Jag är en helt vanlig tjej som har fullkomligt fastnat i surdegsträsket!!! Älskar att baka, det är min terapi. Utan baket är jag nog en riktig surdeg.. Jag lever ihop med min underbara sambo och min underbara son som jag älskar villkorslöst!! Utan min familj är jag ingenting.
tisdag 24 november 2009
3st olika Surdegsstarter
Surdeg på mjöl och vatten. Denna är min personlig favorit !!
Vetesurdeg
120 g vetemjöl
120 g vatten
Rågsurdeg
60 g fint rågmjöl
120 g vatten
Grahamssurdeg
60 g grahamsmjöl
60 g grahamsmjöl
Tips
Obs! Du kan öka eller minska mjölmängderna så att surdegen får rätt konsistens. Mjöl kan ha olika förmåga att suga upp vatten. Det viktiga är inte mängden mjöl, utan konsistensen på surdegen.
Gör så här:
1. Dag 1 morgon: Blanda mjölet och vattnet i en bunke. Täck med plastfolie eller sätt på lock. Låt stå i rumstemperatur.
2. Dag 1 kväll: Mata surdegen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om. Täck med plastfolie eller sätt på locket. Låt stå i rumstemperatur.
3. Dag 2 morgon: Mata surdegen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om. Täck med plastfolie eller sätt på locket. Nu har din surdeg förhoppningsvis kommit igång lite, så nu kan du flytta över den till kylen. Har den inte kommit igång kan du tillsätta lite rårivet äpple, en tesked honung eller en tesked naturell yoghurt och låta den stå i rumstemperatur till dag 3.
4. Dag 3 morgon: Mata surdegen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om. Täck med plastfolie eller sätt på lock och ställ i kylen.
5. Dag 4: Nu skall surdegen vara redo att användas. Om du vill spara den förvarar du den i kyl och matar den några gånger i veckan.
Recepten kommer från Heléne Johansson som är aktuell med sin bok: Bröd från Brunkebergs bageri och som driver 2 st bagerier i Stockholm!
Etiketter:
Surdegs starer
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar