Här kommer
receptet!! 60 st stora bullar!
Fördeg:
100g jäst
500g mjölk
1g
saffran
650g mjöl
Jag
smulade ner jästen i bunken och värmde mjölken till 26 grader, löste upp jästen med lite mjölk. Hällde ner resen av mjölken när jästen löst sig. Tillsatte 650g mjöl. Använde inte special mjöl utan Änglamarks vanliga mjöl!!
Blandade väl i ett par minuter, lade sedan ner degen i en 6l plastpåse tryckte ut all luft och knöt ihop påsen längst upp så den fanns plats att jäsa!
Lägg den sedan i kylen i ca 18 timmar.
Jag tog ut degen och la den i bunken, där fick den ligga i ca ½ timme innan jag började knåda den.
Steg 2:
Fördegen ca 1200g (min vägde 1206g)
200g smör i stavar (
rumstempurerat) Ska ej smältas på spisen!!!!
200g
råsocker
Havsalt 8g
2 ägg (ekologiska om möjligt)
1 burk
kesella
500g mjöl (änglamark)
Jag hällde alla ingredienser i bunken tillsammans med fördegen och sedan fick assistenten gå tills degen var blank och smidig ca 10 -15 min. Degen är väldigt kladdig!!!
Sedan fick den stå och jäsa till dubbel stl ca 2 timmar i bunken . Jag satte plastfolie ovan bunken.
Remons (fyllningen) gjorde jag medan degen skulle jäsa.
200g smör
110g ljus
muscvadosocker
Vispade jag
fluffigt med elvisp!!
200g
vit choklad av god kvalitet! (100g till varje rektangel)
Hade lagt in den
vita chokladen i kylen så den är hård! Banka sönder den i små bitar inte fin hackad utan det ska vara ganska stora bitar kvar. Jag bankar den med
mortel skaftet på en skärbräda. Det ska strös på efter man ha haft på smör & socker blandningen på degen.. (finns bild)
Lägg degen på bordet och sedan knådade jag in lite mjöl i degen innan jag kavlade ut den till en rektangel och bredde på
remonsen (fyllningen)och den hackade vita chokladen.
Rullade ihop den till en rulle och skar i bitar. Man kan om man vill lägga bullarna i
muffinsplåt och grädda där men jag har inga så då fick jag ta bullformar istället!
Jäsa i ca 30min sedan
penslade jag dem med ägg, tål man inte ägg kan man använda vatten i stället! Och så strödde jag på mandelspån. vill man använda sig av
råsocker eller pärlsocker så kan man göra det också! Det ser lite lyxigare ut med mandelspån och personligen tycker jag dom blir godare också!!
Låter dom svalan på ett galler innan dom äts upp eller om det mot förmodan finns kvar så lägger jag dom i
frysen. Och när vi ska äta dom så värmer jag upp dem i ugnen för då är det som att äta nybakade bullar och doften sprider sig i köket ännu en gång!!
Hoppas ni tycker om mitt lite
annorlunda lussebulls recept.. Prova ni kommer inte att bli besvikna!!
Mvh Milla