fredag 21 maj 2010

Potatisbakelser

När kakan har kallnat tar man ut mått ca 6 cm i diametern. Vill man inte ha runda, ta vilken form du vill ha! Bred på lite sylt, jag tar min jordgubb och vinbärsylt bred ut det på ena sidan av en utav kakorna och lägg ihop dem. Missade att ta en blid på det! Bred på smörkrämen över hela kakan och runt kanterna. Kavla ut marsipanen och ta ut en rund form ca 10 cm i diameter. Och lägg den över kakan Pudra lite kakao över kakan eller ringla lite smält choklad. Min äldste son ville hjärtan så han klippte ut ett, i lite tjockare papper som vi sedan lade på kakan och pudrade kakaon över och vips så blev kakan så här vacker!!
Kakan i genomskärning.. Super god!!
Och dom ursnygga formarna kommer så klart från Kalasform heter kanelbulleform Oriental
Härkommer receptet:
Potatisbakelser 12st
Bottnar:
4 ägg
2 dl socker
½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
1 dl vatten
1 äggula
125 g smör
3 msk florsocker
1 msk mjöl
2 tsk vaniljsocker eller arraksarom eller vad du tycker om!
8 msk fast röd sylt(jag tog min jordgubbs och vinbärsylt.)
Garnering:
ca 250 g marsipan
kakao eller smält choklad
Tillbehör:
Muffinsformar
Kakmått
Gör så här:
Sätt på ugnen på 250 grader.
Gör botten: Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjölet, potatismjölet och bakpulvret i en bunke och sikta i det i äggsmeten. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
Gräddas i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper och låt den kallna.
Gör nu fyllningen: Blanda vatten och mjöl i en kastrull Låt det koka några minuter under omrörning. Rör ner äggulan och låt krämen kallna.
Rör smör och siktat florsocker smidigt. Klicka i den kalla krämen under omrörning.
Vispa kraftigt, gärna med elvisp. Smaksätt krämen med vaniljsocker eller arraksarom.
Ta med mått ut 24 st runda bottnar i kakan ca 6 cm i diameter. Lägg samman dem två och två med lite sylt mellan. Bred sedan på smörkrämen runtom bakelsen. Lägg gärna rikligt med kräm ovan på bakelsen!
Kavla ut marsipanen och ta med mått ut 12 st runda plattor, ca 10 cm i diameter. Lägg plattorna över bakelserna och tryck till. Sikta över lite kakao.
Lägg bakelserna i formar.
Ställ kallt och serveras till nybryggt kaffe och lite saft till barnen!!

5 kommentarer:

  1. Du är så duktig, Camilla. Ser så gott ut

    SvaraRadera
  2. hur har du gjort degen på övere bilden ? Är det sockerkakssmet ?

    SvaraRadera
  3. >>Stina jaa, dessa gick åt som smör i solsken!!
    >>Ann Tack!! Dom orden värmde!! Nu finns receptet.. hann inte lägga ut det pga Hampus är fortfarande inte pigg.. :O( Men nu när F kom hem så fick jag lite tid över.. så nu kan du baka ...Kram Milla

    SvaraRadera
  4. Du har glömt hur mycket vetemjöl det ska vara i sockerkakssmeten.
    För övrigt var de väldigt fina!

    SvaraRadera