en trögflytande smet. Fyll en stor burk till maximalt hälften.
2. Låt stå i 2–4 dagar i 28–30 grader. Rör eller skaka på burken en till två gånger dagligen.
3. När surdegen börjar bubbla, är lätt syrlig och frisk, är det dags för steg 2.
STEG 2:
1. Blanda ingredienserna med den första surdegen och låt stå. Optimal temperatur är 29 grader.
2. Efter 1 dygn ska det bubbla, lukta och smaka gott. Låt stå ytterligare 1 dygn.
3. Förvara surdegsstarten med tättslutande lock i kyl. Mata den en gång i veckan med cirka 1/2 dl vatten och 2 msk rågmjöl, fyll burken max till hälften.
Receptet kommer från Saltå Kvarn
Etiketter:
Surdegs starer
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar